droomjob_vinden
droomjob_vinden

Kunnen je vrienden hun droomjob tot in de kleinste details beschrijven? Terwijl jij beter weet wat je niet wil dan wat je wel wil? Geen paniek! Ook zonder duidelijke passie of opvallend talent kun je helemaal je draai vinden in je carrière. Met wat vallen en opstaan en deze tips!

Sommige mensen weten in de lagere school al dat ze later in de bouw of de zorg willen werken. Anderen horen in het middelbaar voortdurend: ‘Jij moet iets gaan doen met techniek.’ Handig, als je zo vroeg in het leven al zicht krijgt op je carrière. Toch is het geen must. Heb jij brede interesses, maar geen idee welke richting je op werkvlak moet kiezen? Dan helpen deze 7 vragen je op weg:

1. Wat was je favoriete tijdverdrijf als kind?

Maak een lijstje met vijf tot tien dingen die je als kind heerlijk vond om te doen. Kuilen graven op het strand? Bloemen drogen tussen boeken? Een volleybaltoernooi? Schrijf spontaan op wat je leuk vond, zonder te denken: ‘Bestaan er zo’n jobs?’

2. Wat zijn je hobbies vandaag?

Zelfde oefening, maar nu in het heden. Wanneer voel jij je in je element en vliegt de tijd? Op een lange wandeling of tijdens een druk feestje? Bij het sporten of als je tuinmeubels verft?

3. Zoek de rode draad en ontdek je ideale werkdag

Leg de twee lijstjes naast elkaar en denk na wat ze over jou zeggen. Iemand die al deze dingen graag doet – is dat eerder een teamplayer of een introvert? Iemand die kickt op aandacht of liever in de coulissen blijft? Kan zo’n persoon een dag aan een bureau zitten of past een job in beweging beter? 

4. Maak een lijst van je diploma’s en harde skills

Wat heeft het school- of werkleven je tot nu toe geleerd? Welke vaardigheden heb je ontwikkeld als (job)student of in je vorige job(s)? Wees niet te bescheiden en maak een zo lang mogelijk lijstje. Omcirkel de vaardigheden waar je plezier aan beleeft. Dat zijn je troefkaarten voor de toekomst!

5. Lijst ook je zachte skills op

Daarnaast heb je ook een aantal soft skills of typerende eigenschappen: ben je behulpzaam, creatief of sterk in communiceren? Vaak zijn het die persoonlijke troeven (zeker deze ‘gouden zeven’) die je aan een job helpen. Check dit overzicht en ontdek in welke jobs jij je kernkwaliteiten kunt uitspelen!

6. Omschrijf je ultieme YOLO-fantasie

We moeten het je niet meer vertellen. You only live once – dus je kunt maar beter een beetje lol hebben in je (werk)leven. Waar zou jij de laatste drie maanden van je leven aan besteden als geld en gezondheid geen issues waren? Schilder de situatie voor jezelf in zoveel mogelijk details.

7. En nu: proeven maar!

Door stil te staan bij de vorige zes vragen heb je een beeld gekregen van je ideale werkdag, je vaardigheden en sterke eigenschappen en je wildste droom. Dat zijn allemaal wegwijzers in de zoektocht naar je droomjob. Nu wordt het tijd voor actie. Profiteer van de flexibiliteit van interimjobs en probeer een paar functies en sectoren uit met een tijdelijk contract. Je Tempo-Team consultant kan FLEX’ers en FIX’ers helpen! Al doende krijg je heel snel duidelijkheid over welke jobs je liggen (of niet). Veel succes!

In welke vacature zet jij als eerste je tanden?