gaming_skills
gaming_skills

Beweert je omgeving wel eens dat gaming puur tijdverlies is? Dat heeft ze dan mis! Uit eigen onderzoek bij bijna 4000 gamers blijkt dat 8 populaire videospellen je soft skills of ‘zachte vaardigheden’ kunnen verbeteren. En die komen goed van pas in elke carrière! 

Je weet vast welke soft skills het goed doen op je CV of sollicitatiebrief. Heb je doorzettingsvermogen, teamspirit en leiderschapskwaliteiten? Dan heb je een streepje voor! Leuk om weten dus dat je deze vaardigheden – en een aantal andere – kunt oefenen door te gamen. Echt waar! 

In een eigen onderzoek bij bijna 4000 gamers bekeken we de 8 populaire games die in dit artikel in vetjes vermeld staan. Die probeerden we te linken aan 12 skills waarmee je scoort op de werkvloer. Dat gaf opvallende resultaten:

Gaming helpt bij 75% van de vaardigheden

Dat lees je goed. Maar liefst 9 van de 12 onderzochte vaardigheden gingen erop vooruit door te gamen: leiderschap, teamwork, communicatie, kritisch denken, visuele waarneming, multitasking, doorzettingsvermogen, besluitvaardigheid en zelfmotivatie.

Voor 3 skills vonden de onderzoekers geen aantoonbaar verband: probleemoplossing, conflict management en time management. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen verband is - misschien bleef het gewoon onder de radar. Maar speel je graag op zeker? Onderbreek dan even dat spelletje FIFA of Apex Legends en volg  de bijpassende GoodHabitz-cursus over bv time management, helemaal gratis voor wie is ingeschreven bij Tempo-Team. 

3 games geven een sterke boost aan één skill

Het onderzoek toonde aan dat sommige games sterk inzetten op het boosten van één skill. Wil je je zelfmotivatie vergroten? Speel dan een potje Public Grounds Unknown Ground. Werk je liever aan je leiderschapskwaliteiten? League of Legends is your game! Of train je bij voorkeur je kritisch denkvermogen? Geef Warzone dan een kans!

Fortnite is een all-rounder

Fortnite, zo bleek uit het onderzoek, is dan weer een game die meer in de breedte werkt. Met dit spel oefen je een waaier van skills - en wat vaardigheden betreft mag het natuurlijk altijd wat méér zijn. Fortnite spelen geeft een duwtje in de rug aan je communicatie skills, kritische denkvermogen, visuele waarneming, zelfmotivatie, doorzettingsvermogen en teamspirit.  

Game over... voor je skills? Ook dat kan!

Niet elke game scoorde goed in het onderzoek. Minecraft presteerde wat minder, maar het is een game zonder welomschreven doel. Volgens onderzoekers speelt dat mee. Het spelen van Zelda maakte spelers zelfs minder besluitvaardig! Het spel wordt zo snel ingewikkeld dat gamers er wellicht hun beslissingsstijl bij vergeten.

Kort samengevat: spannen je ouders, leraars of huisgenoten weer eens een zaag over je gaming gewoontes? Geef hen dan lik op stuk met de resultaten van dit onderzoek. Door te gamen verbeter je belangrijke vaardigheden, die je kunt inzetten bij de jacht op je (eerste) droomjob of studentenbaan. Soft skills zijn bijna net zo waardevol als werkervaring! Je kunt ze met een gerust hart op je CV vermelden. 

Heb je het trouwens al eens zo bekeken? Als je buiten je werkuren telkens nieuwe games uitprobeert en er een zeker niveau in haalt, dan ontwikkel je steeds nieuwe vaardigheden. Gamen is dus eigenlijk een vorm van levenslang leren! #goedbezig