gsm
gsm

3 op 4 Vlamingen willen hun smartphone minder vaak gebruiken. Ben jij één van hen? Ga dan op digitaal dieet met onze 7 tips. Echte vakantie begint offline!

Niemand weet zoveel van verslavingen af als Hollywood celebrities. Of ze nu kampen met een alcohol-, drugs-, of internetverslaving – tegen een goeie detox zeggen ze nooit nee. Sterren als Selena Gomez, Julia Roberts en Miley Cyrus trekken zich terug in afgelegen luxeresorts om er te ‘genezen’ van het dwangmatig gebruik van hun smartphone. Ze betalen vlot 1400 dollar per nacht om zeker te zijn dat de wifi in hun hotel niet werkt en dat iemand hun smartphones en tablets afpakt.

Crazy? Misschien. Toch blijkt uit de Imec Digimeter 2019 dat 75% van de Vlamingen de smartphone minder vaak zou willen gebruiken. Ergens beseffen we allemaal dat al dat getokkel, geswipe en gelike op onze telefoon slecht is voor onze nachtrust, onze productiviteit, ons humeur en ons sociale leven. Maar omdat jij en ik niet in het rood willen belanden na een weekje digitaal detoxen op The Ranch in Malibu, moeten we het zelf doen. Afkicken van smartphonestress kan gewoon in de achtertuin en doe je zo:

Stel grenzen en beloon

Spreek met jezelf af hoe vaak en hoe lang je per (vakantie)dag op je smartphone mag, bv. 2 keer 20  minuten of 3 keer een kwartier. Noteer je gebruik zorgvuldig en geef jezelf ’s avonds een beloning als je de afspraak bent nagekomen.

Weet wat je wint

Maak een lijstje van dingen die je wilt doen nu je niet meer urenlang op internet surft. Maak er geen to do-lijst van met suffe klusjes (‘de garage opruimen’). Doe dingen waar je echt blij van wordt – ga op uitstap, herontdek die oude hobby. Maak weer connectie met je offline passies.

Gebruik je telefoon om te bellen

Net een foto gemaakt die je absoluut op sociale media wil delen? Bel dan een goeie vriend en vertel hem of haar over die fantastische zonsondergang. Geen zin in een gesprek? Dan wil je stiekem geen ervaring delen, maar wat gemakkelijke likes scoren. Afleren, die gewoonte.

Werk aan je ochtendroutine

Gebruik je het alarm op je smartphone, dan grijp je ’s morgens meteen naar je telefoon. Dat is gevaarlijk, zeker nu je brein nog in halve slaapstand verkeert. Begin je detox-dag veilig met een deuntje van de radiowekker. Ontbijt, neem een douche en doe minstens één activiteit voor je de eerste keer je smartphone checkt. Goed begonnen…

Maak het moeilijker en minder aantrekkelijk

Zet je smartphone in grijze modus en gooi alle apps van sociale media van je beginscherm. Als je de naam van een app moet intikken, denk je vanzelf even na of het wel de moeite is om die te openen. En laat bewust(er) smartphonegebruik nu nét zijn wat je wilt bereiken…

Respecteer de sociale regels

Als internetverslaafde heb je het zeker al gedaan: je kwetste of beledigde je gezelschap door de hele tijd je telefoon te checken. Maak komaf met ‘phubbing’. Schakel je telefoon uit tijdens maaltijden en autoritten en práát met je huisgenoten.

Wat om middernacht gebeurt, telt ook

Liet je de smartphone een hele dag zo goed als links liggen? Dan hoor je ’s nachts misschien dat verleidelijke stemmetje: ‘Nu kan het geen kwaad. Wie heeft er last van als ik even wat scroll in bed?’ Wel: jij hebt er last van! Smartphonegebruik voor het slapengaan vermindert de kwaliteit van je slaap.  Besef dat de detox-regels 24/7 gelden.

PS: Onze vacaturebank is geen verboden terrein en we knijpen ook een oog dicht voor deze apps voor een vlotte werkdag. 

Meer artikels