optimisme testa sessie
optimisme testa sessie

Alles met mate, zeiden de oude Grieken. En weet je wat? Die antieke filosofen hadden gelijk. Wij zijn helemaal voor optimisme en meer werkplezier, kortom jobtimisme. Maar dan wel zonder dwang! Met deze tips kijk je hoopvol én realistisch naar je job. Want een minder dagje? Ook dat hoort erbij.

Misschien heb je de term al horen vallen: ‘toxic positivity’ of gedwongen, giftig optimisme. Je weet wel, wanneer je je verplicht voelt om je ‘happy face’ op te zetten, terwijl het eigenlijk niet zo goed met je gaat. Zeker tijdens de coronaperiode hebben veel mensen daar last van. Aan de ene kant spreken we onszelf streng toe: ‘Iedereen heeft het moeilijk, ik moet sterk zijn.’ Aan de andere kant is er ook de druk van onze omgeving: ‘Kop op, zo erg zal het niet zijn. Positief blijven!’ Met die goedbedoelde dooddoener vegen familie, vrienden of collega’s onze donkere gevoelens onder de mat.

Dat is niet goed. We hebben veerkracht nodig om ons door moeilijke situaties heen te slaan. En veerkracht veronderstelt een positieve instelling én een realistische kijk. Optimisme is tenslotte een keuze, geen verplichting. Met deze tips hou je het eerlijk, zowel voor jezelf als voor anderen.

Wil een collega zijn/haar hart bij je luchten?

Wees geduldig en empathisch – Een luisterend oor en een open geest, zoveel mensen zijn ernaar op zoek. Begint Leïla wéér over de drukte thuis tijdens de lockdown? Blok haar verhaal niet af en vel in je hoofd niet onmiddellijk een oordeel. Laat haar uitpraten en probeer echt te begrijpen wat haar stoort.

Een verhaal is geen puzzel – Als iemand je in vertrouwen neemt, moet jij niets doen - behalve luisteren. Je hoeft het conflict tussen Lisa en de baas niet op te lossen en je bent geen psycholoog die Vince van zijn angstgevoelens moet verlossen. Niemand verwacht dat jij de magische formule kent die alles goed maakt. Prevel dus geen lege toverspreuken (‘Ach, dat komt wel goed!’). Zeg liever: ‘Ik kan me voorstellen dat dit moeilijk voor je is.’

Geef een compliment – Positieve vibes werken aanstekelijk. Zit je collega in een dip, zet hem/haar dan niet onder druk om vrolijk te doen. Zelf het goede voorbeeld geven, mag natuurlijk altijd. Geef een welgemeend compliment (‘Ik vind anders dat je het best goed doet’) en verspreid een vleugje jobtimisme.

Zelf last van donkere gevoelens?

Laat ze toe – Maakt de corona-shizzle je soms boos, bang of verdrietig? Druk die gevoelens dan niet weg, laat ze toe. Wees net zo mild voor jezelf als voor anderen. Zoek een uitlaatklep – zoals sporten, een goed gesprek of een verkwikkend nachtje – en laat los. Het monster onder je bed kun je niet ontkennen. Maar je kunt het wél begeleiden naar de deur.

Ontwar feiten en interpretaties – Zijn de eerste emoties gezakt? Bekijk je gedachten dan eens nuchter. ‘Ik ga zeker mijn job verliezen’ is geen feit, maar een verwachting. ‘Er vallen ontslagen door corona’ is wél een feit. Om in crisistijd je cool te bewaren, is het goed om te focussen op feiten. Laat je niet uit je lood slaan door doemscenario’s. Denk: ‘Wat weet ik zeker, hier en nu?’

Kies bewust je bril – Eens je de feiten hebt scherpgesteld, rest je nog altijd een keuze. Door welke bril kijk je naar de realiteit? Kies je voor een zonnig montuur of niet – en waarom dan niet? Misschien is je ‘mindset’ naar de sombere kant. Weet dan dat je daar verandering in kan brengen. En met een positieve mindset komt je (j)o(b/)ptimisme van binnenuit!

PS: Eerlijk heerlijke vacatures en een trainingsessie voor je brein.