stress_kopzorgen
stress_kopzorgen

Je bent nog maar net gaan zitten aan je bureau of het begint al. Emails, notificaties, social media posts, breaking nieuwsberichten... Je werkdag is amper begonnen en je snakt al naar adem. Verzuip jij ook in de digitale prikkels en online meetings? Voorzie dan bewuste ‘digipauzes’ tijdens je werkdag.

“Pompen of verzuipen!” Middeleeuwse scheepslui schreeuwden het naar elkaar tijdens stormweer en vier op de tien Belgische werknemers mompelt het vandaag bij zichzelf. Doodmoe zijn we, zo blijkt uit een eigen studie, van de zondvloed aan digitale prikkels. 

Het probleem is al langer bekend: de druk om altijd en overal bereikbaar te zijn en te multitasken, hakt in op ons concentratievermogen. We krijgen minder gedaan en voelen meer stress omdat de moderne technologie ons voortdurend onderbreekt. Al in 2007 verzonnen we ‘emailloze vrijdag’ in de hoop om minstens één dag per week ongestoord te kunnen werken. Maar toen moest de golf van smartphoneverslavingen en Zoom-meetings nog komen! 

Hoog tijd om de digitale stress te beteugelen:

1. Wees je eigen poortwachter 💂

Waarom zou je elk bericht je onmiddellijk moeten lezen? Schakel alle notificaties uit, zet je smartphone in stille modus en check je mailbox nog maar drie keer per werkdag. Denk eraan:  niet meteen reageren is een superstrategie in de strijd tegen een burn-out.

2. Lever monnikenwerk 🤫

Nergens zo stil als in een abdij! Schakel jezelf in ‘monnik-modus’ en reserveer bepaalde tijdsblokken om geconcentreerd aan een grotere taak te werken – wel in overleg met de collega’s, uiteraard. Zonder afleiding van mails, chats en andere stoorzenders boek je snel resultaten. Nog beter voor je hersenen is het om af en toe in ‘default-modus’ te gaan!

3. Gooi pen en papier niet overboord 📝

Maak tijdens een vergadering handgeschreven nota’s. Dat helpt om je op het gesprek te concentreren en is rustgevender voor je ogen dan voortdurend naar een scherm turen. Zweer ook bij een ouderwets to-dolijstje, waarop je met de hand items kunt afvinken. Vorderingen maken (en visualiseren) geeft een kick en vergroot je werkplezier.

4. Gun jezelf micropauzes 🤸‍♀️

Een break, zelfs een hele korte, verfrist het brein. Stap dus regelmatig even weg van je scherm. Haal een glas water en sta elk half uur op voor wat stretchoefeningen. Wandel op kantoordagen even met je collega naar de parking en draai op thuiswerkdagen tussendoor een wasje. Zo maak je het beste van hybride werken! 

5. Voorzie schermvrije zones 📱

Je smartphone niet overal mee naartoe nemen, voorkomt dat je gaat ‘vastkleven’ aan je scherm. Roep de lunchruimte op het werk uit tot schermvrije zone, net als je keuken en badkamer thuis. Ook je slaapkamer is een ‘no phone zone’, vanaf een uur voor bedtijd

6. Werk per communicatiekanaal 📧

Een telefoontje doen, twee mails beantwoorden en dan LinkedIn checken? Dat is digitaal van hot naar her rennen. Bundel je inspanningen liever per communicatiemedium: werk een reeks telefoontjes af en beantwoord je mails in batch. Zo moet je niet steeds van context switchen.

7. Ga in je vrije tijd offline 👨‍💻 

In heel wat jobs zit je aan je scherm gekluisterd. Je wordt voortdurend bestookt met prikkels en dat is afmattend voor je brein. Gun jezelf in je vrije tijd échte, offline ontspanning. Weersta de verleiding om uitgeteld in de zetel te hangen achter – alweer – een scherm. Spreek af met vrienden, ga sporten of zoek een hobby. 

PS: Wil je helemaal afkicken van je bureaustoel en computerscherm?  Tussen onze vacatures zitten heel wat jobs voor wie graag beweegt en met mensen werkt!