2 op 3 werknemers werken voor het geld. Dat blijkt uit ons RED Report-onderzoek. Je mensen goed betalen loont dus letterlijk in deze war for talent. Toch kijk je beter verder dan verloning als je wilt inzetten op retentie. Jobtevredenheid en werkplezier zijn dan minstens even belangrijk.
Loon: motivatiefactor of valkuil?
Waarom werken wij? Om het geld, in de eerste plaats. Het salaris is voor werknemers het meest tastbare voordeel dat ze uit hun werk halen. Een gevoel van competentie, contact met de collega’s of voldoening over onze bijdrage aan de samenleving liggen gewoon minder voor de hand, al wegen ze wel door op de weegschaal van werkplezier.
Bovendien zijn werknemers vandaag gewoon meer bezig met hun loon en kritischer. Dat ligt volgens prof. Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan de KU Leuven, aan het leven dat almaar duurder wordt en de concurrentie tussen werknemers:
Werknemers nu vergelijken zich meer met anderen en willen vooral het gevoel hebben dat hun loon rechtvaardig is vergeleken met dat van hun collega's en dat er een evenwicht is tussen het salaris en de prestaties en de verantwoordelijkheden die er tegenover staan.
Samengevat, je maakt dus maar beter werk van een goede én vooral transparante verloning als je talentvolle medewerkers wil aantrekken én behouden.
Transparant loonbeleid: de weg naar een gemotiveerd team
Het draait voor de meeste werknemers niet zozeer om hoeveel mensen verdienen. Wat wél belangrijk is: evenredigheid. Een correct loon moet eerlijk en in overeenstemming met de geleverde inspanningen zijn.
Ook key: transparantie. Of, hoe de beslissing over wie hoeveel verdient genomen wordt dus. Zorg er dan ook voor dat beslissingen over loon en extralegale voordelen fair verlopen én communiceer er duidelijk over.
👉 3 concrete stappen naar een sterker loonbeleid voor HR-managers en KMO-leiders:
1. Beloon niet alleen met geld
Andere vormen van waardering zijn net zo belangrijk. Geef medewerkers die uitblinken bijvoorbeeld meer autonomie om hun eigen takenpakket vorm te geven of extra opleidingsmogelijkheden.
2. Zet in op transparantie
Maak een topprioriteit van heldere communicatie en transparantie over de manier van verlonen binnen je organisatie. Niets zo demotiverend als het gevoel dat sommige collega’s ten onrechte beter beloond worden.
3. Houd de vinger aan de pols
Flexibele verloning op maat van de individuele werknemer is vandaag de norm. Ga geregeld na of jouw medewerkers wel tevreden zijn over de extralegale voordelen die jouw organisatie aanbiedt. Of nog beter: geef hen inbreng in de samenstelling van hun loonpakket.
Checklist: deze extralegale voordelen willen werknemers
- Eindejaarspremie
- Maaltijd- en ecocheques
- Hospitalisatieverzekering
- Individueel pensioenplan
- Extra opleidingen
Met een transparant loonbeleid zal verloning niet snel een dealbreaker zijn voor je medewerkers. Bovendien verdien je zo hun oprechte loyaliteit en betrokkenheid. Een absolute win in de war for talent.
Loon: de belangrijkste bijzaak
Het lijdt geen twijfel: loon ís belangrijk – zeker de transparantie en evenredigheid ervan. Toch kijkt wie wil inzetten op retentie beter verder.
Want vandaag telt werkzekerheid even hard mee, net zoals een goeie balans tussen werk en privé. Daarnaast bepaalt ook de jobinhoud het échte werkplezier van je mensen. Waak erover dat je jouw mensen motiveert met de inhoud van hun takenpakket. Zo doen ze hun werk met plezier en hechten ze in verhouding minder belang aan verloning. Het wordt (de belangrijkste) bijzaak in plaats van hoofdzaak, zeg maar.
En sowieso geldt: inzetten op het werkplezier en de jobtevredenheid loont dubbel, voor jou én je medewerkers!
Wist je trouwens dat werknemers die werkplezier ervaren in 4 op de 5 gevallen gewoon hetzelfde werk willen blijven doen bij een lottowinst van 1 miljoen euro? Dat hoop jij uiteraard toch ook als werkgever?!