gezelligheid op kantoor
gezelligheid op kantoor

Het saaie, kale kantoor-imago is al een tijdje voorbijgestreefd. Maar met de vertrouwde omgeving van het thuiskantoor in het achterhoofd, besteden we nu nog meer aandacht aan een fijne werkomgeving. Eentje die inspireert en uitnodigt. Ook als kmo kan je je werkplaats een upgrade geven. Daar heb je geen extreme make-over voor nodig.

We brengen dagelijks ongeveer 8 uur tijd door op ons werk. Logisch dat we er ons dan graag op ons gemak voelen. Bovendien heeft onze werkomgeving een groot effect op onze prestaties, ons werkplezier en ons concentratievermogen. Dat blijkt uit ons RED Report-onderzoek in samenwerking met Prof. Anja Van den Broeck (KU Leuven).

Nu hybride werken op vele plekken een vaste waarde wordt, is het eens zo belangrijk om te investeren in een aantrekkelijke werkomgeving. Een bloeiende werkplek boost immers het engagement en welzijn van je medewerkers. Én laat hen floreren in hun job! Zo creëer je een ruimte waar mensen met plezier naar terugkeren:

1. Dynamique, fantastique

De vrijheid van het thuiskantoor heeft onze werkstijl voorgoed veranderd. De livingtafel werd het nieuwe bureau, de zetel de ideale inspiratieruimte, het keukeneiland de vergadertoog. Ook op de werkvloer hebben we nu meer nood aan een dynamische en flexibele, open vloer-inrichting.

Werknemers die het meeste plezier beleven aan hun werk hebben aparte werkplekken en veel ruimte tussen de bureaus. Hun werkgever heeft aandacht voor ergonomie en een moderne inrichting, met extra elementen zoals zitzakken, een pingpongtafel of een gezellige plek om te pauzeren. Er is volop daglicht, de ramen kunnen open en er wordt regelmatig schoongemaakt. - conclusie uit ons RED Report-onderzoek

Het eigen bureau, dat blijft voor dagdagelijks werk. Een ho(e)kje van je vloer ken je toe voor telefoontjes en Zooms (noem het de Zoomroom). Creëer een brainstormruimte, losjes afgebakend door planten. Met comfortabele zetels vorm je dan weer de ideale lounge om ongestoord te vergaderen. 

Extra tip: noem ruimtes bij naam. Een werkomgeving is véél meer dan de fysieke plaats waar je je to do-lijst afhandelt. Het is ook een plek die samenwerking en interactie stimuleert. Geef verdiepingen, vergaderzalen of creatieve ruimtes dan ook een naam die die intentie weerspiegelt. Doop een Brainstorm Bar, Inspirational corner, … Wees creatief – maar concreet.

2. Meer ‘fun’ in functioneel

Waar productiviteit vroeger centraal stond, zien we nu dat er meer nood is aan ontspanning. Even op adem komen met collega’s moet dus perfect kunnen. En zelfs aangemoedigd worden! Een koffiehoek of een dartsbord is een laagdrempelige investering die al meteen zorgt voor die nodige pauze om even op te laden.

Naast grotere work-events, breng je je collega’s gemakkelijk samen dankzij after-work drinks. Na maanden elkaar achter het scherm te zien (en talrijke e-teambuildings), is het een opluchting om nog eens onder elkaar te kunnen klinken. Deze events kan je zelf organiseren. Of je laat je collega’s dit onderling organiseren. Zolang het maar duidelijk is dat jouw bedrijf openstaat voor een hapje en drankje na het werk - hetzij in bepaalde ruimtes of vanaf een bepaald uur. 

3. Groene zuurstof

Planten en bloemen dragen bij tot een ruimte die ademt. Letterlijk. Het zijn namelijk natuurlijke filters met luchtzuiverende kwaliteiten. Een bedrijf dat zorgt voor planten, zorgt dus ook voor zijn medewerkers. 

Geen groene vingers in je team? Realistische kunstplanten vind je tegenwoordig overal (en we zullen het aan niemand verklappen, beloofd!). Heb je weinig lichtinval in je ruimte? Dan kunnen droogbloemen ook een mooie toets zijn. Ze vereisen geen onderhoud en dragen bij tot dat kleuraccentje waar we het eerder over hadden. 

4. Kunst & kleur

Net zoals thuis is kunst op de werkvloer een mooie manier om je identiteit te tonen aan de buitenwereld. Ga op zoek naar kunstwerken die je bedrijfskarakter belichamen. 

Wil je liever een origineel stuk? Schakel dan de creativiteit van een lokale artiest in. Een modern portret, een unieke muurtekening of een gedicht - speciaal voor jouw bedrijf, gemaakt door iemand in de buurt. 

Ook kleur doet het altijd goed. Inspiratie of passie, rust of innovatie: je kan een hele reeks emoties opwekken met kleuren in je omgeving. Geen nood, je kantoor volledig decoreren, hoeft echt niet. Een gekleurde accentmuur geeft al snel een frisse toets aan een duffe ruimte.

5. Leuke lunch

Heel wat werknemers zetten een fijne plek om te lunchen hoog op hun verlanglijstje. Dat blijkt ook uit ons RED Report. En, effectief: het loont de moeite om te investeren in een ruimte waar je mensen ‘s middags gezellig samen kunnen eten. Dat stimuleert hen om achter hun bureau vandaan te komen en de smartphone even opzij te schuiven. We schreven het al: laptop-lunchen is niet gezond en pauzes zijn essentieel om productief te blijven.

Samen lunchen is bovendien ook gewoon leuk. Het is een uitstekende manier om te ontspannen, de banden aan te halen en informeel te overleggen over werk. En samen zijn maakt de stap kleiner naar…

… samen aan de slag!

Vergeet niet: je creëert een omgeving waar jouw medewerkers zich goed voelen. Betrek hen dus voldoende en luister naar hun concrete noden. Natuurlijk kan je niet meegaan in élk idee of élke wens. Maar verlies hen niet uit het oog bij het maken van beslissingen. 

Uit rondvraag van kantoorinrichters Ahrend bij 235 van hun opdrachtgevers blijkt dat 81% van de ondervraagden verwacht dat hun werkomgeving blijvend verandert. Ahrend merkt bovendien duidelijke trends voor De Nieuwe Werkomgeving. Reden te meer om je werknemers te betrekken en sámen aan de slag te gaan.

Wie heeft er de groenste vingers bij jou op de werkvloer? Misschien zit er wel een creatieve ziel bij jou in het team die zijn kunst tot bij jullie kan brengen. Mis je nog een leuke teambuilding-activiteit? Niets dat meer jouw teamspirit belichaamt dan een muurschildering die je samen maakte.

Weer met plezier naar het werk

Met deze haalbare tips geef je je medewerkers gegarandeerd zin om zich te verplaatsen van thuis naar de werkvloer. Wedden dat ook nieuw talent zal opkijken van deze creatieve inspanning?

Uit ons RED Report blijkt trouwens dat de gemiddelde waardering voor de werkplek een 7 op 10 oplevert. 18% of bijna 1/5de van de werknemers vindt hun werkplek niet aangenaam. 

Daarnaast vertelt het RED Report ons ook dat 43% van wie een andere job zoekt, het woon-werktraject stresserend vindt. Van de werknemers die tevreden zijn met hun huidige werk, ervaart slechts 20% pendelen als een energievreter.

De moeite om actie te ondernemen en een fijne werkomgeving te creëren, toch?