Thuiswerken met kinderen in huis

Thuiswerken, ja. Maar in Corona-quarantaine thuiswerken met kinderen in huis? Schoolgaande tieners of nog ukjes: deze tips helpen je je weken door te komen.

Thuiswerken met kinderen om je heen is een ander paar mouwen, dat hebben we met z’n allen de afgelopen dagen ondervonden, toch?

Of het nu tieners zijn die zelf met school zouden bezig moeten zijn, of heel kleine kinderen die andere aandacht nodig hebben: alleen thuiswerken zoals je het gewend bent, moet je in deze uitzonderlijke omstandigheden opgeven.

Algemeen helpen deze richtlijnen voor thuiswerk, en dan gaan we er even vanuit dat je alleen thuis bent:

 

Thuiswerken met kinderen in huis: jouw verwachtingen eerst

En toch lukt ons ook dat, thuiswerken met kinderen in huis, met de nodige aanpassingen. Drie elementen zijn cruciaal: structuur, communicatie (echt waar) en je eigen verwachtingen

Zoals op je werkplek, eigenlijk. 

Dat laatste: je mijdt heel wat spanning als je aanvaardt dat het niet zo gaat als wanneer je alleen thuis bent. Begin je dag en zeg jezelf dat je zal onderbroken worden en dat je niet altijd zal kunnen doorwerken zoals je zou willen.

Dit gaat anders. Moet wel. Uitzonderlijke omstandigheden.
Punt.

Houd je zoveel mogelijk aan de structuur van een ‘gewone’ opvang-, school- en werkdag

Een oplossing is een aangepaste planning: kun je ‘s avonds, wanneer de kinderen slapen, een aantal dingen wél afwerken? Dat weten, kan je al meer rust geven. Je spreidt je werk in kortere fasen over ochtend, dag en avond.

Stel binnen die planning duidelijke prioriteiten: focus op wat je die dag écht moet hebben gedaan. Daar hebben de mensen van Google een uitstekende methode voor.

Kun je met je partner daarom afspreken wie wanneer welke focusmomenten krijgt? Ook dat kun je inplannen. Het geeft mentale rust om te weten dat een bepaald blok uren echt alleen voor jou en je werk is. En je krijgt zo dingen gedaan.

 

Dagstructuur aanhouden en werkplek creëren

Probeer zo veel mogelijk je planning en rituelen van een werkdag aan te houden. Werken thuis in je vrijetijdskledij of zelfs pyjama is geen goed idee, langer slapen ook niet.

Zo geraak je minder makkelijk in de juiste mindset. 

Heb je plaats in huis die je kunt afbakenen als de ‘werkplek’? Daar kunnen jij en je schoolgaande tieners heen om te werken. Maak afspraken over stilte. 

Pauzeren doe je écht buiten die ‘werkzone’, samen of alleen. Je kunt je prima aan de timing van de school en opvang houden.

Heb je jonge kinderen zonder schooltaken in huis? Als je op je werkplek bent, kun je visueel, met een tekening of een voorwerp laten zien dat je bezig bent en niet kan worden gestoord. 

Stem die niet-storen pauzes af op de leeftijd van je kinderen. Bij realisme heeft iedereen het meeste baat.

Meteen een eerste leuke taak voor je kleine kinderen; kunnen zij wat maken dat je kunt gebruiken om je werktijd en werkplek te markeren? 

 

Afspraken visualiseren

Een weekplanning werkt voor iedereen. Maak een schema met dagindeling, of je nu schoolgaande kinderen in huis hebt of niet.

Daarop bouw je duidelijk pauzes in naast de taken die ze voor school krijgen.

Voor kleine kinderen kun je met tekeningen of stickers ook verschillende speelmomenten visueel inplannen. Bereid die speelmomenten voor: hebben ze er spullen voor nodig, dan leg je dat het beste klaar. Dat geeft je het meeste kans dat ze zich even alleen bezig kunnen houden.

Een handig invulschema daarvoor vind je hier.

Iedereen thuis heeft baat bij een duidelijke weekplanning

 

Voor kleine(re) kinderen

Maak van de momenten waarop de kleintjes slapen jouw doorwerkmomenten, taken waarvoor focus nodig is. Plan dan die belangrijke telefoontjes of video meetings.

Verdeel speelgoed. Laat hen niet kiezen uit alles de hele dag door, maar spreid het over dagen, stop het in aparte koffers of dozen. Minder kans op verveling en minder keuzestress.

 

Vervelen kan en mag

Vervelen? Dat hoort er ook bij wanneer je kinderen hebt. Vaak komen daar leuke, nieuwe ideeën uit. Probeer verveling dus niet te blokkeren. Toch weer inspiratie nodig? Internet staat vòl met ideeën. Daar hoef je niet eens een app voor te installeren.

 

Tijd voor compromissen

Internet en televisie zijn niet slécht. In deze dagen kun je kinderen meer laten surfen en kijken - met duidelijke afspraken. Waarom geen verplicht Karrewiet-moment elke dag?

Er zijn ook educatieve programma’s, en docu’s op Netflix. Extra voordeel van network gaming: kinderen kunnen via de chat met hun vrienden in contact blijven.

Maar dit is ook hét moment om hen luisterboeken en leesboeken voor te schotelen.

Werkgever en medewerker: blijf eerlijk en open met elkaar

 

Een geval van ‘interne’ communicatie

Even goed kun je er ook al mee rekening houden dat het thuis wel eens mis zal gaan. Dat hangt af van het aantal mensen die samen de week, of zelfs weken, op deze manier moeten doorkomen.

Net zoals op je werk geldt ook thuis: interne communicatie wérkt. Wees met z’n allen open over wat je nodig hebt, spreek verwachtingen uit, laat elkaar weten waar je staat, kaart ergernissen aan, maak duidelijke afspraken.

 

Eten, slapen, bewegen

En waak verder over je gezondheid (net als op het werk, toch?): voeding, slaap, beweging - ze zijn cruciaal. Voldoende reden om ze ook hun plaats in je weekplanning te geven. 

Ook samen koken, of bakken, zijn prima momenten om te ontspannen.

 

Eerlijk en open

Tenslotte. Blijf eerlijk met jezelf en je leidinggevende. Als het echt niet lukt om (een hele dag) van thuis te werken, dan kan je misschien halve dagen werken of verlof aanvragen.

Wees transparant en samen komen jullie wel tot een goede oplossing.

Lees meer:

Inzichten en trends

Ontdek de 4 trends voor De Nieuwe Werkomgeving, tijdens én na het corona-tijdperk.

Inzichten en trends

Ontdek de 4 trends voor De Nieuwe Werkomgeving, tijdens én na het corona-tijdperk.
meer

Praktijk

Van 11 mei tot 24 mei 2020 stonden de sociale verkiezingen gepland. Maar het coronavirus stak daar een stokje voor. De verkiezingen zijn nu uitgesteld tot na de zomer. Wat betekent dit concreet?

Praktijk

Van 11 mei tot 24 mei 2020 stonden de sociale verkiezingen gepland. Maar het coronavirus stak daar een stokje voor. De verkiezingen zijn nu uitgesteld tot na de zomer. Wat betekent dit concreet?
meer

Beter werken, Praktijk

Van fluency tot interne communicatie: je organisatie kan nu al leren uit intense weken corona-werken, toch?
meer