Een digitaal sollicitatiegesprek, kan dat wel?

Zeker weten! Ga aan de slag met deze 11 praktische tips

Face-to-face sollicitatiegesprekken? Daar zullen we nog even op moeten wachten. Maar, goed nieuws. Ook digitaal haal je de juiste collega’s binnen.

Hoe je zo’n gesprek in goede banen leidt? En hoe je het minstens even waardevol maakt als een klassiek interview? We geven je graag enkele best practices mee. 

1. Voorbereiding blijft alles

Net als bij een klassiek interview, is je voorbereidende aanpak van cruciaal belang. En dat start met vragen opstellen, die voor elke kandidaat hetzelfde zijn. Zo heb je een vastgelijnd scenario en hoef je geen appels met peren te vergelijken.

2. Nieuw voor jou, nieuw voor je kandidaat

Een digitaal interview, oei oei! Wat kan ik verwachten? Geef je kandidaat via mail of telefoon vooraf mee hoe het gesprek in zijn werk zal gaan. De verwachte duur, topics en technische specificaties. Zo is niet alleen je kandidaat, maar ook jijzelf gerust.

3. Noteren? Met pen en papier

Natuurlijk wil je alles wat je kandidaat vertelt noteren. Doe dit op de old school manier. Niets zo vervelend als het geluid van een tikkend toetsenbord, terwijl je een uitleg geeft. 

4. Opgeruimd staat netjes

Vanuit je thuiskantoor of de vergaderzaal. Zorg dat alles aan de kant staat. Anders geef je een rommelige indruk aan je kandidaat.

5. Speel in op wat je ziet

Dankzij een online gesprek krijg je een unieke kijk op de thuisomgeving van de sollicitant. Een peuter die rondloopt, een gitaar die aan de muur hangt ... Ideale ijsbrekers en dus hét moment om het gespreksonderwerp breder te trekken dan puur jobinhoud.

6. Zorg voor een stabiele verbinding

‘Hey, ja .. hoor … je … me … nog?’ Niets zo onprofessioneel als een slechte internetverbinding. Check zeker 10 min op voorhand of je internet, geluid en camera werkt. En leef de online etiquette na.

7. Zorg dat je ongestoord kan werken

Spelende kinderen, bellende collega’s. We zien ze graag, maar niet tijdens het interview. Zorg dat je in een aparte, geluidsarme ruimte zit.

8. Luister meer dan dat je vertelt

Een vallende stilte, die lijkt misschien wel vreemder on- dan offline. Probeer deze niet te vullen door zelf een hele tijd te praten. Maar stel bijvoorbeeld bijvragen om de kandidaat beter te leren kennen én luister aandachtig. 

9. Laat je zien

Toon nét genoeg van jezelf en je omgeving. Zorg dat er meer te zien valt dan enkel je bovenste gezichtshelft. Een goed beeld is belangrijk voor een eerste indruk.

10. Positieve sandwich

Breek het ijs in het begin van je gesprek, vraag hoe de kandidaat de voorbije weken heeft ervaren. Daarna ga je over naar de meer ‘praktische kant’. Eindig het gesprek ook weer met een luchtige toon. Zo steek je ook in een online interview, een menselijk karakter.

11. Next steps

Het gesprek is succesvol afgerond. Maar hoe moet het nu verder? Communiceer helder wat je kandidaat nog kan verwachten. Geef een duidelijke timing mee. Zo ontstaat er alvast geen miscommunicatie, en krijgt je kandidaat een goede indruk van zowel jou als je bedrijf. Of die nu wordt aangenomen of niet!

Succes!

Lees meer:

Beter werken

Zeker weten! Ga aan de slag met deze 11 praktische tips

Beter werken

Zeker weten! Ga aan de slag met deze 11 praktische tips
meer

Good Practices, Praktijk

Het coronavirus loert nog steeds om de hoek. Nu heel wat mensen op vakantie gaan naar het buitenland, is het gevaar voor een verhoogd risico op corona besmettingen reëel. Een systeem van kleurcodes...

Good Practices, Praktijk

Het coronavirus loert nog steeds om de hoek. Nu heel wat mensen op vakantie gaan naar het buitenland, is het gevaar voor een verhoogd risico op corona besmettingen reëel. Een systeem van kleurcodes...
meer

Beter werken

De fietstocht naar het werk. Het wandelingetje van de bushalte tot kantoor. Die trap tot op de 4e verdieping. Dat valt allemaal weg als je medewerkers thuiswerken. Hoe krijg je hen in beweging? Wed...
meer