Coronavirus: zo leid je de terugkeer van je medewerkers uit vakantie  in veilige banen 

De vaccinaties schieten goed op. En we mogen weer met vakantie naar het buitenland. Leuk, maar het houdt toch nog een risico in. Onze safety manager Pascal Meyns deelt zijn tips om de terugkeer van je medewerkers vlot en veilig te laten verlopen.

1. Zorg dat je goed geïnformeerd bent  

Met het coronacertificaat of coronapaspoort kan je vanaf 1 juli vrij reizen binnen de Europese Unie. Reizen buiten de Europese Unie blijven sterk afgeraden.

Welke maatregelen gelden er in de EU-landen? Welk land heeft welke kleurcode? En wat zijn de quarantaine- en testvereisten? Die informatie vind je terug  op deze site.

Zorg ervoor dat je steeds goed op de hoogte bent van de status van de verschillende landen en zones, ook buiten de EU. 

Daarvoor kan je terecht op deze website van Buitenlandse Zaken

Dat doe je best door iemand aan te stellen om de updates op deze website dagelijks te checken en bij wijzigingen te rapporteren. Zorg dat je ook goed op de hoogte bent van de eventuele medische en de sociaalrechtelijke gevolgen (verloning, werkloosheid, ziekteverlof, quarantaineverlof...) voor jouw medewerkers na hun terugkeer van een vakantie uit een rode zone of een zone met een hoog risico (de ‘variants of concern’).

 

2. Informeer je werknemers en zorg dat zij hetzelfde doen

Informeer je werknemers meerdere keren deze zomer en zorg dat ze steeds toegang hebben tot de meest recente informatie.

Zorg bovendien dat ze op elk moment (via een mailadres of een telefoonnummer of ...) een manier hebben om te melden dat ze terug zijn uit een rode zone of zone met een hoog risico. Ook vlak voor hun geplande eerste shift begint. Zelfs als dat in het weekend is of heel vroeg maandagochtend. 

 

3. Zorg voor duidelijke richtlijnen en organiseer overleg

  • Maak een plan en zet de aanpak van hoe je de veilige terugkeer na de vakantie wil garanderen op papier. Houd van bij het begin alle experts (marketing, legal, HR, safety, het management,...) aangesloten die je nodig hebt om het plan zo goed mogelijk te implementeren. 
  • Het is belangrijk om de sociale partners te informeren over de maatregelen die je neemt om medewerkers ook na hun vakantieperiode opnieuw zo veilig mogelijk aan het werk te laten gaan. 
  • Leg niet alleen uit welke maatregelen je neemt, maar ook waarom die van belang zijn. Zo creëer je draagvlak bij jouw medewerkers.
  • Evalueer dit beleid op frequente basis. Het draagvlak bij jouw mensen voor bepaalde maatregelen wijzigt (psychologisch-emotioneel) constant. Evalueer, stuur waar nodig bij en communiceer. In deze onzekere periode zijn er immers geen vaste spelregels. Frequente evaluatie zorgt ervoor dat je de vinger aan de pols houdt!

 

4. Maak werk van een duidelijk beleid

De regelgeving voor wat de (kleur)zones betreft, richt zich tot alle Belgische burgers. Ze richt zich niet tot werkgevers, waardoor ze op een aantal punten nog vertaald moet worden naar een werkcontext. Ze valt jammer genoeg ook niet altijd eenduidig te interpreteren.

Maar het is niet omdat de regelgeving niet helemaal helder is, dat jouw aanpak ook onduidelijk moet zijn. Leg duidelijke lijnen vast. En communiceer wat je van jouw werknemers verwacht.  

Maak ook werk van een FAQ waarin je anticipeert op complexe vragen als "ik heb het vliegtuig genomen in een rode zone, maar verbleef in een groene zone. Wat moet ik nu doen?"

 

En wat te doen bij vaccinatie van je medewerkers?

Lees ook zeker deze artikels:

 

Hoe pakken we het bij Tempo-Team aan?

Pascal Meyns: “Ook bij Tempo-Team informeren en sensibiliseren we onze medewerkers en uitzendkrachten rond de gevaren van reizen naar rode zones en zones met een hoog risico. Het virus is vandaag wel onder controle, maar dat kan snel veranderen. We doen er dan ook alles aan om ook na de vakantieperiodes iedereen die bij ons werkt of via ons aan de slag is onder veilige omstandigheden opnieuw te laten opstarten. We vragen al onze medewerkers en uitzendkrachten die in een rode zone of een zone met een hoog  risico verbleven, dan ook om ons dat meteen bij de terugkeer te melden, zodat we de nodige maatregelen kunnen nemen.”

Lees meer:

Beter werken

Al gehoord van het imposter syndrome - ook wel vertaald als oplichterssyndroom? Als iemand in je team er last van heeft, kan dit een grote impact hebben op zijn/haar mentale gezondheid en zelfzeker...

Beter werken

Al gehoord van het imposter syndrome - ook wel vertaald als oplichterssyndroom? Als iemand in je team er last van heeft, kan dit een grote impact hebben op zijn/haar mentale gezondheid en zelfzeker...
meer

Good Practices, HR strategie

Ja, de pandemie beïnvloedt rekrutering. Hoe pak je het slim aan − nu en straks? Professor Ralf Caers geeft je 3 tips om het juiste talent binnen te halen.

Good Practices, HR strategie

Ja, de pandemie beïnvloedt rekrutering. Hoe pak je het slim aan − nu en straks? Professor Ralf Caers geeft je 3 tips om het juiste talent binnen te halen.
meer

Beter werken

Dat de pandemie een effect heeft op de arbeidsmarkt, is een open deur intrappen. Maar laten we dat eens van dichterbij bekijken. Wat doet corona met werkgevers en werknemers? Met retentie en rekrut...
meer