Foodproductie tijdens corona: zo werkt dat

Ook nu social distancing de regel is, blijft HR Advisor Dominique op de productievloer van frisdrankenproducent Refresco komen. Om de sfeer op te snuiven. “En die zit, ondanks corona, heel goed.”

Werken in foodproductie, daar komen in ‘normale’ tijden al een pak voorschriften en regels bij kijken. Dat zei Dominique Delodder, HR Advisor bij Refresco in Ninove, ons in dit filmpje

En hoe gaat dat dan nu met corona? Blijft de productie goed draaien?

 

 

  

 
“Als voedingsorganisatie zijn wij gewoon om onze handen heel vaak te wassen, maar nu hameren wij daar nog meer op. Bij ons geldt: wassen is de basis, ontsmetten de afwerking.

Iedereen wast en ontsmet zijn handen voor hij/zij ons gebouw binnenstapt. En we vragen ook om de werkplek te ontsmetten. In alle kantoren staat ontsmettingsmiddel. 

En onze mensen op de productievloer ontsmetten hun touchscreen aan het begin en het einde van hun shift.”

 

Hoe heeft corona impact op jullie productie?

“De eerste 2 weken van de lockdown light merkten wij wel het effect van het hamstergedrag. We zagen heel veel goederen vertrekken, maar nu heeft alles zich gestabiliseerd. 

We draaien continu met de personeelsbezetting die normaal is voor deze tijd van het jaar.

 

 

 

Social distancing komt er nu bij als richtlijn.

“Ja, dat is natuurlijk cruciaal. We hebben kantoorruimte vrijgemaakt door mensen thuis te laten werken. Op de vloer is social distancing niet zo moeilijk te realiseren, omdat onze productielijn vrij lang is.

We hebben wel de ploegoverdrachten aangepast. 

Vroeger gebeurde dat met de teamleaders en de lijnopvolgers rond de tafel. Nu gaat de teamleader de lijnen af, verzamelt informatie en geeft die één op één door aan de volgende teamleader.”

Wat loopt nog anders?


“We willen mensen van één ploeg zo weinig mogelijk in contact brengen met een andere ploeg. Onze mensen mogen hun werkplek 5 minuten vroeger verlaten en gaan door een andere uitgang naar buiten.

De collega’s van de volgende ploeg zitten te wachten in de refter en gaan de fabriek pas binnen als de mensen die hun shift beëindigen in de kleedkamers zijn. Ze kruisen elkaar niet.

We willen mensen van één ploeg zo weinig mogelijk in contact brengen met die van een andere ploeg

Daarnaast hebben we buiten 2 containers gezet als extra eetruimte. Zo is er beneden in ons gebouw een refter vrij. Daar kunnen collega’s op een tijdstip naar keuze naartoe over alle shiften heen. 

In de refter staat een beperkt aantal stoelen en er is ontsmettingsmiddel. Overal hangen pictogrammen om iedereen erop te wijzen: was je handen, houd afstand, zorg voor elkaar.

 

Als HR en plant team blijven jullie heel betrokken bij de collega’s van productie.

“Wij hebben er heel bewust voor gekozen om ook in corona-tijden elke dag op de vloer te komen. Want we willen onze mensen echt het gevoel geven dat we er voor hen zijn. Als er iets is, dan horen we het graag.

De veiligheids- en kwaliteitsronden waarin we mensen aanspreken, doen we nog altijd. Maar we gaan maximaal met 2 mensen de vloer op en houden anderhalve meter afstand als we met collega’s praten. 

Door het omgevingslawaai moeten we soms wel roepen, maar met veel gebaren erbij lukt het wel (lacht).

Op de vloer komen, is voor mij hét moment om een grapje met onze mensen te maken of iets persoonlijks te bespreken. Sommige mensen vinden nu eenmaal niet zo gemakkelijk de weg naar je kantoor.”

Ik vind het belangrijk om de sfeer op te snuiven en die zit op dit moment nog altijd helemaal goed bij ons. Daar zijn we heel trots op

 

Opmerkelijk: er werken 176 mensen bij Refresco, 150 gelinkt aan productie. En tot nu toe zijn er geen werknemers of directe familieleden ziek geworden.

“Inderdaad, we hebben heel weinig zieken. Daardoor kunnen mensen in onderling overleg nog altijd hun vakantie opnemen en blijft het voor iedereen leefbaar.

Maar we zijn ook soepel, hoor. In een productiebedrijf kan je niet iedereen van thuis uit laten werken. Maar dingen zijn wel bespreekbaar: toch eens iets van thuis uit doen, vakantie opnemen, een uur vroeger of later beginnen.”

 

Waarom denk je dat jullie medewerkers en hun directe omgeving gespaard blijven van corona?

“Bij Refresco zijn wij altijd al heel gefocust geweest op hygiëne en veiligheid. Maar nu dus nog meer. En dat werpt z’n vruchten af. Zo hebben we momenteel ook heel weinig EHBO-verzorgingen.

Wij leren onze mensen om heel doordacht te werk te gaan. Dát ga ik doen, dus heb ik dié beschermingsmiddelen en ga ik dié stappen zetten.

Wij geven hen mee om dat ook thuis zo aan te pakken. Ga je klussen? Denk op voorhand na: wat kan er gebeuren, hoe kan ik mij beschermen? 

Wij leren onze mensen om heel doordacht te werk te gaan. Nu dus nog meer

Als wij, in het kader van veiligheid, een gadget meegeven, dan is dat vaak iets om thuis te gebruiken. Een lampje om in het donker te wandelen of een rookmelder, bijvoorbeeld.”

 

 

Het is misschien een rare vraag: maar wat hoop je dat er van jullie ‘corona-aanpak’ blijft hangen?

Ik hoop zeker dat de extra zorg en het respect voor elkaar blijven. En dat we onze nog grotere focus kunnen vasthouden. Zie je dat je collega met iets zit, spreek hem of haar dan aan. Staat er al iemand in de kleedruimte, wacht dan even om naar binnen te gaan.

Dat we in moeilijke tijden goed kunnen blijven functioneren, is ook heel mooi om mee te nemen.”

 

Hoe kan Tempo-Team jullie vandaag ondersteunen?

“Om het poetsteam te helpen met extra ontsmetten, hebben wij via Tempo-Team een student ingeschakeld. Voorlopig hebben we geen extra krachten nodig. Da’s ook niet zo evident omdat nieuwe mensen eerst een uitgebreide opleiding krijgen.

Maar als er morgen iets ingrijpends gebeurt en we toch vacatures moeten plaatsen, dan weten we dat het met Tempo-Team in orde komt.

 

Door onze jarenlange band voelen de consultants heel goed aan wat voor ons belangrijk is: niet alleen technische vaardigheden, maar vooral motivatie, inzet en discipline.”

 


Je mensen gemotiveerd houden ondanks corona: 3 tips

Spreek allemaal dezelfde taal
“Met het plant team, met onze leidinggevenden én met de vakbond hebben wij corona-communicatie opgesteld waar iedereen achter staat.”

Blijf communiceren
“Wij hebben de gewoonte om heel veel informatie met onze mensen te delen. Normaal doen we dat in onze grootste vergaderzaal, afdeling per afdeling. Nu maakten we een krantje.”

Blijf dichtbij
“Blijf als HR op de werkvloer komen. Ook nu social distancing de regel is. Stel vragen. Geef antwoorden. Proef de sfeer.” 

 


  • Elke dag een sixpack frisdrank om mee naar huis nemen.
  • Een belegd broodje voor iedereen in de fabriek. Individueel verpakt met de naam erop.
  • Voor iedereen ijsjes in de diepvries.

 “We brachten met HR de food heroes-campagne van de Federatie van de Belgische voedingsindustrie (FEVIA) tot leven bij Refresco.”

Filmpje
“Over alle afdelingen heen namen we foto’s van Refresco-mensen met een woord van de campagne op een A4-blad. Aan onze thuiswerkers vroegen we om ook een foto te maken. Zo kroop een collega van bijna 2 meter met het woord ‘kot’ in zijn hondenhok (lacht).

 

 

Die foto’s monteerden we in een bestaand veiligheidsfilmpje, op de muziek van Sweet Carolina (nu: Wash your Hands). Dat filmpje draait op onze schermen, staat op social media en is een groot succes.

Allerlangste letterketting
“#SamentegenCorona #Yeswecan #FoodHeroes. We laten de kinderen van onze medewerkers zoveel mogelijk letters inkleuren en/of versieren. Het is mijn droom om alle vensters in de refter vol te hangen.”

Bij Tempo-Team zijn we trots om samen te mogen werken met een partner die zo zorg draagt voor zijn medewerkers.

Lees meer:

Beter werken, Praktijk

We hebben hem! Gevonden, lang getest én goedgekeurd: een doodeenvoudige to-do lijst die je prioriteiten helder stelt én voor gemoedsrust zorgt. Wie had ooit gedacht dat die uit een keuken zou komen?

Beter werken, Praktijk

We hebben hem! Gevonden, lang getest én goedgekeurd: een doodeenvoudige to-do lijst die je prioriteiten helder stelt én voor gemoedsrust zorgt. Wie had ooit gedacht dat die uit een keuken zou komen?
meer

Inzichten en trends

Met enkele kleine, praktische ingrepen maak je als HR al heel wat mogelijk. Ook in onzekere corona-tijden.

Inzichten en trends

Met enkele kleine, praktische ingrepen maak je als HR al heel wat mogelijk. Ook in onzekere corona-tijden.
meer

Beter werken, Organisatie

Oef, het is zover: heel wat bedrijven kunnen weer opstarten. Terug naar business as usual, dan? Toch niet. Het is cruciaal dat de coronacurve blijft dalen. En dat kan onder meer door een veilige we...
meer