Veiligheid voorop: onze safety manager to the rescue!

Veilig werken staat in coronatijd natuurlijk hoog op jouw prioriteitenlijst (en op die van je mensen). Kan je daarbij nog wel wat praktisch advies gebruiken? Onze safety manager Pascal deelt met veel plezier zijn expertise.

Hoe creëer je een corona-veilige werkplek? Wij haalden voor jou al 10 vuistregels uit de generieke gids van de federale overheid. Hoe pakken we het zelf aan en wat kan jij daaruit leren? Onze safety manager Pascal Meyns zet 5 adviezen op een rij.

 

1. Blijf zo dicht mogelijk bij de dagelijkse realiteit

Kies voor de eenvoudigste oplossingen. Want voor oncomfortabele of complexe maatregelen vind je niet zo makkelijk een draagvlak. Bovendien houden je mensen die minder lang vol. Dus: verkies water en zeep boven handgel

Is je doorgang breed genoeg? Dan heb je geen circulatieplan nodig. En handschoenen geven een vals gevoel van veiligheid. Je raakt alles wel aan, maar hebt de neiging om je handen minder te wassen.

 

2. Leg goed uit wat je doet (en waarom)

En ook waarom dat voldoende is. Herhaal je communicatie regelmatig − met een campagne, posters, via intranet,... Deze affiches, dit visueel materiaal en deze veiligheidsfilmpjes van de overheid kunnen je helpen.

Door je boodschap te herhalen, hou je je mensen alert. Want coronamoeheid ligt op de loer. En jij moet het virus nog een hele tijd buiten de deuren van je bedrijf houden.

Een kanttekening: communiceer ook niet té veel om angstige collega’s niet nog angstiger te maken. Probeer een goede balans te vinden.

 

3. Ga maximaal digitaal

Bij Tempo-Team waren we beter voorbereid op de lockdown dan andere spelers in onze sector. Omdat we de laatste jaren sterk geïnvesteerd hebben in digitale netwerken, konden al onze medewerkers − ook in onze kantoren − 100% thuiswerken. 

Ook voor sollicitaties en testen gingen we maximaal digitaal. Zo moesten we op geen enkel punt qua service inleveren.  

 

4. Doe zo veel mogelijk in de openlucht

Het besmettingsgevaar in de openlucht is veel kleiner. Moet je een groep ontvangen? One-to-one vergaderen? Het onthaal van uitzendkrachten regelen? Zoek een parkje in de buurt op (met een picknickbank!) of ga naar de parking van je onderneming. Wandelend vergaderen is trouwens een gezond plan.

Lucht die al circuleert, verspreiden met een ventilator? Dat is een slecht idee. En de airco? Die combineert buitenlucht met recuperatielucht van binnen. Zorg ervoor dat je de airco zo instelt dat je die binnenlucht tot een minimum beperkt. 

 

5. Klaar voor meer?

Wat kunnen we leren uit andere pandemieën? Ze duurden tussen de 18 en 22 maanden en verliepen in verschillende golven. We zijn dus zeker nog een jaar zoet met corona en een opflakkering is nu al een feit.

De overheid zal niet meer overgaan tot een algemene lockdown, maar besmettingen lokaal en regionaal aanpakken.

Zo zorg je ervoor dat jouw bedrijf niet (opnieuw) moet sluiten:

 • Werk met A- en B-teams
  Om je bedrijfscontinuïteit te verzekeren. De ene helft werkt thuis en de andere helft op kantoor. Zo is er altijd één team dat operationeel kan zijn. Bij Tempo-Team pakken we het zo aan.
 • Maak thuiswerken mogelijk
  Goede afspraken zijn essentieel en voorzie de nodige digitale tools. Wij werken bijvoorbeeld in de cloud. Dat maakt (samen)werken op afstand een pak makkelijker.
 • Traceer medewerkers met ziekteverschijnselen en grijp snel in
  Om besmettingen lokaal te houden of beperkt tot de werkpost. Hier lees je wat de overheid zegt over omgaan met medewerkers die corona-symptomen vertonen. Gaat het om een uitzendkracht van ons of iemand die contact had met onze uitzendkrachten? Laat ons dat dan zo snel mogelijk weten.
 • Wees extra voorzichtig met medewerkers die na hun vakantie terugkomen uit gebieden waar corona-uitbraken vastgesteld werden
  Hoe zit het met rode en oranje zones? Die informatie vindt u hier. Denk er goed over na hoe je in je eigen organisatie omgaat met terugkeerders. Misschien wil je het zekere voor het onzekere nemen. Reisadviezen vind je op deze site van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken. 

 


Hulp nodig met je (preventieve) corona-maatregelen? Onze 7 veiligheidsexperts kunnen raad geven en ondersteuning bieden waar het nodig is. Vraag gerust hun hulp via je vaste contactpersoon van Tempo-Team.

Lees meer:

Beter werken

Het belang van een werkomgeving waarin je collega’s zich ook psychisch veilig voelen. Altijd zo geweest, en zeker vandaag.

Beter werken

Het belang van een werkomgeving waarin je collega’s zich ook psychisch veilig voelen. Altijd zo geweest, en zeker vandaag.
meer

Praktijk

Online Onboarden. Dat is iemand welkom aan boord heten via scherm. Héél anders dan in levenden lijve, dus. Waarop moet je letten? En hoe zorg je ervoor dat het een warm welkom is? Ook wij moesten r...

Praktijk

Online Onboarden. Dat is iemand welkom aan boord heten via scherm. Héél anders dan in levenden lijve, dus. Waarop moet je letten? En hoe zorg je ervoor dat het een warm welkom is? Ook wij moesten r...
meer

Praktijk

In mei 2020 stonden de sociale verkiezingen gepland. Maar het coronavirus stak daar een stokje voor. De verkiezingen zijn nu uitgesteld tot november. Wat betekent dit concreet? Onder meer voor het ...
meer