Werkplezier is een klavertjevier

Graag werken bepaalt in grote mate hoe gelukkig we zijn. Werknemers in ons land geven hun werkgeluk geen onderscheiding, leert ons onderzoek. En úw mensen? Hoe zorgt u ervoor dat hun geluksscore hoger ligt?

Als we de doorsnede maken in ons land vandaag, geeft een werknemer volgens ons RED Report zijn werkgeluk 6,5 op 10. Dat cijfer lag enkele jaren geleden hoger.

Geluk op het werk is niet meteen een duidelijk meetbare doelstelling. Toch staat vast hoe we werkgeluk kunnen faciliteren. 

Wat ‘de job’ zelf betreft, is dat een klavertjevier: autonomie, inspraak, waardering en verantwoordelijkheid.

1. Autonomie: kernwoord vertrouwen

Aan de ene kant wenst management een zekere mate van controle. Aan de andere kant kan meer autonomie mensen vleugels geven, waardoor hun werkplezier de hoogte in schiet.

Pak het vooral stapsgewijs aan. Zo is het zinvol om te verkennen hoe bijvoorbeeld zelfsturing kan werken. Eerst als test in een kleiner team, op een slim uitgekozen project, met mensen die daar uit zichzelf graag hun schouders onder zetten.

2. Inspraak via informele feedback

Geeft u uw mensen meer autonomie? Laat hen dan niet helemaal los en peil regelmatig hoe het met hen gaat. In een feedbackcultuur kan dat op elk moment en niet alleen tijdens die zo formele en gevreesde evaluatiegesprekken.

3. Waardering: toekomstperspectieven?

Uw mensen willen perspectief. Uit ons onderzoek blijkt dat ze de toekomst somberder inzien zonder nieuw talent aan boord. Dat is, in de schaarste, een werf om u tegen te zeggen.

Perspectief bieden, betekent waardering tonen voor het talent dat u al in huis hebt. Welke trajecten hebt u voor starters klaar, voor uw mid-loopbaners? Loopbaanbegeleiding is cruciaal om welzijn en daarmee retentie te versterken.

4. Gedeelde verantwoordelijkheid

Werk en thuis lopen vandaag méér in elkaar over dan ooit tevoren. Die ‘fluency’ werkt het beste wanneer uw mensen zelf kunnen bepalen in welke mate werk en thuis in elkaar overgaan.

Geef dus vertrouwen, maar maak ook duidelijke afspraken. Over beschikbaarheid bij thuiswerk, bijvoorbeeld. Maak uw mensen bewust van de mogelijkheden én de grenzen binnen uw organisatie.

Het is en blijft elke dag en voor iedereen zoeken naar de manier waarop werk vandaag prettig kan werken. Maar laat de ondernemingen waar dat aardig lukt nu net die zijn waar dat samen gebeurt en in wederzijds vertrouwen.

Of uw mensen graag komen werken, hangt nog van andere factoren af. Zo zijn de collega’s en de sfeer ook erg belangrijk. Ook hier kunt u faciliteren. Investeer in plekken om informeel te overleggen, ideeën uit te wisselen of gewoon samen te ontspannen en koffie te drinken.

Lees meer:

Praktijk

Van aantrekken tot motiveren, van feedback tot ownership. Zo gaat u om met talent.

Praktijk

Van aantrekken tot motiveren, van feedback tot ownership. Zo gaat u om met talent.
meer

Praktijk

Transparantie, ownership en een goede omkadering. Zo haalt u het beste uit de nextgen werknemer en houdt u ze aan boord.

Praktijk

Transparantie, ownership en een goede omkadering. Zo haalt u het beste uit de nextgen werknemer en houdt u ze aan boord.
meer

Beter werken, Praktijk

Graag werken bepaalt in grote mate hoe gelukkig we zijn. Werknemers in ons land geven hun werkgeluk geen onderscheiding, leert ons onderzoek. En úw mensen? Hoe zorgt u ervoor dat hun geluksscore ho...
meer