production_worker
production_worker

Hou jij de nieuwe vacatures in het oog? Dan heb je het vast al gemerkt: voor operatoren zijn er mooie kansen. Denk niet meteen dat jij te weinig technische voorkennis hebt! De ene job is de andere niet en veel bedrijven voorzien een opleiding voor starters. Check onze FAQ’s en ontdek of het petje van operator jou past… 🧢

Werk je als productiemedewerker en wil je doorgroeien? Kom je recht van de schoolbanken? Of is je huidige job saai en wil je iets anders? Eigenlijk maakt het niet uit… Als het kriebelt om operator te worden, dan moet je ervoor gaan. Laat je niet van je stuk brengen door vervelende stemmetjes: “Maar ik heb geen technisch diploma… Maar die job is te zwaar voor mij…” Waarom denk je dat eigenlijk?! Christian Duparcq, advisor Training for Talents bij de Randstadgroep, gelooft in groeien en helpt mensen om hun talenten te versterken. Check zijn antwoord op zes belangrijke vragen.  

Wat doet een operator?

Een operator bedient machines en kan die juist afstellen. Operatoren voeren ook kleine reparaties en kwaliteitscontroles uit. Spot je een vacature voor een machine-, productie- of technische operator, dan zitten deze algemene taken gegarandeerd in je pakket.

Doen alle operatoren (ongeveer) hetzelfde?

Blij dat je het vraagt 😊 want: nee! Operatoren werken in een industriële omgeving (en dus vaak in ploegdienst) maar de verschillen tussen de sectoren zijn groot. Een operator in de textielsector bedient gespecialiseerde brei- en naaimachines, terwijl een verpakkingsoperator overweg moet kunnen met kartonnen dozen in allerlei maten of labels en etiketten. Als CNC operator bedien je een computergestuurde machine. Hou daar rekening mee als je solliciteert. De werkdag van een operator in de chemie is heel anders dan die van een operator in de voedingssector! 

Wat moet een operator kunnen en kennen?

Laat ons beginnen met de ‘soft skills’: als operator moet je zelfstandig en nauwkeurig kunnen werken. Jij neemt de verantwoordelijkheid voor je machine en jij checkt de producten van je lijn en voert de eerste kwaliteitscontrole uit. De ideale operator is communicatief: je signaleert het wanneer er iets misloopt en legt vlot contact met de onderhoudstechnicus.  

Daarnaast heb je een dosis technische feeling en een gezond leervermogen. Je sleutelt (thuis) graag aan fietsen, auto’s of huishoudapparaten en krijgt haperende toestellen weer aan de praat. Heb je die praktijk in de vingers en sta je open voor tips en inzichten? Dan is een technisch diploma nog altijd een troef, maar voor veel werkgevers niet langer een must.

Ligt de lat voor technische kennis hoog?

Start je als operator, dan krijg je in de meeste bedrijven een kort opleidingstraject. In de voedingssector moet je de HACCP-principes kennen (voor hygiëne en voedselveiligheid). Als afvuloperator in de chemie ben je maar beter mee met de basics van fysica en chemie. In andere sectoren spelen computervaardigheid, ruimtelijk inzicht of kennis van elektriciteit en mechanica een rol. Dat klinkt gewichtig, maar laat je vooral niet afschrikken. Zo’n opleiding is praktijkgericht, overzichtelijk en duurt niet meer dan enkele dagen. Wat telt zijn je motivatie en vooruitgang. Niemand verwacht dat je op je eerste dag al alles weet.

Werk je als operator in een mannenwereld?

Weg met die vooroordelen, we leven niet meer in de 19e eeuw! Niet elke industriële omgeving is luidruchtig of vuil en niet alle operatoren zijn spierbundels die graag hun handen vuil maken. Sommige operatoren verrichten millimeterwerk aan computergestuurde machines in een kraaknet bedrijf. Zet die genderstereotypen maar aan de deur. 

Wat zijn de voordelen van een job als operator?

Operator is al een tijdje een knelpuntberoep. Met je werkzekerheid zit het dus wel goed. Het is een van de mooiste jobs in een productie-omgeving en dat zie je in het verloningspakket. Als operator heb je een job met afwisseling en verantwoordelijkheid – je zult je dus niet snel vervelen. Het werk in ploegendienst geeft je de vrijheid en flexibiliteit om een work-life balans te vinden op jouw maat.

PS: Overtuigd dat het schoentje jou past? Lok je innerlijke operator naar buiten met onderstaande vacatures!