cooking
cooking

Uitgebreid koken is heerlijk en lekker tafelen nog meer. Al zit je na afloop misschien wel met de aangebrande potten of pannen. Hoe krijg je die weer blinkend schoon zonder ze te beschadigen? Met deze do’s en don’ts…

Een bericht op je smartphone, iemand aan de deur, een verhaal van een huisgenoot: vaak is er niet meer nodig dan een minuutje afleiding om je culinaire hoogstandje-in-wording te veranderen in een zwartgeblakerde hap. Staat er iets aan te branden? Dan moet je dit (niet) doen!

Don’t

Heel wat mensen halen de pan van het vuur en blussen meteen met koud water. Niet doen! IJzer kan zo’n groot temperatuurverschil niet aan: er ontstaan minuscule barstjes of vervormingen op de bodem van je pan. Je ziet ze niet met het blote oog, maar ze maken het (bij een volgende kookbeurt) lastig om voedsel gelijkmatig te verhitten. 

Do

Laat de pot of pan afkoelen tot op kamertemperatuur. Verwijder zoveel mogelijk etensresten met een stuk keukenpapier. Giet er vervolgens heet water in en laat dat even inwerken. Ook cola is een prima weekmiddel!

Don’t

Reken niet op je vaatwasser. Maak je aangekoekte pot of pan eigenhandig schoon. Zo blijf je in de ‘positieve spiraal’. Met een degelijke antikleeflaag is het niet moeilijk om potten en pannen schoon te maken: het magische laagje houdt het aanbakken beperkt. Je wil de ‘negatieve spiraal’ vermijden. Je vaatwasser vermindert de werking van je antikleefpan, met meer en moeilijkere aanbak-incidenten tot gevolg.

Do

Heeft het vuil kunnen weken? Maak het dan voorzichtig los met een afwasborstel of een spatel uit hout of kunststof om krassen te vermijden. 

Don’t

Schuursponsen, staalwol, scherpe voorwerpen en bijtende producten zijn uit den boze: die beschadigen je keukengerei.

Do

Lijkt het probleem hardnekkig? Kook de etensresten dan los! Zet de vuile pan met een bodempje water op het vuur. Voeg een scheutje ‘hulp’ toe, zoals een paar druppels afwasmiddel of twee lepels azijn. Ook baking soda helpt prima, maar dat mag je niet gebruiken bij potten of pannen van aluminium. Breng het sopje aan de kook en laat tien minuten pruttelen. 

Nu komen zelfs de meest aangekoekte restjes vlot los van je pot of pan! Was verder af met een zachte spons met afwasmiddel en spoel na. 

Geniet even van je blinkende kookgerei en verzamel frisse moed. Asperges à la flamande of béchamelsaus? Waag een nieuwe poging, keukenprins(es)! Wedden dat het je deze keer lukt zonder aanbakken? En anders krijg je die potten zo weer schoon…