thinking_girl
thinking_girl

Kan jij ook zo moeilijk kiezen? Verlies je bergen tijd met het wikken en wegen van voor- en nadelen? Voor één keer maken we het je gemakkelijk. Ben jij een geboren twijfelaar? Lees verder! Hak je moeilijk knopen door? Lees verder! Met deze tips maak je komaf met keuzestress.

Eindeloos getwijfel – het lijkt wel de ziekte van onze tijd. Er is vandaag dan ook veel te kiezen! Welke film of serie pik je uit het mega-aanbod op platformen? Welke avondmaaltijd uit de overvloed in de supermarkt? Welke date swipe je naar rechts? Je zou van minder keuzeverlamming krijgen.

Met deze tips bewaar je het overzicht en zorg je voor rust in je hoofd:

Minder keuzemomenten = meer rust

Elke keuze vergt mentale energie. Hou je hoofd fris door een aantal dagelijkse keuzemomenten te schrappen. Als je werkt met weekmenu’s hoef je niet te kiezen wat je ’s avonds eet. Met een duidelijke kledingsstijl (bv. alleen zwart en grijs, of steeds een kleurige top op een jeans) verlies je geen tijd voor de spiegel. Ook duidelijke huisregels (bv. geen tv op dinsdag, geen schermpjes voor 18u) geven houvast. Vaste routines en een dagstructuur zorgen voor rust.

Minder opties = meer vertrouwen in je keuze

Ons brein is niet gemaakt om 100 keer per dag uit tientallen opties te kiezen. Dat blijkt uit een psychologisch experiment met kinderen. Ze vonden het leuk als ze een stuk speelgoed kregen. Ze vonden het nóg beter als ze uit 3 speelgoedjes mochten kiezen. Maar het kantelpunt kwam bij meer dan 6 speeltjes. Daarna was kiezen plots niet leuk meer. Ons hoofd slaat tilt bij meer dan 6 opties. Dan verliezen we het vertrouwen in ons beoordelingsvermogen.

Streef daarom altijd naar het gelukkige klavertje 4 😊 Reduceer het aantal opties (‘Welke film zal ik kijken?’) snel en spontaan tot maximum vier. Geen actiefilms! Geen films met slechte kritieken! Geen series met meer dan drie seizoenen! Voor je het weet blijven van dat immense streamingaanbod nog maar 4 series of films over. En dat is meer dan genoeg. 

De ene keuze is de andere niet

Besluiteloosheid is eigenlijk angst voor een foute keuze. Vooral perfectionisten schuiven het nemen van een lastige beslissing vaak voor zich uit. Daarom is het belangrijk om het verschil te zien tussen belangrijke en dagdagelijkse keuzes.

Bij belangrijke keuzes (zoals de aankoop van je huis of auto) verzamel je best zoveel mogelijk informatie over elke optie. Neem tijd om de mening van experts te checken. Deze keuzestijl is tijdrovend maar zorgvuldig.

Bij dagdagelijkse of minder belangrijke keuzes (zoals je vakantiebestemming of de kleur van nieuwe gordijnen) pak je het minder planmatig aan. Vertrouw op je buikgevoel, ervaring en intuïtie. Besef dat er niet zoveel op het spel staat. Pruimentaart of kriekentaart? Het zal wel smaken! Deze keuzestijl is snel, efficiënt en erg geschikt voor vertrouwde situaties.

PS: Wil je meer weten over keuzestress en mogelijke beslissingsstijlen? Volg de GoodHabitzcursus ‘Hak die knoop door’, helemaal gratis voor wie werkt bij Tempo-Team @Home.

PPS: Laat je hersens kraken, maar dan op een leuke manier.