Uit de startblokken

Aan de start is er eigenlijk maar één vraag die telt: Weet jij van welke job(s) je droomt en op welke vacature(s) je wilt reageren? 🤔✨

Nee? Geen probleem! Echt waar, relax 😌. Het is helemaal normaal om te twijfelen aan het begin van je carrière – of zelfs na een paar jobs.

Ja? Da’s handig! 💪 Je weet wat je wil en je wil dat het vooruitgaat. Je vingers jeuken waarschijnlijk om snel-snel aan dat CV te beginnen... 

Maar! Lees toch even onze tips na. Zo schiet je optimaal uit de startblokken 🚀.

1

Blink je social media profielen op

📢 Nieuwsflash: op het moment dat jij een job begint te zoeken, gaan er plots ook mensen op zoek naar jou. Toekomstige werkgevers en recruiters zijn niet van gisteren. Voor ze je een contract aanbieden, doen ze vast wel een snelle Google.

Wees de speurneuzen een stapje voor, google jezelf en scroll kritisch door de zoekresultaten. Maak jij een goede indruk? Overloop je accounts op Instagram, TikTok en andere social media en doe één ding zeker wel en zeker niet.

✅ DO Verwijder gênante foto’s

Stoere beelden op een klimrots of zonnige vakantiefoto’s zijn geen probleem. Ze geven hooguit een inkijk in je hobby’s. Foto’s waar je dronken of schaars gekleed opstaat zijn weer wat anders. Verwijder alle onprofessionele posts die je een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek kunnen kosten.

🚫 DON’T Neem geen extreme standpunten in

Je accounts mogen best wat persoonlijkheid ademen. Maar let op met extreme meningen over politieke of maatschappelijke thema’s. Respect is een goede basishouding, en je weet nooit met wie je nog zult samenwerken in een team. Vermijd vloekwoorden – en nee, Fck that sht is niet de beste go to commentaar.

💡 Denk eraan: elk type sollicitant maakt een eerlijke kans op de job. Zolang je maar niet het type Social Media Ramp bent...

2

LinkedIn en MyJobspace? Goed idee!

Voor sollicitanten zijn er twee hotspots op het internet. We hebben het natuurlijk over onze eigen MyJobspace en LinkedIn. Maak op beide platformen een profiel aan!  

MyJobspace & de magische gele knop ✨

Echt onmisbaar - als je bent ingeschreven bij Tempo-Team - is je MyJobspace profiel. Als je dit één keer invult (je persoonsgegevens, beschikbaarheid, jobwensen, ervaring etc.), kun je daarna rechtstreeks solliciteren op jobs uit onze vacaturebank. Met één druk op de gele knop 🟡.

Kom je in aanmerking, dan nemen onze collega’s binnen de week contact met je op. Superhandig! 🙌 Stel ook je ‘job agent’ (zeg maar: je persoonlijke zoekopdracht) in. Zo ontvang je jobaanbiedingen op jouw maat... per mail 📩. Niet twijfelen, maak dat profiel aan en laat MyJobspace het (sollicitatie)werk doen voor jou.

Wie is er bang van LinkedIn? 🤓

Toegegeven, LinkedIn is niet het meest sexy sociale medium. Het is een beetje koel en zakelijk. Juist daarom is het de place-to-be als je op zoek bent naar een job. Die 60.000 volgers op TikTok zijn leuk. Maar niet zo handig als 600 connecties op LinkedIn! Maak een profiel aan met je ervaring, opleiding en vaardigheden. Een onopvallende, degelijke foto erbij en klaar 📷!

Nodig op LinkedIn iedereen uit die je een professioneel duwtje in de rug kan geven. Je leerkracht Frans die ook vertaalt voor een groot bedrijf? De teamleider in je studentenjob? Inviteren, maar! 👋 Stuur verzoekjes naar vrienden die je vaak ziet en (professioneel) bewondert. Maar óók naar oude kennissen en mensen zonder megacarrière. Bouw je netwerk uit op een spontane, hartelijke manier.

Wist je trouwens dat je op LinkedIn ànderen over jou kunt laten opscheppen? Een enthousiaste, welgemeende aanbeveling komt op elk moment in je carrière van pas. Vraag die collega/ stagebegeleider/ vorige werkgever dus of ze je vaardigheden willen bevestigen. Tip: vraag zo’n gunst alleen aan mensen met wie je leuk en regelmatig hebt samengewerkt 👍.

teamwork
teamwork
3

Schrijf je in als werkzoekende

Ga jij op zoek naar je allereerste job? Heb je nog nooit eerder gesolliciteerd? Vergeet dan niet om je in te schrijven als werkzoekende. De overheid moet weten dat jij aan de slag wil! Schrijf je dus zo snel mogelijk in bij VDAB of bij Actiris (als je in Brussel woont) of Forem (in Wallonië).

Niet om te wachten

Zodra je bent ingeschreven als werkzoekende begint je beroepsinschakelingstijd of BIT. Die duurt 310 dagen en werd vroeger wel eens je ‘wachttijd’ genoemd. Dat was een ongelukkige woordkeuze. Je BIT is immers niet het moment om een BIT-je te zitten wachten. 😊 Het is een spannende en drukke periode. Je gaat actief op zoek naar je eerste job!

Levert je zoektocht de eerste maanden niets op?  Dan kan het zijn dat er een brief van de RVA, de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening, in je brievenbus valt. Die dienst zal je uitnodigen voor een gesprek om te kijken hoe hard jij je best doet om je eerste job te vinden. Hou daarom zoveel mogelijk bewijzen bij van je sollicitatieproces: mails, motivatiebrieven en data van sollicitatiegesprekken. 

Heb je na 310 dagen zoeken tóch nog geen job beet? Dan heb je recht op een werkloosheidsuitkering. Maar hopelijk komt het zo ver niet. Met de info en tips op deze pagina vind je vast een fijne job. Of ga eens praten met een Tempo-Team consultant! Zij helpen je graag op weg. 

4

Solliciteren... terwijl je werkt

Niet elke sollicitant is op werkvlak een groentje. Ben je momenteel bij een werkgever aan de slag, maar voel je dat het tijd wordt voor iets anders? Dat kan! Je zit dan wel in een bijzondere situatie, koorddanser 🎪.

Als je solliciteert terwijl je huidige werkgever (nog) niet weet dat je het bedrijf wil verlaten, dan sta je voor een evenwichtsoefening! Je doet niets verkeerd, maar let toch best op deze do’s en don’ts (On- en offline) ⚖️.

DON’T Vergeet niet wie je volgt

Stuurde je alle collega’s en de baas een vriendschapsverzoek toen je net begon in je huidige job? Denk dan twee keer na voor je ‘open to work’ bloklettert in je LinkedIn status! Ook als je rechtkrabbelt na ontslag blijf je beter discreet en beleefd. Schrijf dus liever niet op social media dat je vorige baas een idioot was 🙊. Zo’n negatieve comments maken trouwens ook weinig indruk op toekomstige werkgevers.

DO Volg je droomwerkgever(s)

Heel wat grote bedrijven zijn actief op de socials. Door hen te volgen krijg je updates van hun bedrijfsnieuws 📲. Zo zit je op de eerste rij als ze nieuwe vacatures aankondigen. Op social media draait het niet alleen om ‘gezien worden’. Zélf zien wat er bij je droomwerkgever(s) gebeurt, schept ook kansen. Je volgt Tempo-Team toch al op TikTok, LinkedIn en YouTube? 😉

DON’T Solliciteer niet binnen de werktijd

Vacatures scannen, je CV updaten, een gesprek inplannen? Solliciteren vraagt wel wat tijd ⏳. Het is niet netjes om naar een nieuwe job te hengelen tijdens je werktijd. Ga eens in de schoenen van je werkgever staan. Die betaalt je om werk te verzetten, niet om je vluchtroute te plannen!

DO Maak een goede laatste indruk

Het is niet omdat je van plan bent te vertrekken, dat je er de kantjes moet aflopen. Integendeel! Door je werk mooi af te ronden en inzet te tonen tot de laatste dag, maak je een goede indruk 💪. En positieve woorden van een ex-werkgever zijn goud waard: een oprechte aanbeveling geeft je carrière een boost ✨

5

Welk type bedrijf past bij jou?

Size matters, daar hoef je niet over te grinniken 😏. Zeker bij bedrijven! Waar de ene floreert in een kleine start-up, komt een ander beter tot z’n recht in een multinational. Stel jezelf de vraag welk type bedrijf bij jou past en hou daar rekening mee bij je jobkeuze.

Werken voor een KMO?

Een bedrijf met 50 werknemers of minder is echt iets voor jou, want...

... je speelt graag kort op de bal en ziet de dingen liefst vooruitgaan. Doe jou maar een klein-maar-fijn team en korte beslissingslijntjes ⚡
... afwisseling geeft je een kick en in een klein bedrijf zijn de rollen wat minder strak. Je springt bij waar het moet (die afwasmachine laadt zichzelf niet uit... 😅), maar ook waar het kan (ja, jij zult de bedrijfsinsta wel beheren! 📸)
... je hebt een losse(re) aanpak en een persoonlijke stijl. Een stijve bedrijfscultuur, met grote machtsverschillen, past minder goed bij jou ✌️

Niet te klein, niet te groot = perfect

Een middelgroot bedrijf met 50 à 250 werknemers is voor jou ideaal, want...

... je waardeert de extralegale voordelen in je loonpakket. Grote(re) bedrijven bieden die vaker aan. Er zijn meestal ook meer groeikansen 📈
... je bent een gezelligheidsdier van het type ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugde.’ Elke dag dezelfde 8 gezichten? Nee, bedankt. Jij wil minstens een kantine vol leuke collega’s! 🧑‍🤝‍🧑🍽️
... je houdt het wél graag persoonlijk en overzichtelijk. Van een vertrouwd gezicht waardeer je de feedback. En je bespreekt je ideeën graag met mensen, in plaats van ze te posten in een anonieme bus 🗣️

Voordelen van werken voor een multinational?

Jij gaat voor een multinational met 250+ werknemers, want...

... je bent een ambitieus beestje en komt daar eerlijk voor uit. In een internationaal bedrijf kan je vlot van afdeling of functie switchen, snel doorgroeien en promotie maken 🚀
... ook op je loonbrief zie jij het graag groot. Een omvangrijk bedrijf kan z’n werknemers een diverse waaier aan voordelen bieden 💰 Je kent de Team Deals van Tempo-Team toch?! 😄
... het bedrijfsgebouw is – letterlijk en figuurlijk – jouw wereld. Met z’n restaurant of fitness, stille ruimtes en/of groene setting, doet je werkplek je hart sneller kloppen 💚🏢