Zó bestrijd je de vakantieblues: 9 tips

We hebben goed en slecht nieuws voor je. Het slechte nieuws is dat de zomer bijna voorbij is. Het goede nieuws is dat dat geen ramp is. Wie het een beetje slim aanpakt, kan nog superlang in vakantiemodus blijven. Of toch lang genoeg.

1. Neem een bufferdag

Wie op vakantie naar het buitenland ging, doet er goed aan om na thuiskomst een bufferdagje in te plannen. Zo heb je de tijd om op je plooien te komen, de vuile was weg te werken, inkopen voor de week te doen en je mentaal voor te bereiden op het werk.

2. Laat je werkplek netjes achter

Ruim vóór je verlof ingaat je bureau, je locker of je werkplek op, en vraag aan je collega’s om post of andere documenten die voor jou bestemd zijn, op een overzichtelijk stapeltje te leggen. Op je eerste werkdag wil je allesbehalve ondergesneeuwd zijn.

3. Recycleer je favoriete vakantiefoto

Gebruik hem als screensaver op je computer, je smartphone, of print ‘m uit en geef hem een plekje in de buurt van je werkstation.

4. Blijf zonnecrème smeren

Niks zo efficiënt om je instant mee te voeren naar andere, warmere oorden dan een bepaalde geur. Laat je favoriete parfum of je deodorant in de kast, en wrijf je in met een lik zonnecrème of aftersun. Je waant je zo weer op dat afgelegen strandje in die fenomenale Portugese baai.

5. Du vin, du pain et du boursin

Watertand je nog steeds van de Franse keuken? Smokkel dan een stukje vakantie in je lunchpauze. Vergeet die smos kaas, koop bij de bakker een knapperige baguette en een stuk Franse kaas. Dat glaasje rosé kan je er best maar even bij verzinnen.

6. Boek je volgende trip (en vraag alvast verlof aan)

Niks beters om je vakantie mee te eindigen dan met het plannen van een volgende vakantie. Zo heb je iets om naar uit te kijken.

7. Pimp je werkplaats met een souvenir

De grappige beker die je in Schotland kocht, de mini-djembé die je in Senegal op de kop tikte of de karikatuur die je op de dijk in Oostende liet tekenen: een souvenir fleurt je bureau zó op. Heb je geen bureau of een vaste werkplaats? Misschien bracht je wel een kledingstuk, een accessoire of een juweeltje mee dat je kan dragen.

8. Geef jezelf tijd om bij te benen

Plan de eerste dag liever geen belangrijke vergaderingen of telefoontjes in. Ga door je e-mails, en informeer bij je baas en collega’s naar de laatste stand van zaken.

9. Laat je out of office nog een paar uurtjes aanstaan

Zo kan je rustig je mails bijwerken, blijft de storm nog even uit, en hou je de zon nog even in je hart.