Pimp je vrije tijd (in lockdown)

Niet op restaurant, geen dagje naar zee, alle shoppingcentra gesloten… Zelfs een feestje met de buren is momenteel een no-go. Wat doe je met je vrije tijd, nu je die moet doorbrengen rond de kerktoren? Wij geven tips.

 Draai je dubbele shiften in de supermarkt? Zit je werkloos thuis? Of probeer je wanhopig te telewerken terwijl je kinderen het huis op stelten zetten? Wat je werksituatie ook is: de invloed van het coronavirus is voelbaar. Je werkleven staat vandaag onder extreme hoog- of laagspanning en net nu leggen de ministers ook je vrijetijdsbesteding aan banden. Dat moet natuurlijk – voor onze gezondheid. Maar mag die vrije tijd nog leuk zijn? Zeker wel!

 

  1. Think Big

Door de quarantaine lijkt ons leven te krimpen. Zelfs fietsen en wandelen doen we best binnen een beperkte omtrek rond ons huis. Doorbreek de sleur in dat miniwereldje en bekijk de dingen in je vrije tijd ongegeneerd groots. Iedereen heeft toch zo’n ‘monsterproject’ dat al eeuwen op je to do lijst staat geparkeerd? Wel: dit is het moment! Verf die kamer, rommel die zolder op in 36u tijd, ontwerp dat fotoboek of leg die puzzel van 1000 stukken. Een project kunnen afvinken, geeft een kick. En kicks zijn er nooit genoeg in quarantaine.    

 

  1. Doe eens zot

Blijf in uw kot – dat weten we nu wel. Maar ‘doe eens zot in uw kot’? Dat is ook goed advies. Kampeer in je eigen tuin, ga op nachtwandeling of zet de tuinmeubels in de woonkamer voor een binnenbarbecue. Stoom desnoods een diner klaar met alleen groene ingrediënten! Wat telt, is dat je uit je routine breekt en wat luchtigheid in je leven brengt. Je humeur en creativiteit krijgen er een boost van. Misschien zelfs je immuunsysteem.

 

  1. Sociaal… vanop afstand

In tijden van ‘sociale afstand’ moeten we leren sociaal zijn… vanop afstand. Lang leve de hoogtechnologische themafeestjes! Trommel je vrienden op voor een Zoom-sessie met een afgesproken dresscode en cocktailkaart. Terwijl jullie elkaars maffia-outfit bewonderen en samen frozen daiquiri’s drinken, spelen jullie hints of galgje – of doen jullie een dance battle. Game night via video-conf: waarom niet? 

 

  1. #savetheweekend

Zijn jullie van die ouders die kreunen onder de combinatie thuiswerk en kinderopvang? Dan kan de verleiding groot zijn om gewoon door te werken in het weekend. Je weet wel: even wat achterstand inhalen. Toch doe je dat beter niet. In deze vreemde en veeleisende periode heb jij je weekendbreak dubbel en dik verdiend. Natuurlijk mag je slim vooruit plannen en bijvoorbeeld gezonde gezinsmaaltijden preppen of al wat huiswerk doornemen met je kind. Maar werken voor je werkgever? Op zaterdag en zondag lekker niet!

 

  1. Alléén voor de kids

Minstens 5 weken zonder school? De kinderen hadden het zich waarschijnlijk leuker voorgesteld. Heb je wat vrije tijd, laat hen dan eens iets toe dat onder normale omstandigheden nooit mag. Tips voor het ‘alléén vandaag’-spel: alléén vandaag koken de kinderen voor de ouders/gaat de lievelingsknuffel mee in bad/mogen ze schilderen op de ruiten/houden de kinderen een slaapfeestje in mama en papa’s grote bed.    

 

  1. Laat vallen, dat nieuws

Elke dag zijn er nieuwe cijfers over besmettingen en ziekenhuisopnames. In ons land, in Europa, in de wereld. De druk is groot om het nieuws op de voet te volgen, maar eigenlijk weet je het belangrijkste wel: binnen blijven, handen wassen. Ga in je vrije tijd offline. Al die onheilsberichten zorgen voor stress. Nieuwsjunkies zijn geen helden en redden geen levens: waarom zou je er een willen zijn?

 

  1. Do it for the Gram

Op gewone dagen lachen we eens met FOMO-slachtoffers, die dingen ondernemen, puur om ermee uit te pakken op social media. Maar niet in tijden van corona! Social media zijn nu voor veel mensen een levenslijn, waar ze humor en hoop gaan zoeken. En als je altijd al druk postte op Instagram, kan het geruststellend zijn om die gewoonte aan te houden. Dus vooruit, onze toestemming heb je. Zet alles in scène voor dat romantische ontbijt. Dof het hele gezin op voor een grappig portret of leef je uit met een creatief filmpje. Do it for the Gram! Een mooie foto blijft een leuke herinnering en positieve vibes verspreiden op social media mag.


PS: Tips voor thuiswerk of om de moed erin te houden bij tijdelijke werkloosheid – en check die vacatures!