ehbo_dch
ehbo_dch

De helft van de Belgen werkte het afgelopen jaar wel eens door terwijl men ziek was. Hoewel 41% van de respondenten aangeeft minstens wekelijks van thuis uit te mogen werken, begeeft 35% zich toch ziek naar de werkvloer. 15% bleef thuis verder werken. Opvallend meer vrouwen (54%) dan mannen (47%) en jongeren (<= 34j.: 58%) dan ouderen (+ 34j.: 43%) zeggen toch te blijven werken als ze ziek zijn. Met dit zogenaamde ‘roze verzuim’ of ziek werken op halve kracht, willen werknemers vooral hun collega’s niet extra belasten. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van HR-dienstverlener Tempo-Team in samenwerking met prof. dr. Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan de KU Leuven*.

Van de werknemers die wel eens ziek naar het werk gaan, geeft de helft aan te werken met symptomen van verkoudheid. ​ Daarnaast werkt een kwart (25%) met rugpijn en een vijfde met buikpijn (20%) of koorts (18%). 16% werkt door met psychologische klachten. Naast het risico van besmetting voor de collega’s geeft een op drie werknemers ook toe dat het werk niet naar behoren uitgevoerd wordt als men ziek is. ​

Ziek werken uit schuldgevoel

Werknemers die aangeven het afgelopen jaar wel eens ziek gewerkt te hebben, willen vooral hun collega’s niet belasten met extra werk en taken (33%). Verder vreest men dat het eigen werk blijft liggen (30%) en ook schuldgevoel speelt bij velen een belangrijke rol (27%). 15% zegt dan weer ziek te blijven werken omdat de leidinggevende dit verwacht en 14% van de werknemers voelt een sociale druk om aan de slag ​ te blijven en geeft aan dat collega’s het afkeuren als ze vaak afwezig zijn door ziekte.

Mogelijkheid tot thuiswerk zorgt voor grijsschaal

Meer dan de helft van de werkgevers (56%) stelt vast dat werknemers af en toe wel eens ziek blijven werken. En hoewel 31% aangeeft dat hun werknemers thuis bleven en van daaruit konden werken, geeft 25% aan dat hun medewerkers toch met gezondheidsproblemen naar het werk kwamen. Werkgevers zijn ervoor beducht dat zieke werknemers anderen aansteken (35%) en bovendien minder goed presteren (30%).

quote icon

De mogelijkheid tot thuiswerk geeft een nieuwe schakering in het palet. Waar we voorheen vooral spraken over een zwartwit-verhaal van ziek of niet-ziek, met roze als enige tussenweg, hebben we nu meer een grijsschaal. De meesten onder ons hebben wel eens een dagje waarop we geen 100% zijn, waarbij thuiswerk in bepaalde gevallen de mogelijkheid kan bieden om op een verantwoorde manier toch aan de slag te blijven. Thuiswerk is minder belastend voor jezelf, en elimineert vooral de risico's voor je collega's. Roze verzuim - je bent niet 100%, maar te goed om echt ziek te melden - hoeft niet per se negatief te zijn in dat perspectief.

Pascal Meyns
Safety Manager bij Tempo-Team.

De cijfers van het onderzoek kunt u hier terugvinden: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1pVubNCWLkmdGHfT2QZfxCmalF7-Fc9-GhZ5aigFNzRQ/edit?usp=sharing

*Dit blijkt uit een online bevraging van een representatieve steekproef van 2.500 werknemers en 250 werkgevers in België, representatief op het vlak van taal, geslacht en leeftijd met een maximale foutmarge van 1,83% bij de werknemers en 6,16% bij de werkgevers. De enquête werd uitgevoerd tussen 22 juni 2022 en 11 juli 2022 door een onafhankelijk onderzoeksbureau in opdracht van Tempo-Team en in samenwerking met prof. dr. Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan KU Leuven.