Uuhhh… wat is een uitzendconsulent precies?!

Een uitzendconsulent koppelt vanuit een uitzendbureau kandidaten aan werkgevers. Heeft een klant snel nieuwe werknemers nodig? Jaaa jou wel bellen! 🤩 Je speurt de beste kandidaten op en fixt de sollicitatiegesprekken. Ook geef je jouw opdrachtgevers advies over alles wat er bij HR komt kijken. Zo hoeven bedrijven zich daar niet mee bezig te houden! 

Naast dat je voor klanten de schakel bent tussen werkzoekenden en het bedrijf, zet jij je óók in voor je eigen werkgever om nieuwe klanten binnen te halen. Jij gaat op zoek naar bedrijven die wel wat hr-advies kunnen gebruiken!

Houd je van afwisseling en kom je graag bij verschillende bedrijven over de vloer? Dan is de rol van uitzendconsulent perfect. Als onderdeel van human resources zoek je voor allerlei soorten bedrijven nieuw personeel; van logistiek medewerkers tot commerciële talenten. Superveelzijdig dus! 

Check alle vacatures
1

De werkdag van een uitzendconsulent: bellen, mailen en regelen

Je dag als uitzendconsulent is superafwisselend. Start bijvoorbeeld met het checken van de mailbox. 📬 Zijn er nog reacties binnengekomen van uitstaande vacatures? Daarna beantwoord je wat vragen van kandidaten, om vervolgens een paar bedrijven te bellen die wel wat wervingshulp kunnen gebruiken. Wat hebben zij precies nodig? Dat vraag jij tot in de puntjes uit, zodat je ze perfect kan adviseren! 

Enne … dit doe je uiteraard niet alleen! Weet je even iets niet zeker, of ben je toe aan een praatje? Je collega’s staan altijd voor je klaar! Bij het koffiezetapparaat kom je vast en zeker een recruiter, hr-adviseur, accountmanager of administratief medewerker tegen.  

Lekker fluitend op de fiets naar je werk? Dat kan! Uitzendconsulenten werken namelijk vaak in de buurt van opdrachtgevers en hun gedroomde kandidaten. Daarnaast werk je gewoon lekker van 9 tot 5. Genoeg vrije tijd dus! 

2

Je verantwoordelijkheden als uitzendconsultent

 • Zoeken naar kandidaten: staat er een vacature open? Als uitzendconsulent ga je op zoek naar de beste kandidaat voor de functie. Hoe? Door vacatures uit te zetten en rond te neuzen in het kandidatenbestand van het uitzendbureau.
 • Klanten binnenhalen: zonder klanten, geen werk. Daarom ben je als uitzendconsulent ook verantwoordelijk voor het binnenhalen van nieuwe bedrijven. Acquisitie heet dat. Hoe je dat doet? Door bedrijven te bellen of gewoon even langs te wippen. Hebben ze personeel nodig? Dat regel je natúúúrlijk voor ze!
 • Advies geven rondom alles op hr-gebied: is jouw voorgestelde kandidaat aangenomen? Dan is deze vanaf dan in dienst van het uitzendbureau. En ben je verantwoordelijk voor alles rondom contracten, salarissen en opleidingen. 
 • Kandidaten begeleiden: goede kandidaten gevonden? Yesss! Je neemt direct contact met ze op en hoort ze uit: passen ze écht zo goed bij de functie? Mooi! De beste opties leg je voor aan de klant. 
 • Sollicitatiegesprekken voeren: is de klant net zo enthousiast als jij? Hoppaaa! Je voert de sollicitatiegesprekken en zorgt dat je klant de best mogelijke invulling van de vacature krijgt. 
 • Kandidaat aangenomen? Gefeliciteerd! Je zorgt dat al het papierwerk op orde is, en de kandidaat ook daadwerkelijk kan starten met de functie. 
 • Kandidaat afgewezen? Helaas… ook dat hoort bij je functie. Je belt de kandidaat af. Niet geschikt voor deze job, maar wel veel potentieel en superleuk?! Vraag dan of je de kandidaat in het bestand mag opnemen. Scheelt weer zoeken bij een volgende functie!
3

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een uitzendconsulent 🤑

Als fulltime uitzendconsulent verdien je gemiddeld tussen €2.100 en €2.500 bruto per maand afhankelijk van ervaring. Lekker salaris toch?! Let op: hierin nemen wij locatie en eventuele extraatjes niet mee. Check altijd even de vacatures voor het loon van een specifieke job! Weten wat bruto netto geeft? Check dan zeker deze online tool

Naast een aantrekkelijk loonpakket, krijg je ook talrijke voordelen: zo is er een onkostenvergoeding van 75 euro netto per maand en maaltijdcheques ter waarde van 8 euro per dag. Daarnaast is er vaak een keuze tot bedrijfswagen met onbeperkte tankkaart en ontvang je een smartphone met gsm-abonnement. Tenslotte kan je ook genieten van een hospitalisatie-en groepsverzekering met pensioenplan, een dubbel bonussysteem, 32 dagen vakantiedagen en nog tal van leuke bijkomende geschenken en extralegale voordelen doorheen het jaar.

hr-call
hr-call
4

Uitzendconsulent worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Aan de slag als uitzendconsulent? De meeste uitzendconsulenten hebben een opleiding in personeelsbeleid / HR, psychologie, bedrijfskunde of communicatie gestudeerd. Heb je een andere achtergrond? Ook dan kun je gewoon aan de slag als uitzendconsulent!

Bij start krijg je altijd een opleiding of stage aangeboden van je werkgever. In deze opleiding leer je meestal over het reilen en zeilen van het bedrijf en de interne procedures die je moet volgen. Ben jij er klaar voor? Hieronder een paar van voorbeelden van trainingen die je zal volgen. 

 • Elevator Pitch: in één minuut duidelijk maken waarom een bedrijf via jou vacatures moet uitzetten? Dat is het doel van de elevator pitch. Zo leer je snel tot de kern van je verhaal komen. 
 • Gesprekstechnieken: de beste vragen stellen aan een kandidaat? Volg dan een cursus gesprekstechnieken. Zo leer je hoe je goed luistert, samenvat en doorvraagt waar nodig!
 • Netwerken: als uitzendconsulent heb je een groot netwerk aan klanten én kandidaten. Hoe je deze onderhoudt? Dat leer je in de cursus netwerken! 

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nu niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met relevante opleidingen: het grootste aanbod online trainingen! 

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen. Da’s ook fijn! Schrijf je hier snel in.

5

Hé topper! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een uitzendconsulent

Werk je een paar jaar als uitzendconsulent, en ben je toe aan verandering? Toppp! Als uitzendconsulent kun je namelijk alle kanten op. Wil je weten wat de doorgroeimogelijkheden zijn? Hier komen ze! 

 • Business Manager: lekker veel ervaring opgedaan? Word leidinggevende! Als manager geef je leiding aan een team van uitzendconsulenten. Daarnaast help je diegene die net gestart zijn om zich verder te ontwikkelen. Superleuk dus!
 • Sales manager: word je helemaal enthousiast van sales? Als uitzendconsulent bouw je al de nodige ervaring op, de overstap is dus zo gemaakt! Alvast meer leren over sales? 
 • Marketing: in het werk als uitzendconsulent leer je ook veel over marketing. Krijg je hier energie van? Ga dan voor een job als marketeer.
6

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte uitzendconsulent 🤩

Op ieder potje past een dekseltje; weet je ze te vinden? Yessss dan ben jij een geboren uitzendconsulent! Maar… er komt natúúúrlijk nog meer bij kijken. Herken jij je ook hierin? 

 • Je hebt lef: belletjes, mailtjes; je deinst nergens voor terug en stapt moeiteloos op nieuwe klanten en kandidaten af!
 • Je bent energiek: wat je ook aanpakt, je doet het vol energie! En die energie draag je weer over op klant en kandidaat. Daarom vinden ze het zo fijn om met je samen te werken! 
 • Je werkt graag zelfstandig: natúúúrlijk heb je leuke collega’s die altijd voor je klaarstaan! Maar je bepaalt vaak je eigen agenda en beheert je eigen klanten. Zelfstandig werken is dus zeker een pré. 
 • Je bent betrokken: je praat met iedereen, en komt zo van alles te weten. Je houdt van contact en hebt inlevingsvermogen. Zo kom je erachter wie je voor je hebt en wat ze écht willen of nodig hebben. 
 • Je bent stressbestendig: stress? Dat staat niet in jouw woordenboek! Je vindt het heerlijk als de dag anders loopt dan verwacht, kom maar door met die verrassingen! 
7

Flexibele of vaste job als uitzendconsulent?

Parttime, fulltime of flexibel; als uitzendconsulent is het allemaal mogelijk! Vaak werk je bij een uitzendbureau tussen de 32 en 40 uur per week. Wil je minder werken? Bespreek dit dan met het bedrijf. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. 😉

Vind je het fan-tas-tisch om verschillende bedrijven aan de juiste match te helpen? Kom dan als uitzendconsulent werken bij Tempo-Team! Tempo-Team heeft vestigingen over het hele land, dus er is er altijd wel eentje dichtbij. Check hier alle vacatures per dienstverband

8

Kom werken als uitzendconsulent bij Tempo-Team!

Werken bij Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die bij Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.
9

Sla jouw job als uitzendconsulent aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Via onze blog zetten we alle tips en kennis voor je op een rijtje. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Check alle sollicitatietips
10

FAQs

Dit zijn de veelgestelde vragen over uitzendconsulenten.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.