Uuhhh… wat doet een kwaliteitscontroleur precies?!

Een kwaliteitscontroleur controleert - zoals de naam al een beetje verklapt - de kwaliteit van bepaalde dingen. Om precies te zijn: de kwaliteit van producten, diensten of grondstoffen. Wat je precies checkt, hangt af van je werkgever. De keuze is enorm! Van stenen tot kazen of frietjes. Frietjes?! 

Als kwaliteitscontroleur werk je meestal in de productie. Dankzij jouw fantastische werk voldoen de producten écht voor de volle 110% aan alle kwaliteitseisen. Bijvoorbeeld: hebben de frieten de juiste kleur, lengte, dikte en dichtheid? En het allerbelangrijkste: hoe smaken de patatjes? 

Goed om te weten trouwens: een kwaliteitscontroleur wordt in vacatures soms ook een kwaliteitsmedewerker of QA-medewerker genoemd. 

Check alle vacatures
1

De werkdag van een kwaliteitsmedewerker: controleren, rapporteren en verbeteren

Als kwaliteitsmedewerker bewaak jij de kwaliteit net zo goed als een keeper zijn doel. Jij gaat altijd voor goud! 🥇 

Je werkt als kwaliteitscontroleur vaak in de productiehal van een fabriek. En dat is mega gezellig! Je werkt samen met andere kwaliteitsmedewerkers, maar ook met enorm veel andere collega’s uit de productie zoals productiemedewerkers of operators. Thuiswerken zit er bij dit beroep niet in, maar zodra je jouw leuke collega’s hebt ontmoet wil je ook niet anders!

Je werktijden hangen af van de plek waar je werkt. Je kan bijvoorbeeld gewoon van maandag tot en met vrijdag werken, maar als je zin hebt in meer afwisseling dan is werken in ploegendiensten ook mogelijk. Je kan dan ook lekker ‘s avonds, ‘s nachts of in het weekend vlammen. 🔥 En het beste van werken in ploegendiensten? De extra premies. 

Als kwaliteitscontroleur zijn dit je belangrijkste taken:

 • Kwaliteit checken: dit is natuurlijk je belangrijkste taak als kwaliteitscontroleur… het checken van de kwaliteit. Je gaat altijd voor het ma-xi-ma-le resultaat! Meestal sta je aan de lopende band en haal je hier een product van af om het eens haarfijn te inspecteren. 🔎
 • Binnenkomende producten of grondstoffen controleren: om het allerbeste eindproduct te krijgen, moet de basis natuurlijk ook tip-top in orde zijn. Daarom controleer je als kwaliteitsmedewerker ook de kwaliteit van de binnenkomende producten of grondstoffen. 
 • Afwijkingen doorgeven: smaakt iets niet zoals het hoort te smaken? Is iets te dun? Te zacht? Je hebt het meteen door! En dat niet alleen: je geeft de afwijking ook direct door aan de kwaliteitsmanager of neemt zelf contact op met de leverancier. 
 • Productieprocessen verbeteren: het beste eindresultaat - en dan zo snel en zo goed mogelijk - dát is jouw missie!. Ontdek jij de manier waarop ingrediënten nog beter mengen? Of hoe de kwaliteit van een product langer houdbaar blijft? Lekker uitdagend! Zet die hersenen maar aan het werk. 🧠
 • Rapportages schrijven: kwaliteitscontroles doe je als de beste, net als het rapporteren van je resultaten. Zo is het voor al je collega’s duidelijk wat je op een werkdag hebt gecheckt én ontdekt. Daarom schrijf je na je controles je uitkomsten altijd op in heldere rapportages. ☑️
2

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een kwaliteitscontroleur 🤑

Als fulltime kwaliteitsmedewerker verdien je gemiddeld ongeveer tussen de €15 à €20 bruto per uur afhankelijk van ervaring. Mooi salaris toch?! Daar kun je heel wat mee kopen! 😉  De arbeidsvoorwaarden verschillen natuurlijk per werkgever. Ga je via Tempo-Team aan de slag? Dan kan je altijd rekenen op:

 • Goed salaris, ka-ching! 💰
 • 20 of meer vakantiedagen 🏖️
 • Vakantiegeld
 • Voordelen met onze Teamdeals
 • Keuze om parttime of fulltime te werken
 • Toegang tot honderden opleidingen en trainingen! Psst.. helemaal gratis 🎓

Psssttt… als je in ploegen werkt krijg je soms een premie, check dat even bij je werkgever! Weten wat bruto netto geeft? Check dan zeker deze online tool. Daarnaast kan je naast jouw salaris ook rekenen op andere extralegale voordelen. 

quality_check
quality_check
3

Wat voor kwaliteitscontroleurs zijn er?

Er rollen enorm veel producten van de loopband in ons land. Daarom zijn er ook veel soorten kwaliteitsmedewerkers! Ga bijvoorbeeld aan de slag in…

4

Kwaliteitscontroleur worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Zie jij jezelf al he-le-maal werken als kwaliteitsmedewerker? Yesss! Vaak heb je alleen een diploma middelbaar onderwijs nodig om te werken als kwaliteitscontroleur. Soms vragen werkgevers om een specifieke opleiding, maar meestal is alleen een diploma middelbaar onderwijs voldoende. Lekkerrrr. 

Ervaring als kwaliteitscontroleur is mooi meegenomen, maar zeker niet nodig. Een scherp oog en een flinke dosis enthousiasme zijn vaak voldoende! 

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nu niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met relevante opleidingen: het grootste aanbod online trainingen! Je vindt ze in je My Jobspace account.

5

Hé topper! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een kwaliteitscontroleur

Werk je al wat langer als kwaliteitscontroleur en heb je zin in meer verantwoordelijkheden? U vraagt, wij draaien! Denk eens aan:

 • kwaliteitsmanager: maak promotie en word kwaliteitsmanager! Als kwaliteitsmanager ben je verantwoordelijk voor het hele team van kwaliteitsmedewerkers én de allerbeste kwaliteit van de producten. Je stuurt collega’s aan, bent het eerste aanspreekpunt bij vragen en zorgt dat het productieproces op rolletjes loopt; 
 • systeembeheerder: vind je het controleren en aansturen van alle apparaten en machines in de productiehal stiekem nog interessanter dan het in de gaten houden van de kwaliteit? Volg dan je passie en groei door tot systeembeheerder! Als systeembeheerder ben je verantwoordelijk voor (een deel van) de apparaten en machines in het productieproces. 
6

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte kwaliteitscontroleur 🤩

Om door het leven te gaan als een ware kwaliteitscontroleur, is het kei-belangrijk dat je een pietje precies bent. Met jouw haviksogen haal je elke afwijking zo van de lopende band af. Je gaat altijd voor de allerbeste kwaliteit. Ook heb je de volgende eigenschappen in huis: 

7

Deze bedrijven MOET je gezien hebben als kwaliteitscontroleur

Onze Tempo-Teamers hebben speciaal voor jou uitgezocht wat de àller, àller, àllerleukste werkgevers van België zijn. Ze zorgen voor de productie van producten die we dagelijks nodig hebben of consumeren. Van yoghurt tot chocolade tot onderdelen voor de auto-industrie. Alles komt voorbij bij deze productiebedrijven. Ontdek snel onze jobs bij deze bedrijven. 

8

Flexibele of vaste job als kwaliteitscontroleur?

De meeste kwaliteitsmedewerkers werken fulltime. Zin om voor een topwerkgever te knallen? Tempo-Team helpt je graag! Het is maar net wat je zelf wilt en aankan. Voor alle contracttypes kun je bij Tempo-Team terecht! Check er alles over hier.

9

Waarom werken als kwaliteitscontroleur via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.
plezier_werkvloer
plezier_werkvloer
10

Sla jouw job als kwaliteitscontroleur aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Via onze blog zetten we alle tips en kennis voor je op een rijtje. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Check alle sollicitatietips
11

FAQs

Dit zijn de veelgestelde vragen over kwaliteitscontroleurs.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.