Uuhhh… wat doet een keukenhulp precies?!

Als keukenhulp ben je de rechterhand van een chef-kok. Jij helpt jouw collega om de lekkerste gerechten bij de gasten op tafel te toveren. Hoe je dat doet? Door de ingrediënten te wassen, snijden en klaar te zetten. Soms maak je ook kleine gerechten of dressings. Mise-en-place noem je dat. 

Daarnaast help je met het opdienen van de borden, bak en frituur je aardappels en frietjes en dien je garnituur op. Jaaa, je bent altijd lekker bezig! Goed nieuws: er zitten vast een paar restaurants bij jou in de buurt, dus als hulpkok kan je waarschijnlijk zo aan de slag! 

Check alle vacatures
1

De werkdag van een keukenhulp: hakken, wassen en proeven!😋

Als keukenhulp werk je aan de ‘koude kant’ van de keuken. Dit noemen we zo omdat je hier geen hete pannen of vuur gebruikt. Voordat het restaurant opengaat, ben jij al op de keukenvloer te vinden. Al hakkend en snijdend zorg je ervoor dat alle ingrediënten klaarstaan voor een drukke dag in de keuken. Daarna help je de kok met het klaarmaken van de bijgerechten. 

Drie salades? Komt in orde chef! Je garneert de borden alsof je Michaelangelo bent. En wanneer de laatste gasten hun buiken rond hebben gegeten en tevreden naar buiten lopen, maak jij samen met je team - afwasserchef-kok, souschef, bediening - de keuken glanzend schoon en gooi je het afval weg. Is de keuken helemaal schoon? Dan is het tijd voor een welverdiend afsluitdrankje. Santé! 🍻

Als keukenhulp zijn dit je belangrijkste taken:

  • Wassen van ingrediënten: koken gebeurt natuurlijk altijd hygiënisch. Jij zorgt er dus voor dat alle ingrediënten en je werkblad schoon zijn.
  • Snijden van ingrediënten: juliènne, jardinière en carree. Nee, dit zijn geen negentiende-eeuwse Franse kunstenaars, dit zijn snijtechnieken! Als keukenhulp beheers je ze allemaal. Als een samoerai chop jij je een weg door bergen groenten en fruit. *Hak, hak, hak* 🔪
  • Ingrediënten klaarleggen: alles gewassen en gesneden? Top! Dan is het nu tijd om alle ingrediënten in bakjes te stoppen. Zo kan de chef er makkelijk bij.
  • Salades en dressings maken: als keukenhulp bestaat je dag niet alleen uit snijden en wassen. Jij laat ook jouw culinaire kunsten zien! Jij zorgt ervoor dat de gerechten op een comfortabel bedje van sla liggen. Tegelijkertijd schud jij de lekkerste dressings uit je mouw.
  • Borden opdienen: voor het perfect gegaarde vlees erop komt te liggen, is een bord vaak verder opgemaakt met saus of groenten. Dat doe jij netjes en secuur!
  • Garnituur voorbereiden en meegeven: gasten krijgen heerlijke garnituur bij hun gerechten. Dit zijn vaak frietjes of puree met groenten en een salade. Jij zorgt dat dit tip-top in orde komt voor iedere bon.
  • Toetjes-tijd: jaaaa, gasten verwachten ook een dessert. Jij vindt het heerlijk om de mooiste ijscreaties en taarten te bakken. Lekker bezig!
  • De keuken schoonhouden: na het koken laten jij, de afwasser en de chef de keuken brandschoon achter. In jouw keuken kun je van de vloer eten! 🍴
2

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een keukenhulp 🤑

Als fulltime keukenhulp verdien je gemiddeld ongeveer tussen de € 11 à € 15 bruto per uur afhankelijk van ervaring. Mooi salaris toch?! Daar kun je flink wat terrasjes mee doen! 😉 Let op: dit kan natuurlijk per vacature en restaurant verschillen, check het altijd voor de zekerheid even bij de vacature waar je op solliciteert. Weten wat bruto netto geeft? Check dan zeker deze online tool. Daarnaast kan je naast jouw salaris ook rekenen op extralegale voordelen. 

De arbeidsvoorwaarden verschillen natuurlijk per werkgever. Ga je via Tempo-Team aan de slag? Dan kan je altijd rekenen op:

  • Goed salaris, ka-ching! 💰
  • 20 of meer vakantiedagen 🏖️
  • Vakantiegeld
  • Voordelen met onze Teamdeals
  • De workout zit er al in tijdens werktijd! 🏋️
  • Keuze om parttime of fulltime te werken of als bijverdienste en student
  • Toegang tot honderden opleidingen en trainingen! Psst.. helemaal gratis 🎓
koken_cooking_cooks
koken_cooking_cooks
3

Wat voor hulpkoks zijn er?

Bij een keukenhulp denk je waarschijnlijk aan werken bij een restaurant. Dat klopt natuurlijk ook! Veel hulpkoks werken in restaurants. Maaarrrrr... er zijn nog veel meer plekken waar je als keukenhulp aan de slag kan! Wedden dat je hier nog niet aan gedacht had? Als keukenhulp kan je ook:

  • Werken in een bedrijfsrestaurant;
  • Werken in de catering;
  • Werken in een hotel!

De keuze is aan jou!

4

Werken in de catering iets voor jou?

Gaat jouw hart sneller kloppen van koken, maar ben je niet zo’n avondmens? Dan is cateringmedewerker misschien wel iets voor jou! Als cateringmedewerker doe je ongeveer hetzelfde als een keukenhulp, maar werk je vaker overdag. Zo kan je lekker kokkerellen voor je werk, maar er in de avond ook op uit met je vrienden! 

5

Keukenhulp worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Om als keukenhulp aan de slag te gaan heb je geen specifieke opleiding nodig. Zolang je gastvrij en servicegericht bent kan je in de horeca aan de slag. Wil je je goed voorbereiden op je eerste job in de bediening, keuken of achter de bar? Dan hebben we bij Tempo-Team speciaal voor jouw GoodHabitz! Er zijn trainingen op het vlak van persoonlijke kracht, talen, en commerciële vaardigheden. Check ook “klantgericht werken” of ontdek tijdens “blije klanten” waarom de klant altijd koning is. 👑

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nu niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met relevante opleidingen: het grootste aanbod online trainingen! Je vindt ze in je My Jobspace account.

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen. Da’s ook fijn! Schrijf je hier snel in.

6

Hé topper! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een keukenhulp

Heb jij al honderden gerechten verrijkt met heerlijke salades en kun je geblinddoekt je kruiden afwegen? Jahaaaaa… Dan is het misschien wel tijd voor een volgende stap! Check hier een paar doorgroeimogelijkheden voor een keukenhulp:

  • Kok: heb je alle kneepjes van het vak afgekeken van de chef en denk je stiekem: ‘dat kan ik beter’? Volg dan een extra opleiding tot kok en verwen je gasten met de lekkerste creaties!
  • Cateringmedewerker: als cateringmedewerker zorg je dat bezoekers van een evenement een lekkere maaltijd voorgeschoteld krijgen. Die maaltijden bereid jij voor, en deel je uit aan de bezoekers.
7

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte keukenhulp 🤩

De werkdagen in de keuken zijn lang en vaak druk. Als keukenhulp houd jij wel van hard werken. Jouw motto: niet mokken maar wokken! Jij klaagt niet en gaat keihard door. Dan smaakt dat sluitdrankje straks des te lekkerder. 🥂

Naast hard werken, zijn er meer eigenschappen en competenties die passen bij een keukenhulp:

  • Je bent GEK op koken: doe jij niks liever dan je lekker uitleven in de keuken en kijk je daadwerkelijk 24 uur per dag naar 24Kitchen? Hoppa! Dan heb je de belangrijkste eigenschap van een hulpkok al in de pocket ✅. Je moet namelijk een grote passie hebben voor koken!
  • Flexibel: als keukenhulp werk je bijna altijd volgens flexibele werktijden. Vind jij deze afwisseling wel lekker? Dan is dit misschien wel de job voor jou!
  • Stressbestendig: keukenpersoneel heeft vaak te maken met korte pieken van grote drukte. Gelukkig kook jij nooit over van de stress. Je houdt het hoofd koel en werkt alle bestellingen weg.
  • Snelle leerling: om keukenhulp te worden heb je geen specifieke opleiding nodig. Je leert alles in de praktijk! Het is dus wel handig als je dingen een beetje snel oppikt.
  • Teamspeler: het keukenpersoneel is vaak een hecht team. Jij en je collega’s hebben allemaal dezelfde missie: zorgen voor een geweldige maaltijd! Dit doe je samen. Staan er na het sluiten van de keuken nog bergen van afwas? Dan help je je collega uit de brand. 🦸

Herken jij je erin? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!

8

Flexibele of vaste job als keukenhulp?

Als  keukenhulp kan je zowel parttime als fulltime aan de slag. Het is maar wat je zelf wilt en aankan. Voor alle contracttypes kun je bij Tempo-Team terecht! Check er alles over hier. Bovendien kun je op elke dag van de week werken. Afhankelijk van de plek waar je werkt, kun je ook nog kiezen of je overdag, ‘s avonds of ‘s nachts aan de bak wil. Ideaal wanneer je deze flexi-job wilt combineren met een studie, je gezinsleven of andere hobby’s dus! Meer tijd tijdens je vakantie van school? Ook dan is een bijverdienste of studentenjob als keukenhulp een enorm goed idee! 

9

Waarom werken als keukenhulp via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

  • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
  • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
  • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
  • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
  • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
  • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.
plezier_werkvloer
plezier_werkvloer
10

Sla jouw job als keukenhulp aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Via onze blog zetten we alle tips en kennis voor je op een rijtje. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Check alle sollicitatietips
11

FAQs

Dit zijn de veelgestelde vragen over keukenhulpen.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.