Uuhhh… wat doet een hulpboekhouder precies?!

Als hulpboekhouder werk je op kantoor voor een accountantsbureau. Jij duikt elke dag in de bedrijfscijfers van klanten! Je controleert de financiële administratie, doet de boekhouding en zorgt dat de belastingaangifte netjes en op tijd verstuurd is. Een hulpboekhouder weet dus alles over financiën. Niet zo gek dat je als hulpboekhouder in de financiële sector werkt! 💰

Check alle vacatures
1

De werkdag van een hulpboekhouder: rekenen, rapporteren en bespreken

Jouw klanten kunnen altijd op je rekenen. Je houdt je tenslotte bezig met een zeer belangrijke taak: de financiën! Daarom ga je super nauwkeurig te werk met cijfers, financiën en rapportages. Klopt het allemaal? Top! Jij bent goed bezig! Als hulpboekhouder ben je een echte kantoorwerker. Werk je graag thuis? Dan zijn er zeker mogelijkheden om lekker thuis te werken. Gewoon even bespreken met jouw werkgever. Maarja….het is natuurlijk ook supergezellig om gewoon samen met je team te werken!

Als hulpboekhouder zijn dit je belangrijkste taken: 

 • Jaarrekeningen samenstellen: pak je rekenmachine erbij! Jij berekent in een handomdraai of een klant winst of verlies draait. 📈
 • Fiscale aangifte doen: hoeveel belasting moet iemand betalen? Dat weet jij precies! En je zorgt er ook voor dat je klant niet onnodig teveel betaalt. 💸
 • Begrotingen opstellen: wat zijn de uitgaven? En nog belangrijker: wat zijn de inkomsten? Jij zet het allemaal overzichtelijk op een rijtje. 💰
 • Prognoses maken: heb je een glazen bol? Nee, maar jouw financiële prognoses zijn zo scherp dat je klanten geloven dat je de toekomst voorspelt. 🔮
 • Rapportages maken: financiële buitenkansen voor een klant? Die zet jij overzichtelijk op papier in een rapportage. 📝
 • Klantcontact: Je werkt veel met klanten samen. Daarom voer je veel gesprekken! Doen we nog een koffie’tje?! ☕
2

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een hulpboekhouder 🤑

Als fulltime hulpboekhouder verdien je gemiddeld ongeveer tussen de €22 à €28 bruto per uur afhankelijk van ervaring. Mooi salaris toch?! Daar kun je al wat leuke reisjes voor boeken! 😉 Let op: dit kan natuurlijk per vacature en bedrijf verschillen, check het altijd voor de zekerheid even bij de vacature waar je op solliciteert. Weten wat bruto netto geeft? Check dan zeker deze online tool. Daarnaast kan je naast jouw salaris ook nog rekenen op andere extralegale voordelen. 

De arbeidsvoorwaarden verschillen natuurlijk per werkgever. Ga je via Tempo-Team aan de slag? Dan kan je altijd rekenen op:

 • Goed loon, ka-ching! 💰
 • 20 of meer vakantiedagen 🏖️
 • Vakantiegeld
 • Voordelen met onze Teamdeals
 • Keuze om parttime of fulltime te werken
 • Toegang tot honderden opleidingen en trainingen! Psst.. helemaal gratis 🎓
work_laptop
work_laptop
3

Wat voor hulpboekhouders zijn er?

Jaaa er zijn verschillende hulpboekhouders! Dat zit ‘m vooral in de werkervaring. Stroom jij in als junior, medior of senior? In deze job kan het allemaal!

4

Hulpboekhouder worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Heb jij die cijferaar die wij zoeken als hulpboekhouder? Om als hulpboekhouder aan de slag te gaan heb je een financiële of economische opleiding nodig. 

Zie je het zitten om alles uit jezelf te halen en door te groeien? Dan hebben we bij Tempo-Team speciaal voor jouw GoodHabitz! Er zijn trainingen op het vlak van persoonlijke kracht, talen, commerciële en digitale vaardigheden, communicatie, leiderschap, veiligheid en gezondheid, management en teamwork en Office. Het is aan jou de keuze! 

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nu niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met relevante opleidingen: het grootste aanbod online trainingen! Je vindt ze in je My Jobspace account.

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen. Da’s ook fijn! Schrijf je hier snel in.

5

Hé topper! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een hulpboekhouder

Je bent natuurlijk nooit uitgeleerd. Als hulpboekhouder is het mogelijk om door te groeien tot accountant. Hiervoor moet je een opleiding accountancy volgen. 

De studie accountancy is pittig! 🌶️ Maar met hard werken lukt het jou sowieso om promotie te maken. Je hebt de skills. Let’s go! 

6

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte hulpboekhouder 🤩

De allerbelangrijkste eigenschap van een hulpboekhouder? Je bent secuur! Alles klopt tot de laatste cijfers na de komma. Anders heeft een klant niets aan je berekening… Naast secuur zijn dit andere belangrijke eigenschappen voor een hulpboekhouder: 

 • Analytisch: als hulpboekhouder scan je in een oogopslag problemen of verbeteringen in begrotingen en berekeningen. En daar weet jij snel een passende oplossing voor te bedenken!  
 • Cijfermatig: Dit telt ook! Het is belangrijk als hulpboekhouder is dat je gevoel voor cijfers hebt. Jij rekent snel en zorgt voor een foutloze begroting. Jij gaat voor GROENNN!  
 • Integer: Je werkt vaak met financieel gevoelige informatie van een klant. Niemand wil natuurlijk dat deze cijfers zomaar op straat liggen. 🤐
 • Klantgericht: je helpt mensen graag verder met jouw vlotte berekeningen. Service met een glimlach noemen ze dat! 

Herken jij jezelf in deze eigenschappen? Dan rekenen wij erop dat je een fan-tas-tische hulpboekhouder bent! 

7

Flexibele of vaste job als hulpboekhouder?

Als hulpboekhouder werk je vaak fulltime. Liever minder werken? Laat het ons weten! Voor alle contracttypes kun je bij Tempo-Team terecht! Check er alles over hier

8

Waarom werken als hulpboekhouder via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.
plezier_werkvloer
plezier_werkvloer
9

Sla jouw job als hulpboekhouder aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Via onze blog zetten we alle tips en kennis voor je op een rijtje. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Check alle sollicitatietips
10

FAQs

Dit zijn de veelgestelde vragen over hulpboekhouders.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.