sollicitatie-outfit
sollicitatie-outfit

Yes! Jouw brief is gekozen uit de stapel. Je mag op gesprek voor een job! Tijd om je beste beentje voor te zetten in de beste outfit uit je kast. Maar wacht even… Hoe ziet de perfecte sollicitatie-outfit er eigenlijk uit? 6 tips.

1. De ene job is de andere niet

Wat geldt voor bikini’s, is ook waar voor sollicitatie-outfits. Er is geen one size fits all. Een jeansbroek is not done als je een hoge kantoorfunctie wil scoren. Maar probeer je een plek als magazijnier in de wacht te slepen? Dan kan een jeans weer wél en zijn naaldhakken en een smalle kokerrok uit den boze. De vuistregel: kies een outfit die je ook op je eerste werkdag zou kunnen dragen. Al hoef je natuurlijk geen overall aan te trekken voor een interview – dat spreekt voor zich.

2. Verzorging is het halve werk

Sta geen uren voor de spiegel te twijfelen tussen dat witte-hemdje-met-blauwe-strepen en dat witte-hemdje-met-blauwe-ruitjes. Flos liever je tanden nog eens, poets je schoenen en spuit wat extra deo. Minstens zo belangrijk als de kleding die je draagt, is de algemene indruk die je overbrengt. Verzorg jij jezelf? Heb je een fris voorkomen? Rekruteerders kijken het waarschijnlijk door de vingers als jouw look last season schreeuwt. Maar met zwarte nagelriemen verlies je sowieso punten!

3. Blijf een beetje neutraal

Ben jij fan van een zware metalband, zet jij je vrouwelijke rondingen graag in de verf in nauwsluitende fifties jurken of zijn luipaardprintjes helemaal je ding? Dat kan en dat mag, maar op een sollicitatiegesprek houd je het beter een beetje neutraal. Tijdens een interview wil je de aandacht trekken op je professionele kwaliteiten, niet op je voorkeuren in de privésfeer. Je verloochent jezelf dus heus niet door je kleurrijke voorkomen enigszins te temperen.

4. Je gevoel bepaalt je look (en slaagkans)

Dat je jouw signature style voor de gelegenheid wat mag downtunen, wil nog niet zeggen dat je een rolletje moet spelen. Zeker niet! Blijf op een sollicitatie in de eerste plaats jezelf. Trek een outfit aan waarin je jezelf comfortabel voelt. Je wilt tijdens het gesprek rustig kunnen tonen wat je in je mars hebt. Dat gaat niet als je het gevoel hebt een clownspak te dragen… Of als je bij 35 graden zit te zweten in een flanellen hemd…

5. Denk aan je handtas of rugzak!

Een stapeltje kleding is niet het enige dat je de avond voor je sollicitatie moet klaarleggen. Misschien moet je bepaalde papieren meebrengen? Ook zakdoekjes, muntjes en een pijnstiller (of deze dingen) zijn altijd handig. Steek die spullen op tijd weg in een handtas of rugzak en onderwerp ook die aan een kritische blik. Zo voorkom je dat je last minute die handtas met het gerafelde handvat of die rugzak met de modderspatten uit de kast grist. Het hele plaatje moet kloppen.

6. Humor flatteert iedereen

Besluipt je tijdens je sollicitatie het gevoel dat je – ondanks onze goede raad - een fashion faux pas hebt gemaakt bij je kledingkeuze? Zit dan niet te stressen, maar trek je stoute schoenen aan. Op het einde van een jobinterview krijg je meestal de kans om vragen te stellen. Informeer dan of er kledingvoorschriften zijn in het bedrijf waar je gaat werken. Geef met een kwinkslag aan dat je daar in de toekomst rekening mee zult houden. Humor flatteert iedereen.

PS: Nu je toch aan het passen bent… Zit één van deze vacatures jou misschien als gegoten?