juiste-job
juiste-job

Iedereen heeft het zich wel eens afgevraagd: ‘Past mijn job écht bij mijn persoonlijkheid en talenten?’  Laat de twijfel vooral niet aan je knagen. Deze korte test maakt in 5 vragen veel duidelijk.

Met de juiste job is het een beetje zoals met de juiste partner. Sommigen hebben ‘m direct beet, voor anderen is het een zoektocht van jaren. Zowel in je carrière als in de liefde is wat nuchterheid gezond.  Geloof niet te sterk in die ene, ultieme match. Toch is het goed om af en toe eerlijk in de spiegel te kijken. Beantwoord je geen enkele of slechts één van onderstaande vijf vragen met ja? Dan trek je maar beter aan de alarmbel, want dan zit je relatie met je job op een dood spoor.

Heb je het afgelopen half jaar iets bijgeleerd?

Een vleugje uitdaging houdt een job boeiend. Je hoeft daarom geen bijscholing te volgen of betaald educatief verlof te nemen… In heel wat functies groei je gaandeweg. Je leert de machine die je bedient beter kennen of begrijpt de klanten die je moet helpen steeds sneller. Piekmomenten op het werk zorgen enerzijds voor stress, maar geven je anderzijds ook het gevoel dat je blijft bijleren. En je kent het spreekwoord: stilstaan is achteruitgaan.

Deed je deze maand al iets waarop je trots was?

Werk is in veel gevallen teamsport. Je trekt niet elke dag naar huis met een trofee: ‘Kijk eens wat ik heb gepresteerd!’ Toch ondersteunt een fijne job je gevoel van eigenwaarde. Mensen worden stipt uitbetaald, omdat jij de administratie correct hebt afgehandeld. Klanten zijn tevreden omdat jij hun huis zo grondig hebt gesopt. Af en toe trots (kunnen) zijn op je werk, dat hoort erbij. 

Kom je soms thuis met meer energie dan toen je naar het werk vertrok?

Een job kost energie – dat weten wij ook wel. Maar als je job bij je past, dan laadt ze je batterijen (soms) ook weer op. Verschillende zaken kunnen je een boost geven: een woord van waardering van je baas, de voldoening een probleem te hebben opgelost of gewoon het besef dat de cijfertjes kloppen en het streefdoel is gehaald. Job satisfaction heet dat.

Vertel je in je vrije tijd wel eens iets (leuks) van op het werk?

In onze race naar ‘groter, mooier, beter’ vergeten we soms dat er iets bestaat als ‘goed genoeg’. Niet iedereen is in de wieg gelegd voor een topjob of blitzcarrière. Nog straffer: zelfs niet iedereen streeft daarnaar. Betaalt je job de rekeningen, heb je fijne collega’s en denk je in het weekend wel eens spontaan terug aan een leuk, klein voorvalletje op de werkvloer? Denk dan vooral niet dat zoiets ‘toch normaal’ of ‘maar iets kleins’ is. Het is een levensgrote aanwijzing dat jij in de juiste job zit… 

Kan jij jouw job de baas?

Begin je daarentegen te zweten als je thuis nog maar aan het werk denkt? Wil je in je vrije tijd niet over je werk praten, omdat het je moedeloos maakt? Sleep jij jezelf op maandag uit bed? Dan lijken de stress en werkdruk je boven het hoofd te groeien. Besef dat je in de juiste job het gevoel hebt zelf aan het stuur te zitten. Als het werk maar voortraast, terwijl jij amper kan volgen – dan is er wellicht iets aan de hand.

PS: Antwoordde je op veel vragen nee? Check dan de 6 signalen dat je toe bent aan een nieuwe job en snuister al eens tussen onze vacatures.