Er komen ontzettend veel vragen op je af tijdens een dag. De snelste manier om daar komaf mee te maken, is overal ja op te antwoorden. Maar zo verlies je wel de controle over je leven. Nee zeggen en je grenzen bewaken is belangrijk, zowel thuis als op het werk. Zeg eens ja tegen nee!

Kun je het werk van een collega een kwartiertje overnemen? Wil je op weg naar huis die boodschappen alvast ophalen? Ruim jij even op terwijl je partner nog iets in orde maakt? En willen jullie na de tweede aflevering van die nieuwe Netflix-serie misschien ook de derde al zien – ze begint over 5, 4, 3…

Oké, stop! De hele dag worden we gebombardeerd met vragen. En meestal zeggen we gemakshalve ‘ja’. Zo vermijden we conflicten en confrontaties. Zo hoeven we ons niet te verantwoorden en vindt iedereen ons sympathiek. En als we moe zijn, gunnen we onszelf graag een beloning – we zeggen ‘ja’ tegen fast food, een online koopje of een sessie bingewatchen.

Hoe vaker je ‘ja’ zegt, hoe meer het een gewoonte wordt. Terwijl af en toe ‘nee’ zeggen grote voordelen heeft. Je wint er tijd mee – om te beginnen. Je bewaart je focus en de controle over je dagplanning. Volgens neuropsychologe Elke Geraerts zou iedereen minstens 3 keer per dag nee moeten zeggen. Klinkt dat moeilijk? Probeer het eens zo:

Op het werk: Komt die collega weer een stukje van zijn/haar werk bij jou dumpen? Stem er niet klakkeloos mee in. Zeg resoluut dat het deze keer niet lukt om het erbij te nemen. Of – als je dat niet durft - stel dan tenminste het verzoek in vraag. Waarom wil je collega dat jij een handje helpt? Is de vraag ook aan anderen gesteld? Is er naar andere oplossingen gezocht? Vertel over je eigen werklast.  

Bij geliefden en kennissen: Mensen met wie je close bent, doen vaak een beroep op jou. Meestal is het ene plezier het andere waard of wil je best iets extra doen voor iemand die je hulp kan gebruiken. Toch kent bijna iedereen ook ‘energiezuigers’. Doet zo iemand weer beroep op jouw tijd en inspanningen, terwijl je op hem/haar nooit kunt rekenen? Zeg dan niet meteen ja, maar stel je voor welk advies je aan je beste vriend zou geven: ja zeggen of niet. Deze denkoefening helpt je scherp te stellen of een vraag redelijk is. Veel mensen vinden het gemakkelijker om op te komen voor hun vrienden dan voor zichzelf.

PS: Zeg ja tegen deze vacatures en 6 signalen dat je toe bent aan een nieuwe job