werken-met-familie
werken-met-familie

Is het je al opgevallen? In heel wat grote bedrijven zijn er collega’s met een bloedband. Welke voordelen heeft werken met je pa of tante? En waarop is het letten met familie op de werkvloer?

Ook zonder dat je ouders een familiebedrijf runnen, kan het gebeuren dat je verwant bent aan je collega’s. Broers en zussen of neven en nichten wonen vaak bij elkaar in de buurt. Zoeken jullie een job in eigen streek (en wie leeft er niet graag zonder file?), dan belanden jullie al snel bij eenzelfde werkgever. Zoveel grote transport- of productiebedrijven zijn er tenslotte niet per regio. “Mijn vader en stiefzus zijn mijn collega’s. Ik vind dat gezellig,” zegt Yannick. “Als je tevreden bent op het werk en er komen jobs vrij, is het toch logisch dat je familie en vrienden daarop wijst?” Euh – ja en nee. Werken met je lief,  je BFF of… je moeder is altijd dubbel. Hierop moet je letten als je werkt met familie:

DO – Gebruik je familiaal netwerk bij het solliciteren

Al een tijdje op zoek naar een nieuwe uitdaging? Pols dan zeker eens bij je familie. Misschien zijn er bij hun werkgever vacatures? Met ‘vriendjespolitiek’ of maffiose toestanden heeft dat niets te maken. Je volgt immers de gewone sollicitatieprocedure, maar vermeldt in je motivatiebrief waar je interesse vandaan komt. Dat geeft geen garanties op de job, maar wel een streepje voor. Je onderscheidt je van de massa.

DON’T – Bekijk een achternaam nooit als een ‘skill’

Iemand krijgt een job omdat hij/zij de juiste vaardigheden (of ‘skills’) heeft. Dingen als je achternaam (maar ook je geslacht, huidskleur, geloofsovertuiging of leeftijd) mogen niet meespelen. Niet in het nadeel, maar ook niet in het voordeel. Denk dus 2 keer na voor je de ploegbaas wijst op de sollicitatie van je nichtje. Heeft ze de juiste skills, dan kun je haar een subtiel duwtje in de rug geven. Maar is jullie gezamenlijke achternaam haar grootste troef? Verspil dan niemands tijd.

DO – Wees open over jullie familierelatie

OMG! Is dat kleine neefje Max van je al echt al zo groot dat hij een contract krijgt in het bedrijf waar jij werkt? Misschien is het even slikken als je ontdekt dat een familielid zich in je groep collega’s komt mengen. Voor hen ben je immers die ervaren, betrouwbare operator. Voor Max ben je ‘zotte tante Lies’. Hoe ongemakkelijk het eerst ook voelt, jullie zijn best open over je familierelatie. Als het geen invloed heeft op jullie prestaties – en dat zou niet mogen – is er geen reden om het te verzwijgen. Door het geheim te houden, maak je het juist (onterecht) verdacht. 

DON’T – Ga niet overcompenseren

“Het is niet omdat Tahira mijn dochter is, dat ze meer is dan een andere collega.” Het is nobel dat je je familie niet wilt voortrekken, maar je zou de eerste niet zijn die doorslaat in de andere richting. Ben jij een type bent dat zich graag ontfermt over jonge collega’s en ligt de rol van mentor jou goed? Geef dan ook je familieleden een warm onthaal op de werkvloer. Geen onderscheid maken gaat in 2 richtingen: geen voorkeursbehandelingen maar ook geen belachelijk hoge eisen.

DO – Hanteer een dubbele filter

“What happens in Vegas, stays in Vegas.” Dat is de gouden regel van de Amerikaanse gokstad in de woestijn. Misschien moeten jullie die ook maar invoeren op de werkvloer én op het zondagse familiefeest? Je vertelt de bomma dus niet dat je broer een opmerking kreeg van de afdelingsverantwoordelijke. In ruil toont hij in de bedrijfskantine geen foto’s van jou als Katy Perry op Family Halloween. Win-win.   

PS: Past het bedrijf waar je familie werkt ook echt bij jou? Check voor de zekerheid ook deze vacatures.