Stresstype
Stresstype

Niemand is immuun voor stress, maar iedereen heeft andere triggers. Weet jij wat jou een opgejaagd gevoel geeft? Ontdek de vier types en kraak de code van je stress. Wie de valkuilen kent, kan ze handig omzeilen!

Een beetje stress in je lijf is niet ongezond. Je krijgt er een kick van en gaat tijdelijk beter presteren. Belangrijk is wel dat je na zo’n stresspiek weer ontspant. En daar wringt het schoentje: veel mensen vinden hun rustmodus niet (meer). De Amerikaanse dokters McClellan & Hamilton doen al jaren onderzoek naar stresshormonen en delen hun patiënten op in deze types: 

Het Turbotype

Herken jezelf: Jij bent altijd druk bezig en dat weten je collega’s. Stress is deel van je uitstraling: jij bent de wervelwind op het werk. Je doet de dingen snel, want je denkt al aan de rest van je to-dolijst. Raakt je schema overvol en verlies je de controle? Dan schiet je stresshormoon pas echt omhoog!  

Typische uitspraak: “Ik voel me altijd opgejaagd. In een zetel zitten en even niets doen? Ik kan dat niet!”

Leer ontspannen: Je lichaam is volgepompt met (stress)energie – laat die eruit tijdens een uurtje intensief sporten. Doe dat twee of drie keer per week. Je moet regelmatig ontspannen of je turbo draait teveel toeren.

Het Crashtype

Herken jezelf: Je werkt aan tien dingen tegelijk, en veel collega’s vragen zich af hoe je dat klaarspeelt. Jij haalt (schijnbaar) rustig je deadlines, maakt tijd om anderen te helpen en zegt nooit nee tegen een extra klus. ’s Nachts lig je te piekeren en je hebt last van hoofd- en spierpijn, maar je duwt die klachten weg door nog wat stresshormoon aan te maken. Tot je energievaatje er helemaal door zit.  

Typische uitspraak: “Alles gaat prima, ik ben gewoon wat moe.” En maanden later: “Ik had nooit gedacht dat een burn-out mij zou overkomen.”

Leer ontspannen: Ook jouw dag heeft maar 24 uren. Leer nee zeggen en grenzen stellen, doe aan time management. Zet bewust leuke dingen op je agenda. Het leven is meer dan werken alleen.

Het Hooggevoelige Type

Herken jezelf: Je bent niet zo zeker van jezelf en wordt gespannen van conflicten met collega’s. Een onduidelijke opdracht, een barse toon of nogal kritische feedback? Het komt bij jou hard binnen. Je probeert niet toe te geven aan je boze of bange gevoelens, maar dat kost je bakken energie. 

Typische uitspraak: “Ik voel dat ik snel uit mijn evenwicht ben. Ik ben daar allesbehalve trots op.”

Leer ontspannen: Je bent prikkelgevoelig. Zorg dat je voldoende slaapt en eet en zoek een rustige werkplek. Blijven je emoties je meeslepen? Praat er dan over, lees een zelfhulpboek of volg een GoodHabitz-cursus rond soft skills, helemaal gratis voor wie is ingeschreven bij Tempo-Team. 

Het Bore-out Type

Herken jezelf: Jij zit niet in de juiste job, en dat voel je. Je krijgt vage buikpijn door nog maar aan het werk te dénken. Je taken zijn niet spannend, maar saai – en dat geeft je stress. Je voelt dat je onderpresteert maar vindt de kracht niet om de situatie aan te pakken. Je ligt in de knoop met jezelf.

Typische uitspraak: “Ik heb een job die me niet boeit en ik ben er niet eens goed in.”

Leer ontspannen: Wat jij nodig hebt, is meer positieve energie. Zorg voor structuur in je dagen en houd de moed erin. Beweeg voldoende en doe dingen die je echt leuk vindt. Praat over je toekomst met je Tempo-Team consultant.


Verse vacatures voor alle types, ontdek ze snel!