vriendschap_op_het_werk
vriendschap_op_het_werk

Wat is het verschil tussen een toffe collega en een echte vriend? Presteer je beter met friends forever op de werkvloer? Tempo-Team liet het grondig onderzoeken*. 10 weetjes over vriendschap om je voordeel mee te doen!

1. Van fijne collega’s krijg je waardering voor je werk. Ze ondersteunen je bij typische werkproblemen, zijn betrouwbaar en hebben tal van leuke eigenschappen. Goed om weten: 64% is tevreden over de collega’s.

2. Een echte vriend is nog iets anders. Dat zijn de mensen die je emotioneel ondersteunen. Bij hen kan je stoom aflaten of uithuilen – ook op het werk. Iets minder dan de helft heeft vrienden op de werkvloer.

3. Is dat goed voor de carrière? Reken maar van wel! Omdat vrienden een persoonlijke band hebben, communiceren ze op een open manier. Hun feedback is eerlijk en ze moedigen je aan. In zo’n veilige omgeving durf jij je positief te laten opmerken, de eerste stap om vooruit te komen.  

4. Ook voor het humeur en het werkplezier doen vrienden wonderen. Ze laten je lachen tijdens de werkdag en zorgen dat je jezelf kunt zijn. Geen beter recept tegen de (maandag)blues.

5. Heb jij vrienden op het werk? Dan ben je jong - of jong van geest! Opvallend méér Gen Z’ers zijn innig bevriend met collega’s. Vooral oudere werknemers bewaren liever wat afstand. 

6. Straffe cijfers: wie vrienden heeft op het werk, voelt zich sterker betrokken bij de job (67% vs 47%) en is gemotiveerder (85% vs 28%). Dat lees je goed. Vrienden in de buurt verdrievoudigen de motivatie!  

7. ‘Lekker blijven hangen’: het is het lijflied van vrienden op het werk. Ze doen minder aan jobhoppen en tonen meer veerkracht bij veranderingen op het werk.

8. De gemiddelde mens werkt zo’n 80 000 uren in z’n leven. Dat komt overeen met 9 volle jaren! Wie z’n vrienden vaak wil zien, maakt dus beter een paar copains op de werkvloer. 

9. Ben je ervan overtuigd dat een goede klik met collega’s belangrijk is? Begin dan meteen te socializen, ook als uitzendkracht. Een goed team verwelkomt nieuwe en tijdelijke medewerkers. Als je bedrijf inzet op ‘onboarding’, krijg je misschien zelfs een buddy of mentor. Bijna alle collega’s zijn het er volgens ons onderzoek over eens dat het zinvol is als je elkaar minstens drie keer per maand ziet.

10. Bemoeilijkt hybride werken het smeden van vriendschapsbanden? Niet noodzakelijk!  Ook met collega’s op afstand kun je close zijn. De vuistregels zijn: kies een hangout/zoom call boven e-mail, doe eens gek, denk ook aan small talk en hou het spontaan.

(*) RED Report onderzoek 2022

PS: Onderstaande vacatures sturen je een vriendschapsverzoek.