verstandig-pauzeren
verstandig-pauzeren

Je hebt het crazy druk en dus skip je de lunch. Herkenbaar? Op een hectische dag is het verleidelijk om aan een stuk dóór te gaan. Nochtans is pauzeren een must om scherp te blijven. Een korte break geeft ook je werkplezier een boost. Is het al tijd voor een pauze?!

1. Teken je pauzepaspoort

De eerste stap naar een nieuwe, goede gewoonte? Dat is weten wat je oude routines zijn. Om een probleem te kunnen aanpakken, moet je het eerst scherp in beeld krijgen. Hou daarom een week een logboek bij. Hoe vaak neem je pauzes, hoe lang duren ze en wat doe je zoal? Kijk in de spiegel: welk type pauzepakker ben jij?

2. Meer is beter

Een gevaarlijke slogan, deze. Want méér uren aan je bureau of méér to do’s in je agenda zijn de beste route richting burn-out. Om je energie op peil te houden moet je grenzen stellen op het werk en JOMO omarmen in je vrije tijd. Wat wél waar is? Meer korte breaks zijn beter dan één lange. Wie drie keer 15 minuten pauzeert tijdens de werkdag, blijft frisser van geest dan iemand die één lange pauze pakt.

3. Je profiel is persoonlijk

Na een korte stop staan je hersenen weer op scherp. Dat is voor iedereen zo. Maar hoe lang je hoofd op volle toeren kan draaien? Dat verschilt van mens tot mens. Sommige flapuiten verlangen na een uurtje al naar 5 minuten pauze. Terwijl een introvert type misschien liever twee uur doorwerkt... Ga op zoek naar je unieke pauzeprofiel: welke afwisseling inspanning/ontspanning past bij jou? Respecteer ook het ritme en de concentratie van je collega’s.  

4. Neem een gezond tienuurtje

Vaak nemen we enkel ‘s middags pauze, maar uit onderzoek blijkt dat het beste moment om even je gedachten te verzetten in de voormiddag valt. Hoe vroeger op de dag je een pauze neemt, hoe meer energie, concentratie en motivatie je overhoudt. Deze gezonde tienuurtjes zijn straffer dan koffie! Cafeïne en suiker geven een korte energiekick, maar daarna volgt gegarandeerd een dip. En dan is je pauze eraan voor de moeite…

5. Haal het offline

De beste pauzes beleef je ver van je werkplek, computer of smartphone en dicht bij je collega’s of in de buitenlucht. Echt waar! Social media, online kranten of je inbox gunnen je ogen en hersenen geen rust. Ga voor offline. Maak een pauzeplan, bepaal wat je gaat doen en hou je eraan. In de voormiddag kan je even de benen strekken, in de namiddag kan je wat bijkletsen of eens gek doen met je collega’s. Een toffe werksfeer ontspant veel meer dan schermtijd!

6. Doe een powernap

Oké, in een drukke fabriek of op kantoordagen kan het moeilijk zijn om rust te vinden. Een dutje op het werk ligt dan misschien moeilijk. Maar op een thuiswerkdag doet een kwartiertje platte rust wonderen. De ideale power nap is niet langer dan 20 minuten, anders word je groggy. Je neemt je time-out best na de lunch maar voor 15u – zo kom je niet in het vaarwater van je goede nachtrust.  

PS: Zag je deze onderstaande vacatures al? Even pauzeren en dan solliciteren!

PPS: Zelfs een héél lange werkpauze (zeg maar: een gat in je CV) is oké.