Ben je jarig, of is één van je collega’s jarig, dan horen daar door de band genomen drie zoenen en een traktatie bij. Maar voor je je koksmuts – of je kroon – opzet, lees je toch best even deze do’s en don’ts.

DO: Ben je nog relatief nieuw op je werk? Vraag dan veiligheidshalve aan je collega of aan de HR-manager of en hoe verjaardagen gevierd worden, voor je met een kanjer van een slagroomtaart en 50 feesthoedjes komt aandraven. In sommige bedrijven is het de regel dat de jarige niet trakteert, maar getrakteerd wórdt. 

DON’T: Een feestje bouwen tijdens de werkuren. Nodig gerust je favoriete collega’s uit voor een borrel ná het werk, maar hou het sober tijdens de uren. Ga je met enkele collega’s lunchen voor je verjaardag? Hou ook dan de klok in de gaten. En het aantal glazen dat jullie drinken.

DO: Denk na over je traktatie. Een recente enquête over trakteren op het werk wees uit dat gezonde traktaties not done zijn. Liefst 86% van de ondervraagden gaf de voorkeur aan taart, snoep of ‘iets hartigs voor bij de lunch’. Met een schaal biologisch fruit of een rauwe groentenmix maak je jezelf dus niet populair, tenzij je bij Weight Watchers werkt.

DO: Wat je meebrengt zegt veel over wie je bent, of zou willen zijn. Hou het daarom zo neutraal mogelijk. Pak je uit met peperdure patisserie van pakweg de hofleverancier, dan voelen je collega’s zich wellicht geïntimideerd. Hetzelfde geldt voor een zelfgebakken taart met vier soorten glazuur en evenveel verdiepingen. Een eenvoudige cake, al dan niet zelfgebakken, of een doos chocolaatjes uit de supermarkt zijn even lekker en een pak toegankelijker.

DON’T: De aandacht trekken door elke collega persoonlijk wat lekkers aan te bieden. Zet je traktatie in de keuken, stuur een e-mail uit of leg een briefje naast je traktatie, en maak er verder geen spektakel van. Het is tenslotte gewoon je verjaardag, je hebt niet de presidentsverkiezingen van Amerika gewonnen.

DON’T: Je vaag of mysterieus gedragen. Niks zo lullig als een traktatie zonder instructies. Wees duidelijk in wie er trakteert, en waarom. En snij gerust zélf het eerste stuk af, zodat je collega’s weten dat er aangevallen mag worden.

DO: Maak (heel) even tijd voor je jarige collega, ook al heb je tonnen werk of helemaal geen zin om sociaal te zijn. Koppig doorwerken terwijl je de rest ‘happy birthday’ hoort zingen, is niet erg sympathiek.

DO: Hou het bescheiden. Werk je in een bedrijf met meer dan 100 werknemers, dan spreekt het voor zich dat je enkel voor jouw afdeling of je directe collega’s trakteert.