teamplayer-test
teamplayer-test

Lees er 100 sollicitatiebrieven op na. Bijna iedereen omschrijft zichzelf als teamplayer. Maar klopt dat ook, in jouw geval? Doe de test en ontdek hoe het zit met je groepsgeest. Is die gezond of kan je ‘m beter wat trimmen?

We serveren je hieronder 15 statements. Met welke ga jij akkoord? Noteer die symbolen en ontdek welk type teamplayer je bent. Zo leer je meteen hoe je (nog) beter kunt meedraaien in de groep.

 1. Ik heb er een hekel aan als de teamleider mij tijdens een vergadering om mijn mening vraagt. Ik sta dan vaak met mijn mond vol tanden. (ster)
 2. Ik kan mijn eigen sterktes en zwaktes goed inschatten. Ik weet dus ook welke collega’s mij aanvullen met hun talenten. (hart)
 3. Bij conflicten voel ik goed aan wat de meerderheid van de groep wil. Daar sluit ik me bij aan. (ster)
 4. Met sommige collega’s is het water zo diep, daar is geen overbruggen aan. (driehoek)
 5. Ik hou goed in de gaten hoe mijn collega’s denken en dingen aanpakken. Ik probeer het dan ook zo te doen. (ster)
 6. Geef mij een opdracht en ik zal die nauwkeurig uitvoeren. Als iedereen in het team z’n steentje bijdraagt, bouwen we samen een muur. (driehoek)
 7. Tijdens discussies probeer ik me soms in andermans schoenen te verplaatsen. Ik bekijk de zaken eens van een andere kant. (hart)
 8. In groep kan je de verantwoordelijkheid delen. Dat geeft me een veilig gevoel: er wordt niet zo op mijn vingers gekeken. (ster)
 9. Een collega die hulp vraagt, zal ik altijd helpen. Ik maak tijd om dingen stapsgewijs uit te leggen, zo leren mensen het gemakkelijkste bij. (hart)
 10. Ook wanneer ik verzuip in het werk, trek ik me uit de slag. Het kost tijd om collega’s duidelijk te maken hoe ik de dingen wil. Ik doe het nog sneller zelf. (driehoek)
 11. Ik werk graag samen omdat mensen elkaar omhoog trekken. Dat is de magie van teamwork: als groep ben je groter dan de som van de onderdelen. (hart)
 12. Mijn collega’s weten waar ze aan toe zijn. Ik ben niet bang om mijn mening te geven én te verdedigen. (driehoek)
 13. In een team is het geven en nemen. Soms sta ik op mijn strepen, soms laat ik collega’s het voortouw nemen. (hart)
 14. Ik hou de dingen graag zakelijk. Als team maken we afspraken, geen grapjes. (driehoek)
 15. Er zijn dingen die ik mijn collega’s al 100 keer heb gevraagd. Zoiets lukt hen dan in drie snelle muisklikken. Ik snap er nog altijd niets van. (ster)

Welk symbool heb jij het meest genoteerd?

Vooral harten: Jij bent een olifant!

Proficiat: jij bent een groepsdier van de wijze soort. Je bent hulpvaardig, communicatief en empathisch. Met je soft skills zit het dus wel goed! In gesprek met collega’s tref je spontaan de juiste toon. Je neemt je verantwoordelijkheid maar gunt anderen ook de ruimte om te schitteren. Jij vindt samenwerken prettig en bekijkt het als een kans om van elkaar te leren.

Vooral driehoeken: Jij bent een wasbeer!

Er moet een misverstand de wereld uit: de wasbeer is niet aaibaar. Vraag maar aan je teamgenoten. Jij bent dan wel een harde werker, maar van samenwerken heb je geen (of te weinig) kaas gegeten. Je bent zo bezig met je to-do lijst dat je vergeet om te investeren in de groep. Een team is rijker als de leden diverse talenten hebben. Geef collega’s de ruimte om anders te zijn en geef jezelf toestemming om plezier te maken op het werk. Wat als je eens probeerde om ‘gewoon’ een fijne collega te zijn?  

Vooral sterren: Jij bent een schaap!

Een groepsbeest, jij? Check! Dubbelcheck, eigenlijk. Jij gaat volledig op in de groep – in die mate dat je eigenheid erbij inschiet. Je steunt op de collega’s en maakt jezelf met plezier onzichtbaar. Dat hoeft niet! Je kunt een teamplayer zijn mét een eigen persoonlijkheid. Daar wordt het team alleen sterker van. Werk aan je zelfvertrouwen en laat van je horen. Om indruk te maken op het team moet je wel eerst inbreng geven! 

PS: Vacatures voor de hele menselijke zoo en tips voor een betere klik met collega’s