veerkracht
veerkracht

De wereld en onze jobs zijn meer dan ooit in beweging. Kijk er de krant of het tv-journaal maar op na. Sinds corona verandert alles, maar da’s geen reden tot paniek. Met voldoende veerkracht ben je klaar voor wát er ook mag komen. Maak jezelf in 5 stappen future proof!

Niets is zeker en alles verandert. Dat is de les die corona ons heeft geleerd. Sommige mensen vinden dat verschrikkelijk – ze hebben de dingen graag onder controle en proberen zich te verzekeren tegen alle mogelijke gevaren. Nou, succes dan. Die aanpak vréét energie en is tot mislukken gedoemd. Besmettelijke virussen of kibbelende politici toveren altijd onverwachte konijnen uit hun hoed. We kunnen maar beter leren omgaan met onzekerheid.

Enter: veerkracht! Ook bekend als aanpassingsvermogen. Je weet wel: die eigenschap die je minder vatbaar maakt voor stress en burn-outs. Het gouden ticket voor een toekomst waarin je volop plezier, verbondenheid (hallo, toffe collega’s) en zingeving vindt in je job. Bovendien is het met veerkracht als met witte konijnen: je kunt ze kweken en dat is niet eens moeilijk! 

1. Begin bij je einddoel

Veerkrachtige mensen gaan de dagelijkse uitdagingen niet uit de weg. Ze passen zich vlot aan en komen in uiteenlopende situaties tot bloei. Je herkent ze aan het feit dat ze blijven groeien – dus als je bij Club Veerkracht wil, moet je daarmee beginnen: blijf groeien en bijleren! Verstop je niet in een veilig hoekje: veerkracht kweek je buiten je comfortzone. Ontwikkel nieuwe vaardigheden (bij GoodHabitz is leren leuk...en gratis voor wie ingeschreven is bij Tempo-Team), denk out of the box en blijf werken aan jezelf. 

2. Maak een plus van die min

Lig jij ’s nachts wakker omdat je piekert over de toekomst? Veerkrachtige mensen laten hun slaap niet voor vage zorgen! Ze gaan een tegenslag niet angstvallig uit de weg: mindere dagen horen nu eenmaal bij het leven en een sprong in het diepe kán ook fout uitpakken. Tegelijk is hun motto: wie niet waagt, niet wint. Weerbare types zoeken een opbouwende manier om met negatieve ervaringen om te gaan – een uitstekende manier om positief te blijven, eigenlijk - #HappyHack! Wie positief en groeigericht denkt, hoeft niets te vrezen.

3. Tel gevoelens mee

Er zijn verschillende soorten intelligentie, dat weet je. Je hebt de klassieke bollebozen, die goed scoren op school. Je hebt de sociale slimmeriken, die een groep in geen tijd op hun hand krijgen. En je hebt de veerkrachtige mensen, die hun eigen emoties herkennen en er rekening mee houden. Zij zijn emotioneel intelligent! Ben je boos? Of zenuwachtig? Raak je snel overprikkeld? Stop die gevoelens niet weg, maar denk aan de do’s en don’ts van emoties tonen op het werk en wees mild voor jezelf. Zo ga je in geen tijd van bang en boos naar veerkrachtig en vol vertrouwen!

4. Laat van je horen

Dat je soepel meeveert met het leven, wil niet zeggen dat je alles zomaar zwijgend ondergaat. Integendeel: juist als (werk)situaties veranderen of als je team voor een uitdaging staat, is een goede communicatie essentieel! Praat eerlijk over jullie verwachtingen, behoeften en grenzen op de werkvloer. Zeg ook eens ja tegen nee. Dat schept duidelijkheid in chaotische tijden. Veerkracht zit in het DNA van een goed team – net als een duidelijke rolverdeling, bijvoorbeeld.

5. Vaar je eigen koers

Ideaalbeeld: huisje, tuintje, kindje – en de rekeningen betaal je met je voltijdse job met vast contract. Heeft niemand dan de memo gekregen? De jaren 1950 zijn voorbij! Wil je een tijdje van verschillende jobs proeven als uitzendkracht? Werk je nu graag wat minder om later weer volle gas te geven? Zegt de combinatie van werken en studeren je wel iets? Veerkrachtige mensen weten dat er veel wegen zijn naar werkplezier, een gezonde work-life balans en geluk. Laat je niet bang maken om van het uitgestippelde pad af te wijken. In de toekomst zit altijd een element van verrassing. En daar bestaan geen uitgestippelde routes voor! 

PS: Is het veerkracht waarmee Sanne altijd de job scoort? Steek haar eens de loef af: deze vacatures wachten op jou!