energie-time-management
energie-time-management

Je hoort het in hoe we spreken over werken. Na een drukke periode moeten we ‘onze batterijen opladen’ of ‘de meter gaat in het rood’. Onze energietank is geen bodemloos vaatje – dat begrijpen we maar al te goed. Slim verbruiken en tijdig herladen is de boodschap. Doe jij al aan energiemanagement?

Elke tijdperk heeft z’n obsessie. Niet zo lang geleden was ‘time management’ het toverwoord. Toen wilde iedereen méér doen in minder tijd. Elk halfuurtje in de agenda moest nuttig worden besteed. Vandaag zijn we – gelukkig - meer bezig met ons welzijn. We willen een gezonde balans tussen leven en werken. We bewaken ons energiepeil, want we weten dat anders de burn-out dreigt. Met deze tips doe je aan slim ‘energy management’ en blijf je uit de gevarenzone.    

Team Avondmens?

Experts zijn het erover eens: mensen hebben een eigen biologische klok. Sommige hebben meer slaap nodig dan andere en ook de uren waarop onze alertheid piekt zijn anders. Schept je schoonvader op “dat hij nooit 8 uur per nacht slaapt, geen denken aan”? Leuk voor hem – maar jij bent jij. Respecteer je persoonlijke slaapbehoefte en je lidmaatschap van Team Avond- of Team Ochtendmens. Plan je sportroutine of huishoudelijke taken op een moment dat jij bruist. Echt waar: eenzelfde taak kost niet altijd evenveel inspanning. Gebruik energie wanneer ze voorradig is! Dat geldt voor je zonnepanelen én voor jezelf. 

Win-win-win

Om je energiepeil op te krikken kun je 3 dingen doen: beter slapen, gezond eten en meer bewegen. Zo’n aanpak op 3 fronten lijkt een hele klus, maar het mooie is dat je na een tijdje in een positieve spiraal belandt. Wie overdag voldoende beweegt, slaapt ’s avonds beter in. Na een goede nachtrust heb je minder trek in ongezonde snacks. En wie gezond eet, heeft veel energie en zin om te bewegen. Hoe fantastisch is die win-win-win? In de online opleiding ‘Vitaliteit’ van GoodHabitz leer je meer over. Ook goed nieuws: die opleiding is gratis voor iedereen die is ingeschreven bij Tempo-Team! 

Status: it’s complicated

Soms trappen we in de val van het zwart-wit denken en bekijken we onze job als een plicht (en dus een energievreter) en ons privéleven als vrije tijd (en dus een energiebooster). Zo simpel is het echter niet. Van een afgewerkte taak of een fijn moment met de collega’s kikkeren we op, terwijl veeleisende kleuters of moeizame bouwprojecten ons kunnen leegzuigen. Soms is werk fun (hallo, jobtimisme!) en voelt de fun stuff als werk... Energiestatus: it’s complicated. Daarom is het belangrijk om mee te veren met het leven. Neem rust wanneer je voelt dat je die nodig hebt. 

Wees alert op fraude

Loop je al langere tijd rond met een vermoeid en futloos gevoel? Spring dan toch eens binnen bij je huisarts. Misschien heb je een vitaminetekort, een sluimerende ontsteking of een ander verdoken kwaaltje onder de leden. Zo’n innerlijke ‘storing’ is als een buurman die illegaal electriciteit aftapt. Je moet de energiefraudeur aanpakken om ernstige stroompannes te voorkomen. En voorkomen blijft nog altijd beter dan genezen!

PS: Winterdip? Niet als je het zo aanpakt! En vacatures voor kwieke sollicitanten.