kort-lontje
 kort-lontje

Ben jij die opvliegende collega voor wie iedereen op z’n tenen loopt? Slaat er sneller stoom uit je oren dan uit het deksel van een snelkookpan? Deze 4 principes helpen je minder impulsief reageren. Zelfbeheersing kun je leren!

We kunnen (en moeten) niet allemaal zen-monniken zijn. Sommige mensen zijn warmbloediger of lichter ontvlambaar dan andere. Soms zijn het juist mooie eigenschappen – zoals een groot rechtvaardigheidsgevoel of een sterke verantwoordelijkheidszin – die ons fel doen reageren. Toch is een kort lontje op de werkvloer meestal een nadeel. Uit je krammen schieten of boos wegbenen tijdens een conflict? In een professionele context is dat not done. Wat kun je doen als je van nature een heethoofd bent? Probeer deze 4 tips.

1. Denk aan het jaar 2047

Als explosief karakter leef jij sterk in het nu. Je voelt nu irritatie, je wil nu reageren. Iemand drukt bij wijze van spreken ‘op je knoppen’ en de lichtjes floepen aan, niets aan te doen. Of wel? Het is niet gemakkelijk om je impulsen te onderdrukken, maar het kan – bijvoorbeeld door te denken op lange termijn. Haal een paar keer rustig adem en denk aan het jaar 2047. Stel jezelf zo levendig mogelijk voor dat je een man of vrouw van 50 bent. Waar wil je staan tegen die tijd? Wat wil je bereiken? En is het - in het licht van dat toekomstbeeld - echt nodig om je baas vandaag eens flink de waarheid te zeggen? Of is het beter om het conflict niet op de spits te drijven, zodat je nog een paar jaar in deze job kunt blijven?

2. Doe het voor jezelf

Jij bent de enige die je korte lontje wat kan uitrekken. Je zelfbeheersing vergroten, dat moet je zélf doen – of waar dacht je dat het woord op sloeg? Het geheim is dat je het hard genoeg moet willen. Dat schouderklopje van de baas, die zag hoe je werd uitgedaagd, maar kalm bleef? De teleurstelling in de blik van je collega, die je de kast op wilde jagen, maar mislukte? Dat is allemaal mooi, maar daar doe je het niet voor. Je blijft kalm en vermijdt scènes voor jezelf. Omdat je weet dat herrieschoppers allereerst zichzelf in nesten werken.

3. Laat de zwarte beer de roze olifant verjagen

Wrijving onder collega’s zal er altijd zijn. De vraag is hoeveel aandacht je daaraan schenkt. Het is zoals met die roze olifant. Als je probeert om niet te denken aan iets opvallends, zoals een roze olifant, of het feit dat Jurgen altijd jouw parkeerplaats inpikt of dat Tessa je nooit laat uitspreken… dan denk je alleen nog daaraan. Als je in plaats daarvan bewust denkt aan een zwarte beer, of het feit dat de zon schijnt of dat je ook met Anissa kunt praten… dan leidt dat je aandacht af en is die roze olifant (huh, welke?) zo vergeten.

4. Zondig af en toe

Niemand heeft 52 weken per jaar en 24/7 een vol vaatje wilskracht. Als je iets lang wil volhouden, dan moet je af en toe kunnen zondigen. Slik jij je boosheid of teleurstelling regelmatig weg op het werk, dan hebben die gevoelens een uitlaatklep nodig. Sport is een goeie, of je hart eens luchten op het thuisfront. Voel je in een concrete situatie op het werk dat de grens van je zelfbeheersing in zicht komt? Zonder je dan even af om wat stoom af te blazen, maar spreek eerst duidelijk (en rustig) af wanneer jullie op het onderwerp terugkomen.

PS: Vacatures waar je impulsief voor mag gaan!