positief-opmerken
positief-opmerken

Positief opvallen en een goeie indruk maken? Geef toe: dat willen we allemaal. Als we met hart en ziel ons werk doen, is het wel fijn als daar oog voor is. Met deze tips werk je jezelf subtiel in de kijker. Zonder gênante toestanden, beloofd.

Plezier hebben in je werk én groeien en vooruitkomen. Dat is de droom van elke jobtimist (Welk type ben jij, trouwens?) De twee gaan dan ook goed samen: welke baas geeft niet graag kansen aan types waar de positieve vibes vanaf spatten? Zo pak je het aan.

1. Zet de juiste toon 

Om te krijgen moet je geven. Klinkt dat berekend? Dat is het juist niet! Je valt op als je de toon zet in jullie team. Wees joviaal en zet je schouders onder een toffe werksfeer.  Zorg dat je voor collega’s het streepje zon bent of de klaterende fontein van frisse complimentjes. Dat hoeft niet 24/7 – hou je positieve spirit vooral echt.

2. Geef tegenwicht

Op het werk kan het er wel eens woelig aan toe gaan. Hou jij op zo’n moment de boel in evenwicht, als een ontspannen rots in de branding? Reken maar dat die houding opvalt. Jij blijft kalm als de emoties bij collega’s hoog oplaaien. En als de werkdruk jullie team dreigt te verlammen, zeg jij verrassend genoeg: “Stress is leuk!” Geen balans zonder tegenwicht. Goed bezig, jij!

3. Wees betrouwbaar

Collega’s vinden het dé Eigenschap Nummer 1 van een fijne co-worker: betrouwbaarheid. Ook dat vakje vink jij af. Je bent van je woord, eerder stipt en je communiceert open en duidelijk. Kortom: iedereen weet op het werk wat ze aan je hebben. Ook in de Belgische werkcultuur is dat een grote troef. 

4. Speel het slim

Nee, wacht. Ga mensen niet op de vingers kijken of systematisch tegenspreken. Als betweter maak je weinig vrienden. Maar heb je gezond verstand en durf je dat te gebruiken? Dan scoor je gegarandeerd. Intelligentie is een breed begrip. Ook als je goed met mensen bent of techniek in de vingers hebt, krijg je zonnetjes op je (werk)rapport! Niet is trouwens slimmer dan altijd willen bijleren. Heb je ons aanbod gratis online opleidingen al eens bekeken?!  

5. Toon moed en lef

Nog een manier om te stralen: jij veert moedig mee met de ups & downs van het leven. Een reorganisatie? Nieuwe uurroosters of bazen? Een fusie met een ander bedrijf? Jij gaat soepel om met verandering. Je kent wel eens een dipje, maar krabbelt altijd weer recht. Zo’n dagelijkse dapperheid blijft niet onopgemerkt. Flexibiliteit boven! 

6. Hou het sportief

Laat die loopschoenen maar even in de kast staan. Je hoeft geen marathon te rennen om op het werk complimenten te krijgen. Geef het Olympische motto (“meedoen is belangrijker dan winnen”) gewoon een originele, jobtimistische draai (“werkplezier is het belangrijkste”). Probeer nooit op te vallen op kap van je collega’s. Nog beter: bekijk het werk niet als een wedstrijd. Wees blij als jullie als team mogen stralen: dààr maak je pas een goede indruk mee! 

PS: Voor je positief kunt opvallen, moet je vallen op de juiste vacature...