6-eerste-werkdag
6-eerste-werkdag

Vlinders in je buik: vandaag begin je aan die nieuwe job. Hoe maak je een goeie indruk terwijl de zenuwen door je lijf gieren? Simpel! Met deze 7 do’s en don’ts...

DO

Kom op tijd en maak een ontspannen entrée. Die eerste ochtend wil je geen zenuwcrisis. Zet de wekker op tijd, veeg de slaap uit je ogen (met of zonder koffie) en trek de outfit aan die je vooraf klaarlegde. Is het winter/zomer (schrappen wat niet past)? Laat je dan niet vangen door een bevroren auto/de file naar zee! 

DO

Gebeurt er ondanks die prima voorbereiding iets onverwachts en kom je maar nét op tijd? Breng jezelf dan even tot rust met een ademhalingsoefening voor je naar binnen stormt. Je krijgt geen tweede kans om een eerste indruk te maken. Laat je innerlijke stresskip achter op de parking of bij de fietsenstalling. (PS: Met de fiets op je eerste werkdag? Scóren!)

DO

Stel jezelf voor. Of vraag aan je baas of een collega om een kennismakingsrondje met je te maken. Een fijn contact met collega’s is het best mogelijke begin! Geef iedereen die eerste ochtend een stralende glimlach, kijk je nieuwe collega’s recht in de ogen en probeer hun namen te onthouden. Train desnoods je brein – het loont de moeite!

DON’T

Heb je al wat ervaring in een gelijkaardige functie? Mooi – maar dring jouw manier van werken niet op. Denk eraan: nieuwe bazen, nieuwe wetten. Natuurlijk mag je frisse ideeën lanceren (daar ben je een millennial voor...) of je persoonlijke ‘touch’ geven aan je job. Maar wie een beetje sociaal slim is, forceert het niet vanaf dag één. Neem de tijd om je nieuwe bedrijf, collega’s en de gangbare manier van werken te leren kennen. 
 

DO

Luister. Praat niet als een gek over jezelf en je vorige werk of je studies, maar toon interesse in je nieuwe omgeving. Stel open vragen. Nieuwsgierigheid is een kenmerk van een fijne collega – er zijn er nog 10, ken je ze? Wees die eerste dag meteen al behulpzaam of toon je van je zonnigste kant. Als lid van Team Jobtimist maak je gegarandeerd een goede indruk.

DON’T

Voer geen luide privé-gesprekken en post niet meteen dingen op social media. Niet van #lovemyjob en zéker niet van #missmyoldjobalready. Je hebt toch geen last van Nieuwe Job Blues?! Natuurlijk popel je om je ma, je lief of je beste vriend(in) alles te vertellen over je eerste werkdag, maar zet jezelf op digipauze (en telefoonstop) tot je dag erop zit. Voor het oog van iedereen luidkeels je nieuwe werkomgeving beschrijven, is géén goede manier van feedback geven.

DO

Durf vragen te stellen. Een eerste werkdag – of werkweek – kan overweldigend zijn, hoe positief je er ook aan begint. Je wordt overspoeld met informatie en hebt een ton nieuwe dingen te leren. Gaat het wat snel of begrijp je iets niet? Vraag om uitleg. Iederéén heeft tenslotte ooit een eerste werkdag meegemaakt.

PS: In welk van deze vacatures wil jij wel eens een eerste werkdag presteren?