Het is zo’n wijsheid waar Engelstalige carrièregoeroes je graag mee doodmeppen. TEAM is een letterwoord en de afkorting van Together Everyone Achieves More. Klopt dat voor jullie team? En welke kenmerken heeft een sterke ploeg?

Samen bereikt iedereen meer. Een goed geolied team is groter/sterker/slimmer dan de som van z’n leden. Je kent de ‘inspirational quotes’ wel… Hoe langer je mensen de kracht van teamwerk laat bewieroken, hoe meer ze de basisregels van het rekenen aan hun laars lappen: “Soms is één plus vijf acht! Zet een straffe teamleider bij vijf enthousiaste werkers en je ziet de magie gebeuren.”

Euh, echt?! Heeft iemand dat ook gecheckt bij juf Anja van het tweede leerjaar?! Wel, dat niet – maar toch zijn bijna alle professoren Economie het erover eens. Bedrijven floreren als teams goed presteren. Voor hen is een team ‘een groepje mensen dat werkt aan een gemeenschappelijk doel’. En een team is succesvol als het z’n resultaten haalt én alle leden een goed gevoel geeft. Om dat te bereiken zijn deze 7 bouwstenen nodig. Hoeveel vinkt jullie team er af?

1. Een inspirerende leider

Stippelt jullie teamleider zelf een route uit of laat hij/zij zich leiden door suggesties uit de groep? Dat maakt niet uit. Hoe mensen hun leidersrol invullen, kan verschillen. Belangrijk is vooral dat iemand knopen doorhakt en de koers van het team bepaalt.

2. Een duidelijke rolverdeling

Elk lid van het team heeft eigen talenten en krijgt eigen taken. Dat voorkomt gekibbel over wie wat moet/mag doen. Of zoals het woordgrapje wil: teamleden zullen mekaar aanvullen en niet aanvallen.

3. Werklust

Als één plus één drie is binnen een sterk team – betekent dat dan dat er maar twee mensen moeten werken en dat de derde kan relaxen? Absoluut niet, smarty-pants! In een goed team kent ieder z’n plek en doet ieder z’n ding. Verantwoordelijkheid nemen, heet dat.

4. All eyes on the prize!

Als team werken jullie aan een gemeenschappelijk doel, weet je nog? Die groepsfocus is superbelangrijk. Bekijk het als een voetbalploeg. Een kleine botsing of onhandige pas onderweg kan geen kwaad, zo lang jullie tactiek op één goal blijft gericht.

5. Win-win

Eén en hetzelfde team bestaat uit verschillende mensen – gelukkig maar. Als jullie die verschillen in ervaring, achtergrond en persoonlijkheid goed gebruiken, kan iedereen van elkaar leren. De millennials van de ervaren rotten en omgekeerd. Een echte win-win voor de groep.

6. Zilver en goud

Geen sterk team zonder vlotte en eerlijke communicatie. Spreken blijft zilver: krop frustraties niet op en blijf niet rondlopen met briljante ideeën. Gooi ze in de groep! En luisteren is goud. Probeer altijd eerst je teamleden te begrijpen en vraag dan pas zelf om begrip.

7. Gezellige mix

Goed, jullie zijn allemaal teamleden. Maar in de eerste plaats zijn jullie allemaal mensen. Dus doe eens iets leuk en leer elkaar buiten de werksituatie kennen. Dat komt de sfeer ten goede en schept een band. Inplannen maar, die teambuilding!

PS: Vacatures voor wie Team Workforce wil versterken.