nadenken
nadenken

Je reisde de wereld rond, bleef thuis bij de kinderen of was een tijdje uit door een burn-out. Om welke reden dan ook drukte je professioneel even op de pauzeknop. Vandaag ben je klaar voor een nieuwe job en begin je enthousiast te solliciteren. Onze collega en expert An geeft concrete tips om het ‘gat’ in je CV te dichten.

“Vandaag is een gat in je CV niet zo’n groot probleem,” begint An Van Weverberg geruststellend. Als loopbaancoach bij Risesmart begeleidt ze heel uiteenlopende mensen: “Onze loopbaan is vandaag minder voorspelbaar dan in grootmoeders tijd. Werkgevers weten dat. Ze willen vooral een verklaring voor de periode(s) waarin je niet gewerkt heb.” Vuistregels zijn:

Geef het een positieve draai

“Benadruk dat je een bewuste keuze maakte,” raadt An aan. “Werkgevers houden van besluitvaardige, daadkrachtige sollicitanten. In die zin is het een pluspunt dat jij knopen durft doorhakken: je besloot om een tijdje niet te werken en wil er nu weer voor 100% tegenaan. Wik en weeg de woorden waarmee je je tijdelijke werkbreak omschrijft. ‘Ik was de draaischijf van een jong gezin en groeide uit tot een uitstekende planner’ klinkt actiever en positiever dan ‘ik bleef thuis voor de kinderen’. Benadruk wat je hebt geleerd.”

Blijf eerlijk

“Niet elke carrièrepauze is een hoera-verhaal,” beseft An. “Misschien begon je vol goede moed aan een opleiding, maar bleek die te zwaar of toch niets voor jou. Doe dan in geen geval alsof je het diploma hebt behaald. Je kunt de werkelijkheid een positieve draai geven en tegelijk eerlijk blijven. Heb je drie modules van een studie gevolgd, maar geen examen afgelegd? Schrijf dan: ‘Drie modules gevolgd’. ”

Zet het op z’n kop

Telt je CV meer dan één gat of dateert je laatste job al van lang geleden? “Dan is een functioneel CV een aanrader,” tipt An Van Weverberg. “Een traditioneel, chronologisch CV somt je al jobs op - van het recente naar het verre verleden. Een functioneel CV bouw je op rond je vaardigheden. Je somt je harde en softe skills op en hoe je die hebt verworven. Een functioneel CV verschuift de klemtoon: het benadrukt je kwaliteiten en focust minder op de tijdslijn. Die aanpak is heel hedendaags.”

Denk aan je profiel

Dat legt An nog wat beter uit: “Een modern CV vat je sterktes samen, je waarde op de arbeidsmarkt en je toekomstplannen. Het kijkt vooruit. Vroeger moest je elke stap in je carrière van naaldje tot draadje samenvatten, maar dat is verleden tijd. Een gouden tip? Schets aan het begin van je CV, na je persoonlijke gegevens, kort je profiel. ‘Ik ben een klantgerichte, nauwgezette harde werker en zoek een job in de retail, waar ik vijf jaar ervaring heb.’ Dat geeft een compleet andere eerste indruk dan een chronologisch CV met bovenaan een gat van drie jaar.”

Kijk vooruit

“Terwijl je CV de onderbreking van je loopbaan kort maar duidelijk verklaart, hoef je dat in je motivatiebrief niet nog eens te doen,” vindt An. “In je begeleidende brief leg je de link tussen jou en het bedrijf waar je solliciteert. Welke ervaring en eigenschappen maken van jou een goede kandidaat voor deze functie? Dat telt veel meer dan wat je de jongste maanden deed.”

Prima advies, maar wat met de meer netelige kwesties? Stel dat het gat in je CV niet het gevolg is van een persoonlijke keuze, maar wel van een ziekte of ongeval? “Je gezondheid is een privékwestie,” zegt An. “Daar hoef je in je CV niet op in te gaan. Je kunt eventueel vermelden dat je een job moest onder- of afbreken om medische redenen, maar dat beslis je zelf.” Je CV is geen medisch dossier, al speelt je fysieke en mentale fitheid natuurlijk een rol bij je zoektocht naar een geknipte job. An Van Weverberg: “Stel jezelf eerlijk de vraag of je solliciteert voor een job die haalbaar is in jouw situatie. Na een rugoperatie weer vijf dagen per week gaan poetsen, is misschien niet evident. Ook na een burn-out willen sommige mensen een andere richting uit, met minder stress en minder multitasking.”

En wat met thema’s die maatschappelijk nog taboe zijn? Stel dat een celstraf, genderoperatie of langdurige depressie een gat sloeg in je CV? An: “Het is belangrijk dat moeilijke periodes in je verleden geen belemmering vormen voor je toekomst. En hoe jammer het ook is: met grote openheid over gevoelige onderwerpen - op je CV of in je motivatiebrief – belandt je sollicitatie al gauw op de nee-stapel. Kies in deze gevallen dus voor een functioneel CV en focus op de vaardigheden die je kunt bieden. Word je uitgenodigd voor een gesprek, dan kun je helder en beknopt over je persoonlijke situatie vertellen. Dat is nog ruim op tijd.”

PS: Waterdicht CV + interessante vacatures = solliciteren maar!