work-life-balance
work-life-balance

Zeg eens eerlijk: krijg jij je verantwoordelijkheden thuis en op het werk vlot gecombineerd? Of lijk je vast te lopen in een hectische race zonder eindmeet? Met deze zelftest ontdek je in 2 minuten hoe (on)evenwichtig jij je werk- en privéleven organiseert – en wat je kunt veranderen.

Toegeven dat het allemaal te veel wordt - waarom is dat toch zo moeilijk? Het lijkt soms of we liever tegen een burn-out aan knallen, dan dat we grenzen stellen, nee zeggen of anderen om hulp vragen. Noteer de nummers van de 10 uitspraken hieronder waarin jij je herkent en check snel hoe het met jou is gesteld.

1: Ik doe regelmatig dingen uit plichtsbesef. Die Zoommeeting met drankjes op vrijdagavond? Ik heb er eigenlijk geen zin in, maar mijn vrienden verwachten me nu eenmaal.

2: Kiezen is verliezen, zegt het spreekwoord – maar volgens mij is dat niet waar. Ik kies bewust mijn prioriteiten omdat ik weet hoe belangrijk dat is. Ik ben geen superheld die àlles kan.

3: Vaak vind ik het handiger om de dingen zelf te doen. Collega’s en vrienden bedoelen het goed, maar hebben hun eigen aanpak. En wat ik moet doen, doe ik graag op mijn manier.

4: Ik wist dat het moeilijk zou worden toen ik besloot om werken en studeren te combineren (of een job en kinderen/ een hoofd- en bijberoep … vul zelf in) Ik aanvaard dat sommige dingen meer tijd vergen dan voorzien. Maar ik focus op het positieve en put kracht uit elke stap vooruit.

5: Als kind had ik al een duidelijke passie. Van fietsen (paardrijden/tennissen/…vul zelf in) krijg ik energie! Dat is nog steeds zo, al mis ik heel wat afspraken. Mijn agenda zit gewoon te vol.

6: Door omstandigheden in mijn privéleven moest ik een promotie op het werk laten schieten. Dat steekt, maar ik probeer te relativeren. Het is niet altijd ‘nu of nooit’ – een professionele stap vooruit zetten, kan ook over drie jaar.

7: Mijn ultieme droom? Dat mijn week 8 dagen telt en die van iedereen anders nog steeds 7. Dan hoef ik niets te schrappen uit mijn schema en kan ik toch ‘ns wat rusten. Want dat lukt me nooit.

8: Dinsdagavond prep ik maaltijden en ga ik vroeg slapen, donderdagavond ga ik sporten. Die planning is heilig, daar komt geen deadline op het werk of last minute feestje tussen. Wat er ook boven mijn hoofd hangt, aan de basis van mijn gezonde levensstijl morrel ik niet.

9: Een lege dag in mijn agenda werkt op mij als een rode lap op een stier. Ik weet meteen 10 projectjes om de tijd mee te vullen. ’s Avonds ben ik ontgoocheld dat er ‘maar’ 6 zijn gelukt…

10: En de Oscar voor de meest onmisbare Helpende Hand gaat naar mijn lief (moeder/buurvrouw/beste vriend …) Ik kan doen wat ik doe omdat ik praktische hulp krijg van mijn omgeving. Zo dankbaar daarvoor!

Noteerde jij vooral de even nummers? Proficiat! Jouw work-life balans is redelijk waterpas. Jij brengt de 5 mantra’s tegen een burn-out dagelijks in de praktijk en weet dat het nodig is om af en toe de pauzeknop in te duwen. Misschien moet je als beloning eens op micro-avontuur?

Noteerde jij vooral de oneven nummers? Opgepast, instortingsgevaar! Jouw work-life balans helt niet zachtjes over zoals de toren van Pisa. Je bent de Morandi-brug in Genua, die elk moment onverwacht aan de overdruk kan bezwijken. Laat je perfectionisme los en omarm de Joy of Missing Out! Ga dit weekend offline en denk voor één keer eerst aan jezelf.

PS: Vacatures om een scheve balans te herstellen en het Japanse geheim voor meer rust op de werkvloer.