gezonde-lunch
gezonde-lunch

Klinkt het bekend: de laptop-lunch? Afleren dan, die gewoonte. Snel een broodje weghappen achter je scherm is géén gezonde pauze! Gun jezelf een gezellige break en een portie vitaminen. Komt goed, met deze lunchtips:

1. Schermtijd? Niet smakelijk!

Aan de computer je middagmaal binnensteken terwijl je gewoon doorwerkt? Dat is dé absolute no go. Als je met je gedachten elders zit, eet je sneller en meer dan nodig. Op kantoor is het asociaal en ongezellig. Voor wie thuiswerkt, is het vooral een gemiste kans. Thuis heb je de hele ijskast binnen handbereik. Hoor toch hoe die groentenschuif je naam roept! Vandaag is dé dag voor die chia-omelet of volkoren speltwrap

 

2. Gezelschap is gezond

Samen lunchen is goed voor het werkplezier. Het verbetert de sfeer als je ’s middags de telefoons aan de kant legt en focust op de collega’s. Vertel wat je hond gisterenavond deed of lucht je hart na die saaie klus van vanmorgen. Sharing is caring – dat geldt aan tafel voor snacks én straffe verhalen. In gezelschap eten we trager en kauwen we langzamer. Minder werk voor je spijsvertering = extra gezond!

 

3. Doe van BYOL

Voluit: Bring Your Own Lunchbox. Daarvoor hoef je de wekker echt niet om 6 uur ’s ochtends  te zetten. Neem het restje pasta van de avond voordien mee naar je werk. Bak snel een omelet met groenten (kan ook als meal prep) of smeer lekker ouderwets een stapel boterhammen. Een sneetje multigranen met humus is pákken gezonder (en een stuk goedkoper) dan die smos met mayo uit een broodjeszaak. 

 

4. Span samen

Samen sta je sterker! Zoek daarom een paar collega’s die net als jij wat gezonder willen eten en spreek af dat jullie om de beurt voor een gezonde lunch zorgen. Zo verdeel je het werk en motiveer je elkaar. Maar er een vriendschappelijk wedstrijdje van: wie maakt de lekkerste soep of de origineelste wrap? Als multicultureel team kunnen jullie op ontdekkingsreis door de wereldkeuken...

 

5. Doe “moeilijk”

Handig toch, zo’n bedrijfskantine op het werk? Jammer genoeg zijn bereide gerechten vaak caloriebommen die stijf staan van het zout. Laat die frieten dus links liggen en maak de ‘moeilijkere’ keuze: ga voor de dagsoep of vegetarische schotel.  Durf op restaurant desnoods de lastige klant zijn en vraag je vlees gegrild (in plaats van gebakken) en je saus in een apart kommetje.

PS: Zet na de lunch je tanden in een van deze heerlijke vacatures.