Pesters op het werk, zo krijg je ze klein

In de ideale wereld zijn je collega’s ook je vrienden. Jullie brengen veel tijd samen door en dat is leuker in een fijne sfeer. Geef pesters dus niet de kans om hun negatieve energie op de werkvloer te verspreiden. Met deze do’s en don’ts houd je het gezellig voor iedereen.

Collega’s, je hebt ze in alle soorten en maten. Eens lachen met de smetvrees van Nicole of de spraakwaterval van Yves… dat moet kunnen. Onschuldige plagerijtjes brengen wat luchtigheid in de werkdag. Anders wordt het, wanneer eenzelfde collega altijd de volle laag krijgt. Door gemene opmerkingen en pestgedrag daalt de sfeer op het werk voor iedereen. Zodra er een pestkop opstaat, heeft dat effect op de hele groep. Want vandaag lachen jullie misschien met Nicole en Yves. Maar wie is morgen aan de beurt? Voorkom dat pesters de bovenhand krijgen! Zorg dat niemand in jullie team bang moet zijn om zichzelf te zijn of z’n best te doen. Met deze do’s en don’ts krijgen pesters geen kans.

1. Als je merkt dat een collega gepest wordt…

DO – Geef een signaal dat jullie pesten niet oké vinden

Yep, voor deze tip is moed nodig. Maar dit is wel de truc die het beste werkt! Als jullie met de hele groep aangeven dat jullie dat eeuwige gevit op Nicole beu zijn, dan sturen jullie een sterk signaal. Pesten ‘pakt niet’ in jullie team. De pestkop kan alleen maar afdruipen…

DON’T – Geef het slachtoffer geen goede raad

‘Ja maar, Yves… Als je nu eens zou proberen wat minder te tateren…’ Hoe goed jij die opmerking ook bedoelt, iemand die gepest wordt heeft er geen boodschap aan. Pesters halen iemands zelfvertrouwen onderuit. Slachtoffers moeten dus steun krijgen. Zeg liever: ‘Niemand mag jou zo behandelen, Yves!’

DO – Vertel het aan een leidinggevende

Luidkeels op de bres springen voor anderen – het is niet iedereen gegeven. Ben je geen Martin Luther King-type, maar wil je wel dat het pesten ophoudt? Vertel dan aan een leidinggevende wat er aan de hand is. Die is het best geplaatst om de pesters op het matje te roepen.


2. Als je zelf het mikpunt bent…

DO – Blijf in jezelf geloven

Cindy Crawford, Kate Winslet en zelfs Justin Timberlake… Ooit werden ze allemaal gepest. Denk daaraan als de moed je in de schoenen zinkt. Het probleem ligt niet bij jou, maar bij de pesters. Zij hebben een zwakke plek – afgunst, angst, onzekerheid… – en jij ‘triggert’ die onbewust. Daar kan (en moet) je niets aan doen. Sorry, het blijft hun probleem.

DON’T – Dans niet naar de pijpen van je pesters

Natuurlijk wil je dat het pesten stopt. En natuurlijk zou je daar alles aan doen. Alleen: het heeft geen zin om je in duizend bochten te wringen om je pesters te ‘pleasen’. Toon liever dat je geen gemakkelijk slachtoffer bent. Want daar zijn pesters uiteindelijk wél naar op zoek.

DO – Relativeer

In de ideale wereld zijn je collega’s ook je vrienden en kan je werken in een fijne sfeer. Dat klopt. Maar intussen weten we allemaal dat het Echte Leven soms een ander script volgt dan de films van Disney. Laat pesters op het werk je leven niet vergallen. Je bent meer dan je job en je bent niet getrouwd met je werk! Misschien wordt het tijd om eens wat vacatures te bekijken?

Starter, Tips & tricks

Hoe flikt die Sanne het toch? Ze mag overal meteen op sollicitatiegesprek en gaat 9 keer op 10 naar huis met de job. Is solliciteren haar geheime superkracht? Of doet ze dingen die jij ook kan doen?

Starter, Tips & tricks

Hoe flikt die Sanne het toch? Ze mag overal meteen op sollicitatiegesprek en gaat 9 keer op 10 naar huis met de job. Is solliciteren haar geheime superkracht? Of doet ze dingen die jij ook kan doen?
meer

Werksfeer, Starter

Aan de slag in een vakantiejob? Ga er dan voor – voor de volle 100%. Ook wie onderaan de werkladder begint, kan hoge toppen scheren. Zeker met deze eenvoudige tips.

Werksfeer, Starter

Aan de slag in een vakantiejob? Ga er dan voor – voor de volle 100%. Ook wie onderaan de werkladder begint, kan hoge toppen scheren. Zeker met deze eenvoudige tips.
meer

Beroepen, Vrije tijd

Elke dag je vaste routine op het werk? Dat is dodelijk voor de creativiteit! En laat die vaardigheid nu net cruciaal zijn voor je carrière… Hoog tijd om je innerlijke Picasso wakker te schudden. Vi...
meer