train-je-brein
train-je-brein

Voor wat extra spiermassa neem je een fitnessabonnement. Maar hoe houd je je grijze cellen in vorm? Zes verrassende tips om je brein te trainen. Zonder sudoku’s of Zweeds gepuzzel, beloofd!

Hersengymnastiek, blijven bijleren en groeikansen grijpen: daar zijn wij helemaal voor! In élke job komt een alert hoofd van pas, en met fitte hersens ben je beter gewapend tegen een burn-out, depressies en dementie. Je kunt trouwens niet vroeg genoeg met die breintraining starten: vanaf je 20ste begint je hersenomvang te krimpen en wordt je hersenschors stilaan dunner. Resultaat? Met het stijgen der jaren neemt je denksnelheid af. Je hebt meer concentratie nodig en vergeet vaker dingen.

Gelukkig kun je dat proces vertragen! Net zoals je crèmes smeert om je rimpelloze perzikhuid te behouden, verleng je met wat dagelijkse breinfitness de jeugd van je hersenen. Laat je grijze cellen flink kraken door een nieuwe opleiding te volgen – check het online cursusaanbod van GoodHabitz, dat helemaal gratis is voor wie bij Tempo-Team is ingeschreven. Of probeer één van deze 6 tips uit de GoodHabitz-opleiding “Vergeet je brein niet”.

1. Doe de default

Verrassing! Als je dacht dat kruiswoordraadsels en Memory-spelletjes de snelste weg naar een fitter brein zijn, dan heb je het mis. Uitdaging is gezond voor onze hersenen maar rust is onontbeerlijk. Schakel tijdens je werkdag minstens twee keer in ‘breinherstelmodus’ of default-mode: kijk doelloos uit het raam, mediteer een momentje, roer minutenlang in een kopje groene thee. Terwijl je zit te dagdromen, herstellen je hersenen zich. Creatieve ideeën en oplossingen voor problemen borrelen op. Ook een goede nachtrust is essentieel voor een fit brein.

2. Zalm met boontjes

Wist je dat je hersens niet goed draaien op een lege maag of op een buik vol fast food? Maar liefst 20% van de voedingsstoffen die je eet, gaan naar je hersenen: zoveel energie hebben ze nodig om goed te functioneren. Vooral vette vis (makreel, haring…), peulvruchten, noten en omega 3-vetzuren geven je hersenen een boost. Zalm-met-boontjes verdient een vaste plek op je weekmenu. Mr. Brain zal je dankbaar zijn.

3. Baantjes trekken

Om snel en vlot te werken, moet je brein ‘plastisch’ of beweeglijk zijn: er moeten regelmatig nieuwe verbindingen verschijnen tussen de zenuwcellen. Vergelijk je hersenen gerust met een landkaart: hoe meer wegen er zijn, hoe sneller de verplaatsingen gebeuren. Een alert brein bestaat uit een wirwar van verkeersknooppunten, niet uit één platgetreden baan. Om nieuwe ‘baantjes’ te trekken in je hersenpan, moet je jezelf uitdagen. Volg die cursus, leer een nieuwe taal of een muziekinstrument spelen, pep je creativiteit op, …  

4. Baantjes trekken (bis)

Had je bij de vorige titel al zin om je zwemspullen in te pakken? Doe dat dan vooral! Door actief te bewegen en matig intensief te sporten, maak je neurotrofines aan in je hersenen. Die bevorderen de aanleg van nieuwe verbindingen tussen je hersencellen (hoera!) en verbeteren de bloedvoorziening in je brein. Waar wacht je op: Start 2 Run/Swim/ Bike or Poweryoga! Wist je dat je dementie met 15 jaar kunt vertragen door wekelijks 150 minuten actief te bewegen? Dat is elke weekdag een half uur.

5. Verras jezelf

Intussen weet je het wel: routine is nefast voor je hersenen, uitdaging houdt hen jong. Bij elke activiteit die moeite kost, leggen de zenuwcellen in je brein nieuwe verbindingen. Train je hersens dus op een speelse manier door je dagelijkse routine op z’n kop te zetten. Blader door een tijdschrift dat je ondersteboven houdt en neem de foto’s aandachtig in je op. Probeer te ontbijten met gesloten ogen, zonder te morsen. Voer je badkamerritueel ’s morgens eens uit met je andere hand. Tanden poetsen en haren kammen – dat moet lukken. Alleen het gebruik van die eyeliner stel je misschien best een dagje uit.    

6. Welkom in het Geheugenpaleis

In een artikel over hersengymnastiek mag een tip om beter te memoriseren (of dingen te onthouden) niet ontbreken. Moet je naar de winkel voor aardbeien, geraspte kaas, wc-papier, spruitjes en sojasaus en wil je zonder boodschappenlijstje zeker zijn dat je niets vergeet? Probeer dan de truc van het ‘Geheugenpaleis’. Koppel elk item op je lijstje aan een verzonnen maar prikkelend beeld, dat je plaatst op je weg doorheen een vertrouwde omgeving. Je komt – bijvoorbeeld – thuis en ziet op de deurmat dat je schoenen gevuld zijn met aardbeien. In de hal is de trap bestrooid met geraspte kaas en voor de ramen van de woonkamer hanger geen gordijnen, maar wc-rollen. Je kinderen zitten te knikkeren met spruitjes en je partner dweilt de vloer met sojasaus. Doe de test en snuister enkele minuten tussen onze vacatures. Probeer daarna de items van het boodschappenlijstje op te sommen. Wedden dat het je lukt?

PS: Meer tips plus een interview met viervoudig Amerikaans geheugenkampioen Nelson Dellis in de GoodHabitz-cursus “Vergeet je brein niet!”