CV Tips voor Dummies

Ga je voor die job? Dan moet je een nieuw CV opstellen – of je vorige versie afstoffen. “Oh, zalig. Ik doe niets liever!”, zei niemand ooit. Met onze tips breng je het lastige werkje tot een goed einde. En voorkom je enkele veelgemaakte fouten…

Eén blik op je CV en toekomstige werkgevers weten wie jij bent en wat jij kunt. Tenminste: zo zou het moeten. Maar een killer CV opstellen is makkelijker gezegd dan gedaan. Sollicitanten doen vaak erg hun best, maar lopen ergens onderweg toch verloren. Tempo-Team to the rescue!

Wel of geen foto?

Doe maar niet. Hoe je eruitziet, zou geen verschil mogen maken. Je krijgt een job (of mag op sollicitatiegesprek komen) omdat je relevante ervaring hebt, interessante skills of het juiste diploma. Niet dankzij je knappe kop of frisse snoet. Rekruteerders die je gezicht toch willen zien, doen wel een Google. Goed idee dus om een LinkedIn-profiel aan te maken met een neutrale foto, tegen een egale achtergrond en in een verzorgde outfit. Vuistregel: is er een opblaasflamingo in beeld, dan is je foto niet geschikt.

Speel met blokken

Niemand wordt graag platgeslagen met een enorme lap tekst. Deel je CV op in korte tekstblokken met duidelijke titels: Persoonlijke Gegevens, Studies, Werkervaring, Vaardigheden. Onder de titel ‘Interesses’ kan je iets meer vertellen over jezelf. Onder ‘Professionele doelstellingen’ verwoord je je ambities. Weet dat je een CV schrijft, geen Shakespeariaans sonnet. Werk dus gerust met steekwoorden of bullet points in plaats van lange zinnen.

Een hapje voor…

Serveer hapklare brokjes aan de HR-professional (Say what?) die je CV ‘leest’ – waarschijnlijk is ‘scant’ een beter woord. Hak elke werkervaring in dezelfde drie mootjes: (1) begin- en einddatum, jobtitel, werkgever; (2) ‘verantwoordelijk voor:’ – waarna je kort beschrijft wat je er deed, (3) ‘verworven vaardigheden:’ – waarna je samenvat welke skills je meeneemt uit die job. Pas afgestudeerd en nog niet veel ervaring? Probeer dit dan eens…

De Z van Zebra

Als kind heb je leren tellen van 1 tot 10 en leren schrijven van A tot Z. Als sollicitant moet je dat ‘van-voor-naar-achter’-principe doorbreken. Begin onder de hoofding ‘Studies’ met je hoogste diploma (dat je waarschijnlijk laatst hebt gehaald). Begin onder ‘Ervaring’ met je meest recente job. De laatste zullen de eerste zijn – dat geldt ook op je CV. Je hoeft ook niet je hele leven samen te vatten. Vermeld alleen wat van belang is voor deze job.

Jij blijft jij

Een CV opstellen is een beetje als opvoeden: je moet consequent zijn. Je maakt zelf de huisregels, maar moet je er wel aan houden. Kies je in je motivatiebrief om de geadresseerde aan te spreken met ‘jij’ of speel je liever op veilig met het superbeleefde ‘U’? Wat je kiest is minder belangrijk dan dat je altijd dezelfde keuze maakt! Beslis ook hoe jij datums noteert op je CV (schrijf jij ‘07/16’ of ‘juli 2016’?), wat jij in vetjes of cursief zet en lijn alles uit op dezelfde manier.

Tussen onopvallend en onprofessioneel

Kriebelt het om je creativiteit – letterlijk – in de verf te zetten op je CV? Pak het dan aan zoals cava (of pintjes) drinken wanneer je met de auto bent: het mag, maar met mate. Giet je kennis van verschillende talen in een mooi grafiekje. Werk met grappige pictogrammen om je interesses aan te geven of vertel iets onverwachts – dat kan allemaal. Maar geef je innerlijke Picasso niet de vrije teugel. Een CV is geen kleurboek en al helemaal geen knip- en plakproject.

Geef je document een titel

Is je CV klaar? Kopieer ‘m dan niet in de mail die je verstuurt, maar voeg hem toe als bijlage, liefst als PDF. Geef je document een gepaste titel (bv. volgens het principe ‘CV_Voornaam Achternaam_Jobtitel Bedrijf’: ‘CV_Evi Verschoren_Operator Campina’). De begeleidende mail zelf hou je ultrakort. Spreek gewoon de contactpersoon van de vacature aan (‘Geachte heer Rensker…’) en verwijs naar je bijlagen (‘…In bijlage bezorg ik u mijn CV en motivatiebrief…’) plus de jobtitel - eventueel met het referentienummer - uit de vacature (‘…voor de functie van Magazijnier bij Nike’).

Geef je mail een onderwerp

Klaar om de mail met je CV en motivatiebrief in bijlage te versturen? Vergeet dan niet om je mail een onderwerp te geven. ‘Ik wil die job!’ of ‘Hakim for President!’ klinkt grappig, maar hou het toch maar neutraal: ‘Sollicitatie: Jobtitel’.

PS: Laat je CV door iemand nalezen op schrijffouten (en nog sollicitatietips) en reageer alleen op vacatures die bij jou passen.

Tips & tricks, Werksfeer

Ben je soepel in de omgang met anderen en lig je meestal goed in de groep? Pin dan maar een lintje op je borst. Jij bent ‘sociaal intelligent’ – en dat heeft zo z’n voordelen. Thuis en op het werk ...

Tips & tricks, Werksfeer

Ben je soepel in de omgang met anderen en lig je meestal goed in de groep? Pin dan maar een lintje op je borst. Jij bent ‘sociaal intelligent’ – en dat heeft zo z’n voordelen. Thuis en op het werk ...
meer

Ervaring, Studentenjob, Tips & tricks

Wekelijks enkele uren of tijdens de schoolvakanties een periode voltijds? Studentenjobs zijn er in alle soorten en maten. Ook op jou wacht ergens de ‘perfect match’. Ga voor die job, want het lóónt...

Ervaring, Studentenjob, Tips & tricks

Wekelijks enkele uren of tijdens de schoolvakanties een periode voltijds? Studentenjobs zijn er in alle soorten en maten. Ook op jou wacht ergens de ‘perfect match’. Ga voor die job, want het lóónt...
meer

Beroepen, Vrije tijd

Eindelijk zomer! Hoog tijd om je werkkledij eens onder de loep te leggen. Want zeg nu zelf: op klantenbezoek met Havaianas aan je voeten, lijkt je dat écht een goed idee?
meer