collegas
collegas

Als we klein zijn dromen we van spectaculaire beroepen: brandweerman, popster, piloot. Pas in de grotemensenwereld ontdekken we de waarheid: ‘gewoon’ elke dag een fijne collega zijn, is al heel wat! Hoe scoor jij op dat vlak? En welke eigenschap blink je beter nog op?

15 miljoen in 38 talen – zoveel exemplaren verkocht Stephen Covey in de jaren ‘90 van zijn zelfhulpboek ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’. Sindsdien slaan boekhandels ons met zulke titels om de oren: ‘The 7 habits of happy kids’; ‘De 10 eigenschappen van succesvolle mensen’; ‘De 10 gewoonten van internetondernemers’…

Maar wat maakt je eigenlijk tot een leuke collega? Dat iemand dáár eens een boek over schrijft. Want fijne collega’s en een prettige werksfeer zijn belangrijke ingrediënten van jobtimisme. Als jullie in een toffe sfeer samenwerken, komt dat werkplezier vanzelf.

Zet het als hoogste prio op je to-dolijst: krijg de 10 eigenschappen van een fijne collega onder de knie!

Doe wat je belooft

“Ik kom morgen een kwartiertje vroeger.” “Ik werk die presentatie vanavond nog af.” “We kunnen volgende week wisselen van shift.” Met stip op nummer 1 in de lijst van droomeigenschappen bij collega’s: betrouwbaarheid! Wees een m/v/x van je woord.

Help waar je kan

Even tonen hoe die scanner werkt? Zonder zuchten of oogrollen antwoord geven op de vraag van je nieuwe collega? Ook met behulpzaamheid kun je scoren.

Zonnetje

Met een opgewekte houding charmeer je iedereen. Waarom zou je een saaie, doordeweekse dinsdag niet mogen bekijken als een dag waarvan jullie samen, met een knipoog, iets kunnen maken? Als jij het zonnetje bent op de werkvloer, zetten je collega’s meteen hun gele of roze bril op.

Achternaam? Van Aanpakken!

Het verschil tussen een vriend en een collega… is dat je met die laatste het werk moet afkrijgen, liefst binnen de voorziene tijd. Ideaal dus dat jij van aanpakken weet en doorzet als het moeilijk wordt. Zo zijn topcollega’s.

Kom maar in de kring

Als de kleuterjuf het gezellig wil maken, roept ze iedereen in de kring voor een liedje, een verhaaltje, een traktatie. Leuke collega’s hebben dan wel een echte grotemensenjob, ze zijn van binnen nog een beetje kind. Doe dus mee met elk vrolijk ‘kringmoment’ op het werk: extra punten op je ‘fijne collega’-rapport gegarandeerd.

Dichtritsen

De ideale collega kan zwijgen. Wie pest of roddelt, is geen leuk gezelschap. Ook meer in het algemeen praat je liefst met mate. Een babbeltje bij de koffieautomaat? Graag! Maar ga niet doorzeuren of neerkletteren als een spraakwaterval. De lippen van de Best Colleague Ever hebben een rits.

Doe het goed

Je zou denken dat talentvolle, bekwame mensen jaloezie opwekken bij collega’s. Verrassing: uit onderzoek blijkt van niet. Collega’s delen immers een verantwoordelijkheid. Toppers liggen daarom beter in de (collega)markt dan klungels.

Val in herhaling

A zeggen in het gezicht, maar B achter de rug? Een fijne collega doet zoiets niet. Jij herhaalt je woorden en verkondigt dezelfde mening - of de teamleader nu meeluistert of niet.

Size matters

Een topcollega heeft géén lange tenen en géén kort lontje. Zorg dat je kunt omgaan met opbouwende feedback (check!) en een gezonde manier kent om stoom af te blazen (check!).

Snel en helder

Ook op de leukste werkplek loopt al eens iets mis of sluimeren spanningen. Met fijne collega’s kan je daar eerlijk over communiceren. Je zegt snel, duidelijk en rustig wat er scheelt of anders kan. Met wat goede wil en soft skills strijk je alle plooien glad.

PS: How not to - Zó krijgen collega’s ons op de kast; en deze vacatures komen inclusief fijne collega’s