Petra_jobcoach
Petra_jobcoach

Je bent nooit te jong om aan te kloppen bij een loopbaancoach. Bewust kiezen is belangrijk, ook aan het begin van je carrière. Weet je bijvoorbeeld niet zo goed hoe je droomjob eruit ziet? Check dan deze tips van een pro!

“We begeleiden veel jonge mensen,” valt Petra Ivens met de deur in huis. De loopbaancoach bij Risesmart vindt het opvallend hoe hard Gen Z’ers met hun loopbaan bezig zijn. “Oudere werknemers zijn nog opgevoed met de idealen van volhouden en doorbijten. De jonge garde is kritischer. Zodra ze zich niet goed voelen in hun job, willen ze bijsturen.”  Daar is niets mis mee, vindt Ivens: “Iedereen die een klankbord zoekt voor z’n vragen rond werk is welkom. Als loopbaancoach zijn we er echt niet alleen voor de topprofielen. Ben jij een starter die nog wat zoekt hoe je job in je leven moet inpassen? Kom gerust eens praten!”

Veel jongeren weten op werkvlak beter wat ze niet willen dan wat ze wel willen. Hoe help je iemand die geen idee heeft hoe zijn/haar/hun droomjob eruit ziet?

PI: “Meestal begin ik met een geruststelling: we mogen ons beeld van dé droomjob wel wat relativeren (lacht). Als je 100 vacatures bekijkt, zitten er daar meer dan één bij die - in deze fase van je leven - bij je passen. De situatie is niet zwart-wit, je moet niet bang zijn dat je vist naar 1 droomjob tussen 99 flops. Als je weet wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, dan zijn er minstens een aantal jobs die je een droom van een werkervaring kunnen geven.”

Klinkt goed, maar wat als ik nog héél zoekende ben? Het zijn best moeilijke vragen: wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik?

PI: “Dat klopt, maar tijdens een coaching helpen we je om het antwoord te vinden. Bij de vraag ‘wie ben je?’ gaan we kijken naar je normen, waarden en verwachtingen. Werk je graag in team of liever in je eentje? Wil je werken voor een duurzaam bedrijf? Bij voorkeur voltijds of deeltijds? In welke regio wil je aan de slag? Jonge mensen zijn geneigd te focussen op de jobinhoud: is het takenpakket uitdagend of interessant? Maar een ideale job houdt je gelukkig op lange termijn. En dan spelen die randvoorwaarden een grote rol! De vraag ‘wat kan je?’ hoort als een soort reality-check bij ‘wat wil je?’ Soms staan mensen te popelen om het roer op werkvlak helemaal om te gooien. Een loopbaancoach zal dan in kaart brengen of die plannen haalbaar zijn. Want een grote carrièrebeslissing neem je best met je buik én je hoofd.”

Je vertelde dat je tijdens coachings vaak vraagt om 5 dingen op te sommen waarin iemand zichzelf goed vindt. Ook al niet makkelijk...

PI: “Het druist wat in tegen onze Vlaamse bescheidenheid (lacht). Toch is het belangrijk om je kernkwaliteiten te kennen. Als het mensen écht niet lukt om hun troeven te benoemen, dan doen we een spiegeloefening. We gaan dan te rade bij mensen uit hun omgeving – vrienden, familie, studiegenoten of collega’s. In welke job zien zij de persoon in kwestie schitteren? Met welke kleur of auto associëren ze hem/haar/hen en waarom? Dat brengt vaak veel helderheid. Je krijgt een voorzet van iemand uit je omgeving. Dat helpt om over jezelf te durven spreken.”

PS: Zeven vragen om je droomjob te ontdekken en vijf wegwijzers richting droomjob.