stayation
stayation

Knallen zal hij, de zomer van 2020. Hiken in Indonesië of kriskras door Europa zit er nog niet in. Maar we mogen opnieuw uit ons kot, we hebben vakantiedagen gespaard en we zijn meer dan ooit klaar voor een megadosis fun – coronaproof, uiteraard. 8 tips om vakantie te vieren zonder vliegtuig.

1. Ga thuiskamperen

Na thuiswerken wordt thuiskamperen dé trend van 2020. Wie zegt dat je een camping nodig hebt om een tent op zetten? Wij niet, hoor: gewoon in je tuin of de woonkamer kan ook. Heb je geen tent? Geen probleem, want met deze handige tips van IKEA bouw je in een handomdraai je eigen fort, wigwam of kasteel. Meer dan wat stoelen, kussens, wasknijpers en lakens heb je niet nodig. Al mag je er natuurlijk een luchtmatras, slaapzak en zaklamp bij halen. En je kerstversiering en cd met bosgeluiden. Wil je een marshmallow roosteren boven een enorme stompkaars? Gewoon doen: het is vakantie!

2. Bouw je eigen strand

Misschien trok corona een streep door je reisplannen naar Tenerife of Ibiza. Toch kocht je die nieuwe bikini niet voor niets. Je kunt ‘m showen aan de Belgische kust, van Adinkerke tot Zeebrugge. Ook daar bereikt het zeewater (en wie weet: de vakantieliefde?) deze zomer hete temperaturen. Geen zin om in de file te staan naar zee of om te vechten om het beste plekje op het strand? Haal dan een paar zakken speelzand bij een doe-het-zelfzaak, kies er in het tuincentrum een palmboom bij en zet het plonsbadje op in je tuin. Nu nog een paar ligstoelen, een parasol en een opblaasflamingo en je bent klaar. Klaar om die cocktail te bestellen.

3. Ga op culinaire trip

Vakantie vibes – dat is 80% buikgevoel. De liefde van de toerist gaat door de maag. Is Frankrijk je favoriete vakantieland? Eet dan thuis een hele week alleen maar baguettes, croissants en gruwelijk-heerlijke stinkkaas. Stond Spanje op je planning? Met een dampende pan paella en wat smakelijke tapas is het nét of je er echt bent. Geen vakantie zonder vakantiekilo’s, dus doe boodschappen zoals je in het buitenland zou doen, met veel ijsjes en wijn. Steun de lokale horeca door ‘s avonds pikante gerechten uit de wereldkeuken te laten bezorgen. Wat doe je anders met die maagtabletjes in je reisapotheek? En met dat vakantiebudget?

4. Maak nieuwe vakantieplannen

Nu we het toch over centen hebben: meestal is een staycation een pak voordeliger dan een buitenlandse reis. Als je het vrijgekomen budget niet meteen nodig hebt, ben je – om te beginnen - een gelukzak die niet moet omgaan met financiële onzekerheid. Bovendien kan je een spaarpotje opzij zetten voor volgend jaar. Duik deze zomer in de reisbrochures, travel blogs en glossy toeristische folders. Geef je absolute droomvakantie vorm in een mood board, op een Pinterest pagina of gewoon in een ouderwets dagboek. Voorpret is de halve pret, dus geef de vakantie van 2020 extra glans met het vooruitzicht op die extravagante reis in de toekomst.

5. Reis door de tijd via foto’s

Vind je reisplannen voor 2021 wat voorbarig? Geen probleem: achterom kijken mag ook. Pak een paar fotoalbums uit de kast en herbeleef vanuit je luie tuinstoel alle mooie vakanties en reizen die je al hebt gemaakt. Lachen met de zwembroek die je vader in 2003 droeg aan de Costa Brava? Onze toestemming heb je! Zitten jouw foto’s nog niet mooi geordend in albums, maar eerder verspreid in vergeten mapjes op een oude pc? Dan wordt dit de vakantie van de grote inhaalbeweging. Stop met uitstellen, stel een paar vakantiealbums samen en toon ze ‘s avonds aan je vrienden –in je bubbel- tijdens een barbecue.

6. Ruil van huis

Toch wat uitgekeken op je eigen interieur en omgeving na zoveel weken lockdown? Troost je: je bent niet alleen. Er is vast wel iemand te vinden in je familie- of vriendenkring die een weekje van woonst wil ruilen. Nodig dat koppel vrienden met hun baby uit in je stadsflat en ga zelf een paar dagen herbronnen in hun huis in het groen. Of lok die verstokte Antwerpenaar tot bij jou in Gent en kijk zelf of die vernieuwde Scheldekaaien echt zo geweldig zijn. Vakantiegevoel gegarandeerd!

7. Word online toerist

Het Rijksmuseum in Amsterdam, The MET in New York, het Louvre in Parijs: stuk voor stuk internationale topmusea die door de coronacrisis hebben besloten om hun deuren digitaal te openen. Bekijk hun collecties vanuit je eigen zetel – het is eens iets anders dan Netflix. En krijgt de kunstmicrobe je te pakken? Dan kun je nog tot 21 juli naar Keith Haring in Bozar! Ook het Magritte museum in Brussel heropent op 1 juli.

8. Geloof erin

Het lijkt ons duidelijk: je hoeft je niet te vervelen tijdens je vakantie van 2020. Sterker nog, wij geloven dat deze zomer de allerbeste sinds tijden wordt. Je hoeft namelijk niet bang te zijn om je vlucht te missen, je paspoort te vergeten of je koffer kwijt te raken. Je hoeft ook niet vroeg op te staan om je handdoek op een ligbedje te leggen, vooraan in de rij van het buffet te staan of als eerste bij de douches te zijn. En je hoeft ook geen bakken geld uit te geven om een beetje te genieten. Eigenlijk hoef je helemaal niks. Dát is pas vakantie.

PS: Vakantie is heilig. Ga dus offline en zet je carrièreplanning even on hold. Zelfs deze mooie vacatures kunnen even wachten… Of niet?