meer-jobtimisme
meer-jobtimisme

Zwartkijken is gemakkelijk in moeilijke tijden. Maar daar doen wij niet aan mee. Dus hou de moed erin samen met de collega’s en ga voor meer jobtimisme met deze 6 tips!

Elke dag is 1 maart

In heel wat landen is het op 1 maart Nationale Complimentendag. Maar wie voltijds werkt, klopt per jaar 260 werkdagen. Hou je dus niet in en stuur ook op die andere 259 dagen wat positieve vibes naar je collega’s. 

 Google Translate

 Je weet wat ze zeggen: elk halfleeg glas is tegelijk halfvol en ook in een zure appel zit een portie fruitsuiker. Het is maar hoe je de dingen bekijkt. Activeer dus de Google Translate in je hoofd en vertaal negatieve gedachten naar positieve. ‘Ik moet iets doen wat ik niet kan’ wordt ‘Ik mag iets bijleren’. En ‘Altijd dezelfde saaie taken’ buig je vanuit een zonnige invalshoek om tot ‘Ik heb dit in de vingers!’. 

 Scó-ren!!

Niets zo goed voor de sfeer in een team als een doelpunt. Samen scoren geeft een goed gevoel. Verzin dus een concreet, grappig doel waar jullie als collega’s naartoe kunnen werken. De uitdaging moet haalbaar zijn, maar mag een inspanning kosten. Zet jullie bijvoorbeeld schrap om een hele week samen te sporten tijdens de lunchpauze. Vergeet ook de beloning niet als het jullie lukt!

 De vrolijke noot

Zakken je goede voornemens halverwege de werkweek in als een luchtballon op een cactus en kleurt de inhoud van je hersenpan weer somber grijs? Dan is het tijd voor het grove geschut: humor en muziek. Zoek het gezelschap op van je leukste collega (oh ja, ook bij jullie werkt ergens een lolbroek…) en zet je lachspieren aan het werk. Of gooi op de parking 5 minuten je dansbenen los op een opbeurende playlist.

 Stiekeme missie

 Heb je op jeugdkamp nooit dat spel gespeeld waarbij je de naam trekt van een persoon die je stiekem in de watten moet leggen? Het was de kunst om op een onopvallende manier extra-aardig te zijn, want als je werd ‘betrapt’ op verwennerijen, viel je af… Speel dat spel nog eens met de namen van je collega’s! Dinsdag zet je ongemerkt een koffie klaar voor Yasmina, woensdag laat je Wendy uitgebreid vertellen over (geeuw) haar hondjes… Kijk hoe mensen opfleuren van je ‘goede daden’ en geniet subtiel.

 Durven is de sleutel

 De onvermijdelijke minpunten van je job aanvaarden – want hey: geen enkele werkplek is perfect – gaat gemakkelijker als je het lef hebt om de dingen die wél anders kunnen, aan te kaarten bij je baas. Millennials zijn daar goed in: het zijn kritische geesten die positieve suggesties durven doen. Heeft jullie kantoor een stilteruimte nodig? Meer groen? Kan de communicatie beter? Breng het thema ter sprake en doe concrete voorstellen ter verbetering. Niets geeft je jobtimisme zo’n boost als een verandering ten goede in gang zetten!

PS: Hoe zit het met jouw jobtimisme? Kun je omgaan met onzekerheid? En hoe zonnig schat jij deze vacatures in?