teamwork
teamwork

In een warm team is iedereen welkom, los van huidskleur, geaardheid, leeftijd, gender of geloof. Vormen jullie op het werk zo’n bonte, inclusieve bende? Of gaat het soms nog wat onhandig? Goed nieuws: als je samenwerkt, maken kleine attenties een groot verschil! Soepel omgaan met diversiteit is niet superingewikkeld. 7 tips voor een warme start...

Grote kans dat jij en je collega’s op belangrijke punten van elkaar verschillen. Misschien komen jullie uit een andere cultuur of hebben jullie andere waarden? Dan staan jullie voor de uitdaging om die verschillen te overbruggen. Er zijn heel wat cursussen om te leren omgaan met diversiteit (zoals deze van GoodHabitz – helemaal gratis voor wie is ingeschreven bij Tempo-Team). Al zit respect vaak in kleine, vanzelfsprekende dingen!

Spreek de naam van collega’s correct uit

Twijfel je hoe je een achternaam als ‘Do Céu Fiagan’ of ‘Chaar Choueib’ uitspreekt? Vraag het gewoon, luister aandachtig en oefen. Zelfs de moeilijkste tongbreker krijg je onder de knie met wat goede wil. Laat zien dat je die hebt! 

Gebruik het juiste voornaamwoord

Geven collega’s in de dagelijkse omgang of in hun emailhandtekening aan dat ze genderneutrale voornaamwoorden (die/hun) verkiezen? Gebruik die dan ook! Duw niemand ongevraagd in de binaire hokjes man (hij/hem) of vrouw (zij/haar).

Geef geen valse complimenten

Mooi dat je een compliment wil geven, maar luister eens kritisch naar wat je zegt! Denk je echt dat je collega’s graag horen dat ze “grappig zijn voor een vrouw” of “geen Marokkaans accent hebben”?! Als er vooroordelen doorklinken in je (zogenaamd) positieve feedback, dan kun je beter zwijgen.

Laat elke collega uitspreken

Voor sommige collega’s is het Nederlands niet hun moedertaal. Andere spreken bedachtzaam of op zachte toon. Dat is géén uitnodiging om hen te onderbreken, hun verhaal af te maken of over hun woorden heen te roepen. In een warm team mag iedereen uitspreken!

Kwets niet nodeloos

Dus jij ‘gelooft niet’ in biseksualiteit, burn-outs of paniekaanvallen? Je beseft toch dat het kwetsend is om de identiteit of issues van collega’s weg te wuiven als ‘verzinsels’?! Hou bepaalde meningen voor in de privésfeer. Of nog beter: informeer je over de thema’s.

Imiteer niemand

Een opvallend accent? Terugkerende uitspraken of unieke gewoontes? Misschien schuilt er een stand-up comedy ster in jou, maar weersta de verleiding om kleurrijke collega’s te imiteren. De grens met pesten of uitlachen is heel dun. Als er al een verschil bestaat.

Pas je gedrag aan

Spreekt een collega je aan op (onbewust) kwetsend gedrag? Ga dan niet in de verdediging, maar laat het commentaar bezinken. Je collega nodigt je uit om samen een heet hangijzer aan te pakken. Stel je constructief op en stuur je gedrag bij waar nodig. 

Met je open, warme houding zien ze je graag komen in deze onderstaande jobs